Για περισσότερες πληροφορίες και για επικοινωνία μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.chlorisflora.wordpress.com
Τα βραχώδη τοπία της Κρήτης, όπως φαράγγια, γκρεμνοί και ορθοπλαγιές, περιλαμβάνουν ιδιαίτερη προσαρμοσμένη βλάστηση, με χαρακτηριστικά φυτά, που λέγονται χασμόφυτα.
Το περιβάλλον των βράχων είναι ουσιαστικά αφιλόξενο για τα φυτά, και χαρακτηρίζεται συνήθως από ισχυρούς ανέμους, πλήρη ηλιοφάνεια, ελάχιστο έδαφος και μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Τα χασμόφυτα ζουν στις σχισμές των βράχων και έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες προσαρμογές όπως το ισχυρό ριζικό σύστημα που τους επιτρέπει να έχουν καλή στήριξη στα βράχια και να εκμεταλλεύονται στο έπακρο, το λιγοστό νερό και τα θρεπτικά που συγκρατεί το έδαφος. Τα περισσότερα χασμόφυτα είδη είναι ενδημικά.
Petromarula pinnata (L.) A. DC. (μαρουλίδα) (εικ.1)
Οικογένεια: Campanulaceae
Ενδημικό φυτό της Κρήτης και μοναδικό εκπρόσωπο του γένους του. Έχει οδοντωτά φύλλα συγκεντρωμένα στην βάση και κυανοιώδη λευκά άνθη, σε μεγάλη βοτρυόμορφη ταξιανθία.
Origanum dictamnus L. (δίκταμος) (εικ.2)
Οικογένεια: Lamiaceae
Πολύ γνωστό ενδημικό και αρωματικό φυτό της Κρήτης. Έχει φύλλα ωοειδή καλυμμένα με πυκνό λευκό χνούδι, και άνθη λευκορόδινα με πολλά κοκκινωπά βράκτια αλληλοκαλυπτόμενα.
Ebenus cretica L. (αρχοντόξυλο) (εικ.3)
Οικογένεια: Fabaceae
Ενδημικό θαμνώδες φυτό της Κρήτης. Έχει φύλλα που αποτελούν συνήθως από τρία ωοειδή και τριχωτά φυλλάρια και πιο σπάνια από πέντε. Τα ρόδινα άνθη έχουν βλεφαριδωτά και τριχοειδή βράκτια στην βάση του και συνθέτουν πυραμοειδή στάχυ.
Verbascum arcturus L. (Βερμπάσκο η άρκτος) (εικ.4)
Οικογένεια: Scrophulariaceae
Ενδημικό φυτό της Κρήτης. Έχει βλαστό όρθιο και φύλλα οδοντωτά, τριχωτά, συγκεντρωμένα στην βάση του φυτού. Τα άνθη είναι κίτρινα με μακριές ποδίσκους σε πυραμιδοειδή ταξιανθία.
Inula candida (L.) Cass. (εικ.5)
Οικογένεια: Asteraceae
Ενδημικό φυτό της Ελλάδας. Έχει φύλλα λεύκα, χνουδωτά και τα άνθη σε κεφάλια με χνουδωτά βράκτια και κίτρινα ανθίδια.
Staehelina petiolata (L.) Hilliard & B. L. Burtt
(Σταιχελίνα η δενδρώδης) (εικ.6)
Οικογένεια: Asteraceae
Ενδημικό φυτό της Κρήτης. Έχει φύλλα με χαρακτηριστικά μακρύ χνουδωτό μίσχο, μεγάλα ωοειδή, πράσινα στην πάνω πλευρά και λευκά χνουδωτά στην κάτω. Άνθη ρόδινα, σε κυλινδρικά κεφάλια.
Ptilostemon chamaepeuce (L.) Less. (Πτιλόστεμον
η χαμαιπεύκη) (εικ.7)
Οικογένεια: Asteraceae
Θάμνος με βελανοειδή φύλλα, και άνθη σε κεφάλια ωοειδή με φολιδοειδή χνουδωτά βράκτια. Ανθίδια σωληνοειδή, ρόδινα και πιο σπάνια λευκά.
Βιβλιογραφία και διαδικτυακές πηγές
-Euro+Med (2006-): Euro+Med PlantBase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. http://ww2.bgbm.org/EuroPlusMed/ [accessed 03/2017].
– Παπιομυτογλου Β., Αγριολούλουδα της Κρήτης, Mediterraneo Editions, 2006.