Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Ιστορία της Ιατρικής: Eνα απίθανο ταξίδι στον χρόνο (μέρος 359ο)

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

Θάλαμοι υπερβαρικού οξυγόνου (αυξημένη πίεση και 100% οξυγόνο), για τη θεραπευτική αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων, στο νοσοκομείο Wilhelmina Gasthuis του Amsterdam (1960).

 

Aπό το 1907 η εταιρεία “Siemens & Halske” είχε δημιουργήσει σταθμούς ακτινολογίας, στους οποίους άλογα χρησιμοποιούνταν για μεταφορά, αλλά και παραγωγή ενέργειας με δυναμό (ηλεκτρική γεννήτρια που δημιουργεί ρεύμα).
Μηχάνημα οδοντιατρικών ακτινογραφιών, στη Γερμανία του 1952.
Ο Σκωτσέζος ανατόμος και γυναικολόγος William Hunter συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη Jan Van Rymsdyk, για την απόδοση, κυρίως γυναικολογικών, σχεδίων στο έργο “Anatomy of the Human Gravid Uterus Exhibited By Figures” που δημοσιεύτηκε το 1774 στην Αγγλία.

 

“Ο μανιακός”, όπως απεικονίστηκε αλυσοδεμένος, από το Σκωτσέζο γιατρό και καλλιτέχνη Charles Bell το 1842.
Ο Άγγλος ιατρός William Heberden (1710-1801) περιέγραψε για πρώτη φορά τις διογκώσεις της οστεοαρθρίτιδας (οστεόφυτα) στα χέρια, που έλαβαν και το όνομά του.

 

Ο επιφανής Γάλλος χειρουργός Auguste Nélaton εφηύρε ένα ανιχνευτή από πορσελάνη, για τον εντοπισμό σφαιρών (“καθετήρας Nélaton”) σε περίπτωση τραυματισμού από πυροβολισμό. O ανιχνευτής χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε δύο περιπτώσεις διασήμων τραυματιών, του Ιταλού ήρωα Τζουζέπε Γκαριμπάλντι και του Αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν.
Ο Melvin Paul Judkins ήταν Αμερικανός γιατρός, γνωστός στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας. Ανέπτυξε εξειδικευμένους καθετήρες που έφταναν στα στεφανιαία αγγεία μέσω της αορτής, που είναι ακόμη και σήμερα γνωστοί ως “καθετήρες Judkins” (1962).
Η Rosalind Elsie Franklin (1920-1958) ήταν Αγγλίδα βιοφυσικός και χημικός-κρυσταλλογράφος, με πολύ σημαντική συμβολή στην κατανόηση των μοριακών δομών του γενετικού υλικού όλων των ζωντανών οργανισμών, του DNA και του RNA.

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα