Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Ιστορίες από τον κόσμο: Συγγραφείς “φαντάσματα”

Ακούγεται παράδοξο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι! Διάσημοι συγγραφείς, για δικούς τους, προσωπικούς λόγους, έγραφαν συχνά με ψευδώνυμο κρύβοντας την πραγματική τους ταυτότητα πίσω από μια ψεύτικη, προσεκτικά κατασκευασμένη περσόνα. Κάποιοι κατέφευγαν σε αυτό το τέχνασμα επειδή δεν ήθελαν το φύλο τους, ο ερωτικός ή πολιτικός τους προσανατολισμός να γίνει αιτία απαξίωσης του έργου τους. Αλλοι επειδή πειραματίζονταν γράφοντας «προστατευόμενοι» κάτω από ένα διαφορετικό «προσωπείο».

Αλλοι, από ανασφάλεια ίσως, επειδή ήθελαν να δοκιμάσουν τη συγγραφική τους ικανότητα καμωνόμενοι πως είναι κάποιοι άλλοι. Οι συγγραφείς εξάλλου είναι πλάσματα ιδιαίτερα, ιδιόμορφα και ενίοτε περίεργα. Μυστήριες οι βουλές τους, και μαγικά παράξενος ο κόσμος τους. Ας δούμε παρέα συγγραφικά ψευδώνυμα που ανήκουν σε διάσημους συγγραφείς, ψευδώνυμα που ανακαλύφθηκαν είτε εν ζωή, είτε μετά τον θάνατο των δημιουργών που τα χρησιμοποίησαν.

Ο Πεσσόα και οι είκοσι επτά διαφορετικές προσωπικότητές του

Ο εμβληματικός πορτογάλος συγγραφέας Φερνάντο Πεσσόα (1888-1935) δημοσίευσε εν ζωή ένα μόνο βιβλίο, το Mensagem. Μετά τον θανατό του, οι μελετητές του έργου του ανακάλυψαν 27 διαφορετικές προσωπικότητες που «υπογράφουν» τα γραπτά του. Ο Πεσσόα αρεσκόταν στο να πειραματίζεται με διαφορετικές συγγραφικές περσόνες. Ετσι έγραφε ως αγγλόφωνος Αλεξάντερ Σερτς, ως Αλμπέρτο Καέιρο, ένας σοφός που συνέθετε ποιήματα στην εξοχή, ως Ρικάρντο Ρέις, φιλόλογος που προσπαθούσε να αναμετρηθεί με τους αρχαίους κλασικούς, ως Άλβαρο ντε Κάμπος, μηχανικός με παιδεία αγγλοσαξονική, που αγαπούσε την τεχνολογία και τους μοντέρνους καιρούς… Όπως καταλαβαίνετε χρειάστηκαν δεκαετίες για να μπορέσουν τα γραπτά που βρέθηκαν μετά το θάνατο του Πεσσόα να μελετηθούν ως κομμάτι του έργου του.
Ο Πεσσόα ήταν αλκοολικός και τελικά πέθανε σε ηλικία 47 ετών, κατεστραμμένος από τις καταχρήσεις. Στο μπαούλο του βρέθηκαν 27.453 χειρόγραφα, από τα οποία τα περισσότερα εκδόθηκαν, ενώ άλλα μελετώνται ακόμα. Και παρότι ο συγγραφέας ήταν διάσημος όταν πέθανε, τα πολλά του πρόσωπα άργησαν να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό. Μετά τον θανατό του, εκδόθηκαν τα άπαντα του, όπως τα υπέγραφε, με τις διαφορετικές προσωπικότητές του.

Mary Westmacott aka Agatha Christie

Ιστορίες από τον κόσμοΤο όνομα Agatha Christie είναι πασίγνωστο. Η συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου με πρωταγωνιστή τον δαιμόνιο Ηρακλή Πουαρό και την πανέξυπνη Μις Μαρπλ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο προκειμένου να δημοσιεύσει βιβλία με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο. Γνώριζε πως η «ταυτότητα» της, ως συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου δεν θα της επέτρεπε εκείνη την εποχή να δοκιμαστεί σε νέα αντικείμενα. Ετσι έγραψε έξι βιβλία, που αφορούν την ανθρώπινη ψυχολογία και ψυχοσύνθεση, ως Mary Westmacott. Το ψευδώνυμο δεν ήταν τυχαίο: Mary ήταν το μεσαίο όνομα της Agatha και Westmacott το επώνυμο ενός συγγενή της. Εκείνο που κάνει εντύπωση ωστόσο, είναι πως παρότι η συγγραφέας είχε τεράστιο κοινό και θαυμαστές, κανείς δεν έκανε τη σύνδεση μεταξύ της διάσημης Agatha Christie και της Mary Westmacott, παρά μετά από περίπου 20 χρόνια!
https://youtu.be/MeMJRrIGyjk

