Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος
από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.
Ο “Γυναικολογικός Πάπυρος Kahun” (11.800 π.Χ.) είναι ένα 3σέλιδο έγγραφο μήκους ενός μέτρου και πλάτους 33 εκατοστών. Πρόκειται για το αρχαιότερο ιατρικό αρχείο του αιγυπτιακού πολιτισμού, που ασχολείται με γυναικολογικές παθήσεις, γονιμότητα, εγκυμοσύνη και αντισύλληψη.
Ένα από τα πρώτα καταγεγραμμένα σχέδια σημείων βελονισμού στα χέρια, στην Κίνα του 100 π.Χ.
Φωτογραφία από το βιβλίο του James K. Young: “A Manual and Atlas of Orthopedic Surgery: Including the History, Etiology, Pathology, Diagnosis, Prognosis, Prophylaxis, and Treatment of Deformities” (Φιλαδέλφεια ΗΠΑ, 1905).
Ειδικά εργαλεία αφαίμαξης και απεικόνιση της διαδικασίας, που εφαρμόζονταν για θρησκευτικούς και θεραπευτικούς λόγους, στην Αγγλία του 16ου αιώνα.
Ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν επί αιώνες στην ιατρική πρακτική και σήμερα είναι απαγορευμένες: Υδροχλωρική κοκαΐνη, κάνναβη, μαριχουάνα, όπιο (Φαρμακευτικό Μουσείο, Οκλαχόμα, ΗΠΑ).
Στις 6 Μαρτίου 1899 η ασπιρίνη, ίσως το γνωστότερο φάρμακο, κατοχυρώνεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ως εμπορική ονομασία, από την Bayer στη Γερμανία.
Διαφήμιση του ελιξηρίου “Syrup of Figs & Elixir of Senna”, για υγεία και ευεξία (Καλιφόρνια ΗΠΑ, 1876).
Διαφήμιση του ευρυμαθή γιατρού G. Hartung: “Γιατρός, χειρουργός και φαρμακοποιός. Συμβουλευτική σε Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Επαγγελματική εμπειρία στη Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική” (Aλαμπάμα, ΗΠΑ, Εφημερίδα Tribune, 29/4/1897).
Διαφήμιση της Coca Cola, με νοσοκόμες ως εμπειρογνώμονες: “Ποιος θα ήξερε καλύτερα από τα κορίτσια με τα λευκά; Η Coke διατηρεί τους εργαζόμενους ξεκούραστους” (Νέα Υόρκη, 1945).