Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγµή που έκανε τα πρώτα του βήµατα στη γη. Ο δρόµος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασµα του χρόνου, είναι γεµάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασµού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.
Κινητή µονάδα επείγουσας υγειονοµικής περίθαλψης, κατά τη διάρκεια της πανδηµίας της ‘‘Ισπανικής’’ γρίπης (Σίδνεϊ, Αυστραλία, 1919).
Αφίσα εγρήγορσης του 1963 µε τη µέλισσα ‘‘Wellbee’’, το εθνικό σύµβολο δηµόσιας υγείας του Κέντρου Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ (CDC), που προωθεί το εµβόλιο (από του στόµατος) κατά της πολιοµυελίτιδας.
Το φορητό ορειχάλκινο µικροσκόπιο που χρησιµοποιούσε ο φυσιοδίφης και ιδρυτής της ‘‘Θεωρίας της Εξέλιξης του Aνθρωπίνου Είδους’’ Κάρολος ∆αρβίνος στα µέσα της δεκαετίας του 1820 για τη µελέτη των φυτών, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Βοτανική.
Αυτοπροσωπογραφία του Ισπανού ιατρού Santiago Ramοn Cajal, πατέρα της σύγχρονης νευροεπιστήµης, στο εργαστήριό του στη Βαρκελώνη το 1885. Το 1906 έλαβε το Νοbel Ιατρικής και Φυσιολογίας για την έρευνά του πάνω στη δοµή του νευρικού συστήµατος.
Το Electropoise ήταν ένα ψευδοόργανο που κατοχυρώθηκε µε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας και πωλούνταν στις Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής από τον Hercules Sanche, για την υποτιθέµενη αντιµετώπιση πολλών προβληµάτων υγείας (Νέα Υόρκη, 1895).
‘‘Tο όφελος του ύπνου κάτω από µια κουνουπιέρα’’, για την αντιµετώπιση της ελονοσίας. Χρωµολιθογραφία του Γάλλου γελοιογράφου Albert Guillaume (Παρίσι, 1920).
Ασθενής µε σιδερένιο πνεύµονα (µηχανικό αναπνευστήρα) για την υποβοήθηση της αναπνοής, σε ασθένειες και καταστάσεις όπως η πολιοµυελίτιδα, η αλλαντίαση και οι δηλητηριάσεις (Βόρεια Καρολίνα, ΗΠΑ, 1950).
Το θεραπευτικό λάδι ‘‘Dr Porter’s Healing Oil’’ µε αναφερόµενες εφαρµογές σε εγκαύµατα, µώλωπες, φαγούρα, τσιµπήµατα εντόµων, ηλιακά εγκαύµατα, χιονίστρες, σκασµένα χείλη και πληγές δέρµατος (Σαιν Λούις, ΗΠΑ, 1900).
Θεωρία των R. Meader και Prof. Burr, που υποστήριξαν στην Αγγλία το 1936, χωρίς επιστηµονική τεκµηρίωση, ότι ο καρκίνος προκαλείται από ηλεκτρικές διαταραχές στο ανθρώπινο σώµα.