Mrs Silence Dogood aka Benjamin Franklin

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έχει μείνει στην ιστορία ως συγγραφέας, τυπογράφος, θεωρητικός, πολιτικός, εφευρέτης και διπλωμάτης. Ως επιστήμονας αποτελεί σημαντική περσόνα του Διαφωτισμού και είναι γνωστός για τις θεωρίες του σχετικά με τον ηλεκτρισμό. Όταν ο Φραγκλίνος ήταν μικρός ονειρευόταν να γίνει δημοσιογράφος. Ο αδελφός του, James, ήταν ιδιοκτήτης της εφημερίδας New England Courant και άρα θα ήταν εύκολο για τον Φραγκλίνο να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Όμως ο δεκαεξάχρονος δεν ήθελε χάρες, αλλά να δοκιμαστεί πραγματικά στο επάγγελμα. Ετσι επέλεξε να στείλει τα χειρόγραφά του με το ψευδώνυμο Mrs. Silence Dogood στην εφημερίδα. Και τα 14 κείμενα που έστειλε δημοσιεύτηκαν. Κάτι που σημαίνει πως η μετέπειτα καριέρα του ήταν απολύτως δικαιολογημένη!
https://youtu.be/yA-NYmO8dDk

Clive Hamilton aka C.S. Lewis

Ιστορίες από τον κόσμοΟ C.S. Lewis είναι πασίγνωστος συγγραφέας με τίτλους όπως οι The Screwtape Letters, Mere Christianity, Out of the Silent Planet και, φυσικά, το πολυδιαβασμένο The Chronicles of Narnia. Πολύ πριν γίνει διάσημος συγγραφέας φαντασίας, ο C.S. Lewis δημοσίευσε δύο βιβλία με το ψευδώνυμο Clive Hamilton. Το ψευδώνυμο ήταν ένας συνδυασμός του ονόματος του, Lewis Clive, και του πατρικού ονόματος της μητέρας του, Hamilton. Με το ψευδώνυμο δημοσίευσε σε ηλικία 20 ετών το Spirits in Bondage και αμέσως μετά ακολούθησε το A Cycle of Lyrics. Και οι δυο προσπάθειες χαρακτηρίστηκαν μάλλον μέτριες και δεν άρεσαν στο κοινό. Ετσι ο Lewis αποφάσισε να στραφεί στη μυθοπλασία. Και εκ του αποτελέσματος, έκανε την καλύτερη δουλειά!
https://youtu.be/cYzCd5dp1SI

Robert Galbraith aka J.K. Rowling

Ιστορίες από τον κόσμοΗ διάσημη πλέον J.K. Rowling είναι η συγγραφέας του πιο γνωστού μάγου όλων των εποχών, του Harry Potter. Η Rowling ωστόσο έχει ακόμα μια περσόνα. Είχε γράψει μια σειρά πέντε αστυνομικών μυθιστορημάτων, με τίτλο Cormoran Strike. Η συγγραφέας παραδέχτηκε ότι της άρεσε η ιδέα να γράφει με ανδρική περσόνα, λέγοντας πως ακολούθησε τα παραδείγματα άλλων συγραφέων. Η περσόνα της, δημιουργήθηκε από το όνομα του Robert F. Kennedy, αγαπημένου της Rowling, και του παιδικού της ονείρου, να είχε το όνομα “Ella Galbraith”.
https://youtu.be/Ag2kU2u6wv0

George Orwell aka Eric Arthur Blair

Ο Τζορτζ Οργουέλ είναι ο εμβληματικός συγγραφέας του δυστοπικού 1984 και της Φάρμας των Ζώων. Από την άλλη, το όνομα Eric Arthur Blair είναι μάλλον άγνωστο σε πολλούς φανατικούς της λογοτεχνίας, όμως ο Μπλερ ήταν αμερικανός πολιτικός ακτιβιστής, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο Down and Out in Paris and London ήταν βαθιά αυτοβιογραφικό και γι αυτό ο Μπλερ αποφάσισε να χρησιμοποιεί στο εξής ψευδώνυμο, ώστε η οικογένειά του να μην γνωρίζει για τις περιόδους που εκείνος ζούσε σε βαθιά φτώχεια. Ετσι, μετά την πρώτη του συγγραφική απόπειρα, δημοσίευσε με το ψευδώνυμο George Orwell τη Φάρμα των Ζώων. Το ψευδώνυμο ήταν ένας συνδυασμός του Αγίου Γεωργίου της Αγγλίας και του Ποταμού Οργουελ, αγαπημένο μέρος του συγγραφέα. Ετσι την επόμενη φορά που θα δείτε στο εξώφυλλο βιβλίου το όνομα Τζορτζ Οργουελ, θα ξέρετε ότι πρόκειται για το διάσημο πλέον ψευδώνυμο του ακτιβιστή Μπλερ.
https://youtu.be/SEv5BlrPO7k

Για περισσότερα δείτε και τα:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pen_names
www.bustle.com/articles/159336-12-author-pseudonyms-and-the-stories-behind-the-names

The Surprising Stories Behind the Pen Names of 10 Famous Authors

10 Authors That Never Existed


www.thoughtco.com/famous-authors-who-used-secret-pseudonyms-4864216
www.stylist.co.uk/books/15-authors-who-used-pseudonyms/126657


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα