Οι τριανταφυλλιές ανήκουν στην βοτανική οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Το γένος Rosa (Ροδή) αριθμεί πάνω από 200 είδη, με εξάπλωση στις εύκρατες και υποτροπικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου. Περιλαμβάνει φυτά κοσμητικά, φαρμακευτικά και αρωματικά, σε πολλές ποικιλίες και πολλά υβρίδια. Μπορούμε να βρίσκουμε τριανταφυλλιές σε μορφή θάμνων, αναρριχόμενων, ερπόντων, μικρών δένδρων, κτλ., επίσης και σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες ανθών και ταξιανθιών. Ο καρπός αποτελείται από πολλά ακαίνια, έγκλειστα σε έγχρωμη σαρκώδη ανθοδόχη.
Τα ιθαγενή είδη της Κρήτης είναι: η Rosa canina L. (Ροδή η κυνορροδή) με εξάπλωση στην Κεντρική και Ανατολική Κρήτη, η Rosa sempervirens L. (Ροδή η αειθαλή), με εξάπλωση στη Δυτική και Κεντρική Κρήτη, η Rosa pulverulenta M.Bieb. (Ροδή η κονιορτώδης), και η Rosa heckeliana Tratt., με εξάπλωση στην Δυτική Κρήτη, η Rosa agrestis Savi, στην Ανατολική Κρήτη, και η Rosa corymbifera Borkh.
Είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους μέχρι 4 μ. Τα κλαδιά είναι όρθια ή τοξοειδή με ισχυρά κυρτά αγκάθια. Τα φύλλα περιλαμβάνουν 5-7 φυλλάρια, ωοειδή ή ελλειψοειδή. Τα άνθη έχουν πέντε πέταλα άσπρα ή ρόδινα. Οι καρποί είναι κόκκινοι και περιέχουν Βιταμίνη C. Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.
Ροδή η αειθαλής (εικ.3)
Είναι πολυετής αειθαλής θάμνος με πολλούς αναρριχόμενους κλάδους. Τα φύλλα περιλαμβάνουν 3-7 φυλλάρια και τα άνθη είναι λευκά με 5 πέταλα διαταγμένα σε κορύμβους. Ανθίζει από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο..
Είναι μικρός θάμνος με ισχυρούς βλαστούς και αγκάθια. Τα φύλλα περιλαμβάνουν 5-7 φυλλάρια σχεδόν κυκλικά. Τα άνθη είναι λευκά ή ανοιχτορόδινα. Ανθίζει από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο.
Οι τριανταφυλλιές, τα άνθη, και τα προϊόντα τους (σαν το ροδόεν έλαιο και το ροδόνερο) χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και βρίσκονται σχεδόν σ’ολες τις μορφές του γραπτού και προφορικού λόγου. Τα ρόδια είναι τα ιερά άνθη της Αφροδίτης με τα οποία στεφανώνει τα μαλλιά της (εικ. 5). Στην χριστιανική παράδοση είναι σύμβολο της Παναγίας (εικ. 6 και 7).
Βιβλιογραφία και
διαδικτυακές πηγές-Euro+Med (2006-): Euro+Med PlantBase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. http://ww2.bgbm.org/EuroPlusMed/ [accessed 03/2017].
-Digital Flora Graeca http://www .bodleian.ox.ac.uk/science/eresources/flora_graeca) [accessed 03/2017].