Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Ιστορία της Ιατρικής: Eνα απίθανο ταξίδι στον χρόνο (μέρος 413ο)

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγµή που έκανε τα πρώτα τουβήµατα στη γη.    Ο δρόµος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασµα του χρόνου, είναι γεµάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασµού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

Οι διαγωνιζόµενες του περίεργου διαγωνισµού ‘‘Miss Correct Poture’’ (‘’∆εσποινίς Σωστή Στάση’’) ποζάρουν µε τα βραβεία και τις ακτινογραφίες τους (Μάιος, Σικάγο, 1956).

Πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Gaston Melingue (1840-1914) µε τον πρώτο εµβολιασµό του Edward Jenner (1749-1823), Βρετανού γιατρού που ανακάλυψε το εµβόλιο κατά της ευλογιάς.

Το ‘‘Νερό µε ραδιενεργό ράδιο που διώχνει το ουρικό οξύ’’. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το νερό µε το ραδιενεργό στοιχείο ράδιο πωλούνταν ως θαυµατουργή θεραπεία για σχεδόν κάθε πρόβληµα υγείας. Η Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων των ΗΠΑ διερεύνησε τους κινδύνους των ραδιενεργών προϊόντων υγείας, γεγονός που οδήγησε στην απαγόρευσή τους το 1933, λόγω καρκινογένεσης.

Υπαίθριο περίπτερο ακτινών Χ, µε 10 µόλις σεντς, που µπορούσε να δει κάποιος το εσωτερικό καθηµερινών αντικειµένων ή του σώµατός του. Οι χρήστες, όµως, αγνοούσαν ότι οι συσκευές αυτές εξέπεµπαν 1.500 φορές περισσότερη ακτινοβολία από ό,τι τα σύγχρονα µηχανήµατα ακτινών Χ.    Έτσι, ακόµη και όταν έπεφταν τα µαλλιά τους, πολλοί αγκάλιαζαν τις ακτίνες ως ένα αποτελεσµατικό αποτριχωτικό (Οµάχα, ΗΠΑ, 1898).

To ‘‘Σιρόπι από το Περού’’ (Peruvian Syrup), ένα ψευδοσκεύασµα για παθήσεις στοµαχιού και αίµατος, το οποίο περιείχε κοκαΐνη (Νέα Υόρκη, 1875).

Σειρά από ‘‘σιδερένιους πνεύµονες’’, τους µηχανικούς αναπνευστήρες για την αντιµετώπιση της αναπνευστικής ανεπάρκειας ασθενών µε πολιοµυελίτιδα (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 1950).

To oφθαλµοσκόπιο, πρωτοποριακή συσκευή που χρησιµοποιείται για τον φωτισµό των εσωτερικών τµηµάτων του οφθαλµού και ιδίως του αµφιβληστροειδούς.    Το οφθαλµοσκόπιο εφευρέθηκε από το Γερµανό φυσικό, ιατρό και φυσιολόγο L. Helmholtz το 1851.

 

H σκόνη ταλκ της εταιρείας Colgate, για την ανακούφιση από τα ηλιακά εγκαύµατα, όπως διαφηµιζόταν στο περιοδικό ‘‘Mc Clure’s Magazine’’ (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 1910).

Η ‘‘Σιδερένια Μητέρα’’, ένα πρόδροµο µηχάνηµα της σύγχρονης θερµοκοιτίδας, όπως παρουσιάστηκε στο µηχανολογικό περιοδικό Mechanix Illustrated, στη Νέα Υόρκη του 1938.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα