Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Ιστορίες από τον τόπο μας: Πώς φτιάχτηκε το Ελληνικό Σχολείο στο Λονδίνο

» Ο Παύλος Μήλης που µένει στα Χανιά εξιστορεί

 

Το ενδιαφέρον υπαλλήλων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, οδήγησε στη δηµιουργία του του Ελληνικού Σχολείου, το οποίο εξυπηρετεί της ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών Ελληνικών και Ελληνοκύπριων οικογενειών που διαµένουν στο Λονδίνο.

Τα ‘‘Χανιώτικα νέα’’ συνάντησαν τον Παύλο Μήλη, Αιγυπτιώτη από την Αλεξάνδρεια, ο οποίος µένει στα Χανιά και µέχρι το 2011 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, ήταν υπάλληλος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο.

Όπως µας εξιστόρησε, στο Λονδίνο λειτουργούσε σχολείο το οποίο όµως «υποδεχόταν µαθητές οι οικογένειες των οποίων είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Σχολείο, το οποίο στεγαζόταν σε κτήριο της Επισκοπής του Λονδίνου και είχε ιδρύσει η Επταετία για τα παιδιά των εφοπλιστών και του Βασιλικού ζεύγους. Εκείνα τα χρόνια κάθε παιδί για να πάει στο Ελληνικό Σχολείο έδινε 13.000 λίρες. Πολλά χρήµατα και συνεχώς ακούγαµε παράπονα από Έλληνες που ερχόντουσαν στην Πρεσβεία».

Όλη αυτή η κατάσταση δηµιουργούσε µία δυσφορία τόσο στον ίδιο, όπως είπε στα ‘‘Χ.ν.’’, όσο και σε συναδέλφους του. «Αποφασίσαµε να συναντήσουµε τον επίσκοπο και να του εκθέσουµε το θέµα, όµως η αντίδραση του όταν του προτείναµε να παραχωρήσει το κτήριο, για να δηµιουργηθεί το Ελληνικό Σχολείο, δεν ήταν ότι καλύτερο. Τότε στην πρεσβεία υπηρετούσε ένα Κρητικός ο Βασίλης Σαρβάνης, µε τη βοήθεια του οποίου, ενισχύσαµε τις κινήσεις µας και τελικά µε τη βοήθεια του Γιώργου Παπανδρέου Γραµµατέας τότε για τον Απόδηµο Ελληνισµό, 1990, µας καθοδήγησε και καταφέραµε τελικά, µας παραχωρήθηκε ένα κτήριο που άνηκε στην Ελληνική Πολιτεία, στο Acton Νότια του Λονδίνου».

Με συγκίνηση στα µάτια θυµάται το πρώτο διάστηµα που υπήρχαν 18 µαθητές και τότε: «…µας έκαναν δωρεά δύο σχολικά λεωφορεία. Βάλαµε τις πινακίδες της Πρεσβείας και νιώθαµε ότι νικήσαµε… Και όντως είχαµε νικήσει διότι χρόνο µε το χρόνο τα Eλληνόπουλα και τα παιδιά των Eλληνοκυπρίων, αυξανόντουσαν. Η οικονοµική κρίση έφερε ακόµα περισσότερα παιδιά και σήµερα 456 µαθητές και µαθήτριες λαµβάνουν την Ελληνική Παιδεία».

Όπως µάθαµε, είναι το µοναδικό εξ’ ολοκλήρου Ελληνικό Σχολείο το οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις µε την Ελλάδα, µε δράσεις που αφορούν στα ήθη, έθιµα, πολιτισµό, ταξίδια, ξεναγήσεις και γνωριµία των παιδιών µε την Ελληνική Ταυτότητα και παράδοση.

Είναι δε συνεχείς οι προσπάθειες ώστε να υπάρχει πολύ δυνατή σχέση µεταξύ των οικογενειών Ελλήνων και Κυπρίων, µε αποτέλεσµα όπως µας είπε και ο κ. Μήλης, «η φωνή µας δεν περνάει απαρατήρητη».

Το Σχολείο αφορά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθµίδες και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, έχοντας την πλήρη ισοτιµία µε τα σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι µαθητές µάλιστα, έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στα Ελληνικά Πανεπιστήµια, σε περίπτωση που επιθυµούν να βρεθούν πιο κοντά στην Ελλάδα.

Ο Παύλος Μήλης, θυµάται την ανακούφιση, που τα χρόνια εκείνα, ένιωσαν πολλοί Έλληνες οι οποίοι για επαγγελµατικούς λόγους ή και αναζήτηση νέας ζωής, βρέθηκαν στο Λονδίνο. «Έφεραν αργότερα τις οικογένειες τους και υπήρχε η δυνατότητα για δωρεάν φοίτηση των παιδιών τους στο Ελληνικό Σχολείο. Θυµάµαι τα 18 πρώτα παιδιά, τις πινακίδες της Ελληνικής πρεσβείας στα Σχολικά Λεωφορεία και νιώθω πως κάναµε αυτό που έπρεπε, ως Έλληνες, ως υπάλληλοι της πρεσβείας που είχαµε χρέος να στεκόµαστε δίπλα σε κάθε Έλληνα σε κάθε Ελληνική Οικογένεια».

Έχοντας αυτή την εµπειρία που µοιράστηκε µαζί µας, θέλησε να εκφράσει και το παράπονο του, για όσα αυτές τις µέρες έχουν απασχολήσει την κοινωνία,στην αρχή του σχολικού έτους, σχετικά µε κενά στους εκπαιδευτικούς, κενές διδακτικές ώρες και «…µία αναστάτωση η οποία θεωρώ πως δεν βοηθάει αλλά κυρίως οδηγεί τα παιδιά µας, τους νέους µας σε µία αντίληψη ότι, οι ψηλά ιστάµενοι δεν ενδιαφέρονται. Πιστεύω πως, αν για κάτι πρέπει να νιώθουµε λύπη, είναι ότι δεν τα δίνουµε όλα για όλα, στην εκπαίδευση των παιδιών, όλα για όλα στο να τα βοηθήσουµε να αντιλαµβάνονται σωστά τον κόσµο και να χτίζουν γερά το µέλλον τους», είπε ο κ. Μήλης.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα