Η κάπαρη είναι ένα πολυετές φυτό με στρογγυλά, σαρκώδη φύλλα και μεγάλα ροζ-λευκά άνθη, με 4 σέπαλα και 4 πέταλα. Οι ρόδινοι στήμονες, που δίνουν μια ιδιαίτερη εικόνα στο άνθος, είναι πολλοί και μακρύτεροι από τα πέταλα (εικ.1). Ο καρπός είναι μια ρόγα ωοειδή ή μακρόστενη με πολλά σπέρματα. Το φυτό ανθίζει από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. Στην Κρήτη αυτοφύονται διαφορετικά είδη: η Capparis orientalis (εικ.2), και άλλα δυο είδη που αποτελούν στην ομάδα της Capparis spinosa aggr. (Capparis sicula subsp. Sicula και Capparis zoharyi) (εικ. 3).
Τα μικρά μπουμπούκια, οι τρυφεροί βλαστοί και οι καρποί της κάπαρης συλλέγονται και διατηρούνται με διαφορετικούς τρόπους, για να χρησιμοποιηθούν σε ποικίλες και νόστιμες συνταγές, κυρίως στις σαλάτες και ως ορεκτικά.
Τα μπουμπούκια της κάπαρης μπορούν να διατηρηθούν με αλάτι, στην άρμη και τουρσί. Οι καρποί της κάπαρης μπορούν να διατηρηθούν τουρσί.
Μπουμπούκια κάπαρης σε αλάτι
Οδηγίες
Συλλέγουμε τα πιο μικρά και ανώριμα μπουμπούκια της κάπαρης, τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο, για μια μέρα, πάνω σε μια πετσέτα. Ύστερα βάζουμε ένα στρώμα αλατιού στο πάτο ενός γυάλινου δοχείου και προσθέσουμε ένα στρώμα μπουμπουκιών κάπαρης, και συνεχίσουμε μέχρι να γεμίσουμε το δοχείο. Για τις επόμενες 7-10 μέρες βγάζουμε το υγρό τους, στο τέλος καλύπτουμε με άλλο ένα στρώμα αλατιού και κλίνουμε το δοχείο, που διατηρείται σε σκιερό μέρος. Πλένουμε τα κάπαρη πριν να τα χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας.
Καρποί κάπαρης τουρσί
Οδηγίες
Συλλέγουμε τους πιο μικρούς καρπούς της κάπαρης και τους πλένουμε καλά. Ύστερα τους βάζουμε σε ένα δοχείο με χοντρό αλάτι σε στρώματα και τους αφήνουμε για 3/4 μέρες, βγάζοντας το υγρό τους. Ύστερα πλένουμε καλά – καλά τους καρπούς και τους βάζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα δοχεία, όπου ρίχνουμε ξύδι και νερό εξίσου. Κλείνουμε καλά τα δοχεία. Οι καρποί θα είναι έτοιμοι μετά από ένα μήνα και μπορούν να σερβιριστούν σε σαλάτες και ως ορεκτικά.
Βιβλιογραφία και διαδικτυακές πηγές
-Euro+Med (2006-): Euro+Med PlantBase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. http://ww2.bgbm.org/EuroPlusMed/ [accessed 03/2017].
Για περισσότερες πληροφορίες και για επικοινωνία μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.chlorisflora.wordpress.com