Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγµή που έκανε τα πρώτα του βήµατα στη γη. Ο δρόµος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασµα του χρόνου, είναι γεµάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασµού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.
Εκτέλεση καισαρικής τοµής, από το εµβληµατικό βιβλίο ‘’Armamentum Chirurgicum’’, που γράφτηκε από τον Johannes Schultes (1595-1645), έναν από τους πιο γνωστούς Γερµανούς χειρουργούς του 17ου αιώνα.
Μια σειρά από ειδικά εργαλεία που χρησιµοποιούνταν για τις αφαιµάξεις κατά το Μεσαίωνα, για την αντιµετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων, σύµφωνα µε τις πεποιθήσεις της εποχής.
Η Ρωσίδα Βαλεντίνα Βασίλιεφ, σύζυγος αγρότη, έζησε µέχρι τα 76 της χρόνια και µεταξύ 1725 και 1765 γέννησε 69 παιδιά (16 ζευγάρια δίδυµα, 7 σετ τρίδυµα και 4 σετ τετράδυµα).
Ο ‘‘Γυναικολογικός Πάπυρος Kahun’’ (1825 π.Χ.) είναι ένα τρισέλιδο έγγραφο µήκους ενός µέτρου και πλάτους περίπου 33 εκατοστών. Είναι το αρχαιότερο ιατρικό αρχείο του αιγυπτιακού πολιτισµού, που αναφέρεται σε γυναικολογικές παθήσεις, γονιµότητα, εγκυµοσύνη και αντισύλληψη.
Συσκευή χορήγησης αναισθησίας, σε νοσοκοµείο της Οξφόρδης, στην Αγγλία του 1953.
Το Φεβρουάριο του 1943, ο Βρετανός αναισθησιολόγος Sir Robert Macintosh παρουσίασε σε άρθρο του στο περιοδικό ‘‘Lancet’’ ένα πρωτότυπο λαρυγγοσκόπιο διασωλήνωσης, που υιοθετήθηκε ευρέως από την παγκόσµια ιατρική κοινότητα.
∆ιαφήµιση του χλωροφορµίου ως αναισθητικού, από την εταιρεία Wellcome, στο Βρετανικό περιοδικό ‘‘Chemist & Druggist’’ (Λονδίνο, 1916).
∆ιαφήµιση του ‘‘Perry Davis pain killer’’, ενός από τα πρώτα αναλγητικά φάρµακα που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ (Ρόουντ Άιλαντ, 1845).
Οστό γυναίκας 25-30 ετών που χρονολογείται γύρω στο 1750-1550 π.Χ., το οποίο βρέθηκε στη Νουβία της Αιγύπτου και εµφανίζει τις πρώτες καταγεγραµµένες αλλοιώσεις ρευµατοειδούς αρθρίτιδας στην ιστορία.