Για περισσότερες πληροφορίες και για επικοινωνία μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.chlorisflora.wordpress.com
Οι δασικές περιοχές και οι θαμνοτόποι της Κρήτης χαρακτηρίζονται από μια βλάστηση που διαμορφώνεται ανάλογα με τον υψόμετρο και την γεωλογία. Στα πιο χαμηλά μέρη μπορούμε να συναντήσουμε διαφορετικά θαμνώδη φυτά (δάφνη, κουμαριά, ρείκι), μικρά δενδρώδη φυτά (αστύρακας, τριμιθιά, τρικοκιά), αλλά και μεγαλύτερα δένδρα όπως χαρουπιές και πλατάνια. Ανεβαίνοντας συναντάμε κυπαρίσσια, πουρνάρια, πεύκα και σφεντάμια.
Arbutus unedo L., κουμαριά (εικ.1)
Οικογένεια : Ericaceae
Θάμνος με φύλλα ανοιχτοπράσινα, λογχοειδή και ελαφρά οδοντωτά. Τα άνθη είναι λευκά ή ρόδινα σε πυκνές ταξιανθίες. Ανθίζει το φθινόπωρο αλλά καμία φορά και την άνοιξη και έτσι δεν είναι σπάνια η ταυτόχρονη παρουσία ανθέων και καρπών. Οι καρποί (τα κούμαρα) είναι σφαιρικοί, κόκκινοι, και πολύ γευστικοί.
Arbutus andrachne L., αγριοκουμαριά (εικ.2)
Οικογένεια : Ericaceae
Μικρό δένδρο με φύλλα σκουροπράσινα, λογχοειδή και ελαφρά οδοντωτά. Ο κορμός έχει ένα λεπτό φλοιό που πέφτει σε λωρίδες, αποκαλύπτοντας μια κόκκινη εντυπωσιακή επιφάνεια. Τα άνθη είναι μικρά και λευκά σε κοντές ταξιανθίες. Οι μικροί καρποί δεν είναι φαγώσιμοι.
Erica arborea L., ρείκι (εικ.3)
Οικογένεια : Ericaceae
Θάμνος με μικρά και γραμμοειδή φύλλα που φύονται σε σπονδύλους. Τα άνθη είναι μικρά κωδωνοειδή, λευκά και εύοσμα. Ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο.
Crataegus monogyna Jacq., τρικοκιά (εικ.4)
Οικογένεια: Rosaceae
Αγκαθωτός θάμνος ή μικρό δένδρο με φύλλα τρίλοβα η πεντάλοβα, ανοιχτοπράσινα. Τα άνθη είναι λευκά με πέντε πέταλα. Οι καρποί είναι μικρές κόκκινες ράγες. Ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο.
Styrax officinalis L., αστύρακας (εικ.5)
Οικογένεια: Styracaceae
Μικρό δένδρο με φύλλα ωοειδή και ελαφρά χνουδωτά. Τα άνθη είναι λευκά καμπανοειδή, εύοσμα και φύονται σε δέσμες. Ο καρπός είναι σφαιρικός ανοιχτοπράσινος με ένα σκληρό σπόρο, καφέ χρώμα. Ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο.
Pistacia terebinthus L., τριμιθιά (εικ.6)
Οικογένεια: Anacardiaceae
Φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δένδρο με σύνθετα φύλλα, με 2-5 ζεύγη ελλειψοειδών φυλλαρίων και μονό φυλλάριο στην κορυφή. Άνθη σε βότρεις στα κλαδιά της προηγούμενης χρονιάς και κόκκινοι καρποί που γίνονται καφέ στην ωρίμανση. Από το φυτό συλλέγεται μια ρητίνη με θερμαντικές και άλλες ιδιότητες.
Quercus coccifera L., πουρνάρι (εικ.7)
Οικογένεια: Fagaceae
Αειθαλής θάμνος ή μικρό δένδρο με φύλλα μικρά, αγκαθωτά, με λεία επιφάνεια. Τα άνθη είναι μονογενή, οι αρσενικοί φύονται στις άκρες των νεαρών κλαδίσκων, ενώ τα θηλυκά άνθη εμφανίζονται μονήρη ή σε ζεύγη στις μασχάλες των φύλλων. Οι καρποί (βαλανίδια) εμφανίζονται μοναχικοί ή κατά ζεύγη. Στα φύλλα του αναπτύσσεται ο Κόκκος ο βαφικός (Kermes vermilio), ένα ημίπτερο έντομο που το κηκίδιό του δίνει μια κόκκινη χρωστική.
Acer sempervirens L., σφενδάμι (εικ.8)
Οικογένεια: Aceraceae
Αειθαλή δένδρο με δερματώδη τρίλοβα φύλλα και πράσινο-κίτρινα άνθη. Χαρακτηριστικός καρπός με δυο πλατιά πτερύγια, κόκκινα κατά την ωρίμανση. Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο.
Βιβλιογραφία και διαδικτυακές πηγές
-Euro+Med (2006-): Euro+Med PlantBase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. http://ww2.bgbm.org/EuroPlusMed/ [accessed 03/2017].
– Παπιομυτογλου Β., Αγριολούλουδα της Κρήτης, Mediterraneo Editions, 2006.
-http://www.wwf.gr/areas/forests