Τα αμμώδη και βραχώδη παράκτια οικοσυστήματα της Κρήτης φιλοξενούν διαφορετικά χαρακτηριστικά φυτικά είδη που περιλαμβάνουν αμμόφιλα, αλόφιλα και ξηρόφιλα φυτά. Πολλά από αυτά τα είδη έχουν χαρακτηριστεί ως ενδημικά, σπάνια και τρωτά.
Τα αμμόφιλα φυτά έχουν προσαρμοστεί για να ζουν στις πρώτες γραμμές των παράκτιων αμμοθινών (πρωτογενείς και κίτρινες κινούμενες αμμοθίνες). Τα φυτά αυτά έχουν έναν ισχυρό ριζικό σύστημα που τους επιτρέπει να αναπτύσσονται υπό συνθήκες κινούμενης άμμου και ισχυρών ανέμων. Επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην σταθεροποίηση των βιοτόπων τους, συγκρατώντας το αμμώδες έδαφος, με το πλέγμα των ριζών τους. Είναι για παράδειγμα φυτά όπως: Ammophila arenaria (Αμμόφιλο το αμμόφυτο), Achillea maritima (Αχιλλέα η παράλια) (εικ.1), Eryngium maritimum (Ερύγγιο το κρητικό) (εικ.2) και Medicago marina (Μηδική η θαλάσσια) (εικ.3).
Τα αλόφιλα φυτά έχουν προσαρμοστεί ώστε να ζουν σε συνθήκες υψηλής αλατότητας που χαρακτηρίζουν τους παράκτιους οικοτόπους. Τα φυτά αυτά έχουν την ικανότητα να διατηρούν μια «φυσιολογική» εσωτερική συγκέντρωση άλατος, είτε αποβάλλοντας τα άλατα μέσω των φύλλών τους και των βλαστών τους είτε συγκεντρώνοντας τα άλατα στα φύλλά τους, που στη συνέχεια ξεραίνονται και πέφτουν. Είναι αλόφυλα φυτά τα είδη όπως, για παράδειγμα: Sarcocornia perennis, Limonium spp. (Λιμόνιο) και Tamarix parviflora (αλμυρίκι).
Στις παραλίες μπορούμε να βρίσκουμε επίσης διάφορα ξηρόφιλα φυτά, που έχουν προσαρμοστεί ώστε να επιβιώνουν σε ένα ξηρό περιβάλλον, μειώνοντας την απώλεια υγρασίας τους ή αποθηκεύοντας την, σε συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας. Είναι φυτά όπως: Centaurea spinosa (Κενταύρια η ακανθώδης) (εικ.4), ενδημικό της Ελλάδας, Silene succulenta (Σιληνή η χυμώδης), σπάνιο είδος, και Pancratium maritimum (κρινάκι της θάλασσας) (εικ.5).
Υπάρχουν επίσης πολλά ετήσια φυτά, πλούσια σε νιτρικά άλατα, όπως Cakile maritima (Κακίλη η παράλια), Salsola kali (Σαλσόλα το κάλι), Matthiola tricuspidata (Ματθιόλα η τρικέρατη) και Silene colorata (Σιληνή η έγχρωμη) (εικ.6), που χρωματίζουν τις παραλίες με τα διαφορετικά τους χρώματα.
Σε πετρώδεις και βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές, αναπτύσσονται τα είδη όπως για παράδειγμα Crithmum maritimum (κρίταμο) (εικ.7), Glaucium flavum (Γλαύκιο το ξανθό) (εικ.8) και Paronichia macrosepala (Παρωνυχία η μακροσέπαλη).
Σημαντική εμφάνιση κάνουν επίσης δενδρώδη είδη όπως Juniperus oxycedrus var. macrocarpa (κέδρος) και Phoenix theophrastii (Φοίνικας του Θεόφραστου), ενδημικό της Κρήτης και νοτιοδυτικής Τουρκιάς, και τρωτό είδος.
Τα παράκτια οικοσυστήματα έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, άλλα είναι επίσης εξαιρετικά ευάλωτα και σοβαρά απειλούμενα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Βιβλιογραφία και διαδικτυακές πηγές
-Euro+Med (2006-): Euro+Med PlantBase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. http://ww2.bgbm.org/EuroPlusMed/ [accessed 03/2017].
– http://www.junicoast.gr/
Για περισσότερες πληροφορίες και για επικοινωνία μπορείτε να επισκεφτείτε
την ιστοσελίδα www.chlorisflora.wordpress.com