Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.
Η ανατομία του ανθρώπινου αυτιού, σε αγγλικό σχέδιο του 1889.
Ακτινογραφία χειρός με την πρώιμη συσκευή λυχνίας Crookes, χωρίς τη λήψη παραμικρής προφύλαξης για την επικίνδυνη ακτινοβολία (Αγγλία, 1890).
Ο ‘’Κώδικας του Χαμουραμπί’’ αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα κείμενα νόμων, δημιουργία του βασιλιά της Βαβυλώνας Χαμουραμπί. Καθόριζε τις αμοιβές των γιατρών και περιελάμβανε ακόμη και κόψιμο χεριών χειρουργών σε περίπτωση αποτυχίας (1754 π.Χ.).
Πολυτελές οδοντιατρικό κιτ σε περίτεχνη θήκη, στη Γερμανία του 1900.
Σύστημα στήριξης κήλης (εξογκώματος που προβάλλει κάτω από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος), που βρέθηκε στο Άντεν της Υεμένης και ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα.
Χειρουργική επέμβαση στο στρατιωτικό νοσοκομείο Kings George (Λονδίνο, 1915).
To τροχήλατο ασθενοφόρο που εισήγαγε ο ο Γάλλος χειρουργός Dominique Jean Larrey στα τέλη του 18ου αιώνα, για την ταχεία διακομιδή των τραυματιών από τα πεδία των μαχών, το οποίο ονόμασε “ιπτάμενο ασθενοφόρο”.
Τα τραύματα μάχης από δηλητηριώδη βέλη αντιμετωπίζονταν με επώδυνο καυτηριασμό το Μεσαίωνα, σύμφωνα με τα γραπτά του Ιταλού χειρουργού Giovanni da Vigo (1460-1525).
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η φυσικός Μαρί Κιουρί (βραβείο Νόμπελ) δημιούργησε ένα όχημα που περιείχε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι, μια γεννήτρια, ένα μηχάνημα ακτινών Χ και φωτογραφικό σκοτεινό θάλαμο. Το όχημα μπορούσε να φτάσει μέχρι την πρώτη γραμμή του μετώπου, ενώ η Κιουρί βοήθησε και στην εκπαίδευση 150 γυναικών για τη λειτουργία του.