Η μυρτιά (Myrtus communis L.) είναι ένας αειθαλής θάμνος ύψους μέχρι 3 μέτρα. Eχει αρωματικά, ελλειπτικά φύλλα, βαθυπράσινα στην πάνω επιφάνεια και ανοιχτοπράσινα στην κάτω, με αδένες που περιέχουν αιθέρια έλαια.
Τα άνθη βρίσκονται στις μασχάλες των φύλλων, έχουν 5 πράσινα σέπαλα και 5 άσπρα πέταλα. Οι στήμονες είναι πολλοί με άσπρο νημάτιο και κίτρινες ανθήρες, ο στύλος είναι άσπρος και νηματοειδής. (εικ.1)
Ο καρπός είναι μια ρώγα σχεδόν σφαιρική και μελανή. (εικ.2) Η μυρτιά ανθίζει από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο και διακρίνεται σε δυο ποικιλίες: μια ποικιλία με μελανούς καρπούς και μια με λευκούς καρπούς.
Η μυρτιά στην αρχαιότητα, ήταν αφιερωμένη στην θεά Αφροδίτη, η οποία όταν βγήκε γυμνή από τη θάλασσα κρύφτηκε πίσω από αυτό το θάμνο. (εικ.3)
Το φυτό συσχετίζεται επίσης με το γάμο (εικ.4) και είναι σύμβολο της ομορφιάς και της νεότητας.
Το αιθέριο έλαιο αξιοποιείται στην αρωματοποιία, στην βιομηχανία καλλυντικών και στην φαρμακευτική. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για να δώσουν άρωμα και γεύση σε διάφορα εδέσματα και ποτά. Τα κλαδιά της μυρτιάς αξιοποιούνται για την διακόσμηση στις εορταστικές εκδηλώσεις και για την κατασκευή στεφανιών. Οι ευλύγιστοι νεαροί βλαστοί χρησιμοποιούνται στην καλαθοπλεκτική.
Η ιταλική συνταγή
της ”Crema di Mirto”
(Κρέμα λικέρ Μύρτο)
Το λικέρ με τα μύρτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Σαρδηνίας, και έχει δυο παραλλαγές: το λικέρ και η κρέμα λικέρ (εικ.5).
Κρέμα λικέρ Μύρτο
Υλικά:
500 gr. μύρτα
1 lt. οινόπνευμα ποτοποιίας 90°
1 lt. κρέμα γάλακτος
1 lt. φρέσκο γάλα
1kg. ζάχαρη
Οδηγίες:
Βάζετε τα μύρτα, καλά καθαρισμένα, σε ένα σκούρο γυάλινο δοχείο μαζί με το οινόπνευμα, και αφήστε το για 40 ημέρες σε σκοτεινό μέρος, ανακατεύοντας κάθε δυο-τρεις μέρες.
Μετά από σαράντα μέρες, σουρώνετε το υγρό, στραγγίζοντας καλά τα μύρτα. Βράζετε το γάλα μαζί με την ζάχαρη, αφήστε το να κρυώσει και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Όταν το γάλα είναι καλά κρυωμένο προσθέτετε το εκχύλισμα των μύρτων, ανακατεύοντας καλά. Εμφιαλώνετε, ταπώνετε και αφήστε το να ξεκουραστεί. Η κρέμα διατηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται κρύα.