Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

Ιστορία της Ιατρικής: Eνα απίθανο ταξίδι στον χρόνο μέρος 8ο

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους…

Σατιρική καλλιτεχνική απεικόνιση, γύρω στο 1740, που δείχνει ένα οδοντίατρο της εποχής να προσπαθεί να βγάλει το δόντι του ασθενή με ένα σπάγκο, κραδαίνοντας απειλητικά και εκφοβιστικά στο πρόσωπο του ασθενούς μια λαβίδα με καυτά κάρβουνα. To σαρδόνιο χαμόγελο επισφραγίζει την ‘’επέμβαση’’…

Σπάνιος πίνακας του Μεσαίωνα, γύρω στο 17ο αιώνα, που απεικονίζει τους διάφορους τύπους τραυματισμού τους οποίους μπορεί να υποστεί κάποιος άνθρωπος, από μεγάλη ποικιλία μαχαιριών, βελών, σπαθιών κλπ., καθώς και το είδος της βλάβης που προκαλούν στο σώμα του θύματος. Απλοϊκή, αλλά ουσιαστική, απεικόνιση της βίας που κυριαρχούσε στις μεσαιωνικές κοινωνίες…

Σετ εργαλείων διάτρησης (‘’τρυπανισμού’’) εγκεφάλου, γύρω στο 1760, για την αντιμετώπιση νοητικών διαταραχών, για την έξοδο των ‘’δαιμόνων’’ και των ‘’κακών παραγόντων’’ που πίστευαν ότι ευθύνονταν για τα προβλήματα των ασθενών. Αν ο ασθενής επιβίωνε της επέμβασης, ήταν πολύ πιθανό να μείνει ανάπηρος και μάλλον απίθανο να θεραπευθεί…

Τεχνητή κρανιακή παραμόρφωση, μια μορφή σκόπιμης έκτασης του κρανίου ενός ανθρώπου, ως παγανιστικό έθιμο. Γίνεται με την τοποθέτηση και σταδιακή σύσφιξη ειδικών δακτυλίων στο κεφάλι του παιδιού, λίγο μετά τη γέννησή του έως και τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ένα ακόμη στοιχείο εφαρμογής σαδιστικών εθίμων στην ανθρώπινη ιστορία…

Άσυλο ψυχασθενών στην Αγγλία του 19ου αιώνα. Απάνθρωπα κλουβιά για άτομα με ψυχικές διαταραχές για να μην ‘’ενοχλούν’’ την κοινωνία και για να ‘’θεραπευτούν’’… Το αποτέλεσμα της θεραπευτικής αυτής προσέγγισης είναι προφανές στο ψυχισμό των δύσμοιρων ασθενών…

Μεταλλικοί κλωβοί (mortsafes) που σχεδιάστηκαν στα μέσα του 18ου αιώνα στη Σκωτία, με σκοπό να προστατεύουν τις σορούς από παράνομες εκταφές, που είχαν σκοπό την πώληση των πτωμάτων σε εργαστήρια ανατομίας για εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής ή για εκτέλεση σατανιστικών τελετών…

‘’Mείωση και εξωραϊσμός πηγουνιού: απλά τραβήξτε τις χορδές’’. Πατέντα του 1900 για την αισθητική βελτίωση του γυναικείου πηγουνιού, μια απλοϊκή και πρωτόγονη τεχνική που χρησιμοποιήθηκε πριν την εμφάνιση της πλαστικής χειρουργικής…

‘’H πρόληψη και η διόρθωση της αριστεροχειρίας στα παιδιά’’. Βιβλίο του 1936, σε μια εποχή όπου οι αριστερόχειρες αντιμετωπίζονταν ως ανάπηροι. Περιγράφει τους τρόπους που θα εκπαιδευτούν τα παιδιά από την μικρότερη δυνατή ηλικία, ώστε ‘’να ξεπεράσουν το σοβαρό πρόβλημά τους’’. Ο συγγραφέας θεωρεί ότι πρόκειται για αναπηρία που ‘’οφείλεται στην αδιαφορία των γονέων που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού’’…

Η απαρχή μιας νέας εποχής, μέσα από το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘’Εvening News’’ την 25η Ιουλίου 1978: ‘’Το σούπερ μωρό’’, η Louise Joy Brown, ήταν το πρώτο παιδί που γεννήθηκε υγιές μετά από τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα