Καθ’ όλη την διάρκεια της άνοιξης μέχρι το καλοκαίρι, στους δρόμους της πόλης των Χανίων, ανθίζουν πανέμορφα καλλωπιστικά δένδρα. Δυστυχώς αυτά τα δένδρα δεν είναι πάντα ευτυχισμένα εκεί που είναι, μπορεί ο χώρος να είναι πολύ στενός, να μην είναι καλά κλαδεμένα, να μην έχουν αρκετό διαθέσιμο νερό στην καλοκαιρινή περίοδο, και εμείς σαν πολίτες δεν τους δίνουμε κανονικά πολύ σημασία, αλλά μερικά από αυτά μας δίνουν κάθε χρόνο πανέμορφες ανθοφορίες. Έχω διαλέξει τέσσερα διαφορετικά είδη που όλοι μπορούν να παρατηρήσουν πηγαίνοντας βόλτα στα Χανιά.
Η Κουτσουπιά (Cercis siliquastrum) (εικ.1)
Ο πρώτος είδος που ανθίζει, στην αρχή της άνοιξης, είναι η Κουτσουπιά (Cercis siliquastrum), που ανήκει στην βοτανική οικογένεια των Κυαμοειδών (Fabaceae). Η Κουτσουπιά αυτοφύεται από την δυτική Ασία μέχρι την Νότια (Ανατολική και Δυτική) Ευρώπη, και ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο που φτάνει σε ύψος τα οκτώ μέτρα. Έχει καρδιοειδή και τα άνθη του, που εμφανίζονται πριν από την ανάπτυξη των φύλλων, σε βοτρυώδης ταξιανθίες, στον κορμό και στα κλαδιά του δέντρου, έχουν έντονο μωβ χρώμα. Οι καρποί, ο οποίοι μοιάζουν με φασολάκια, έχουν πράσινο χρώμα στην αρχή και στη συνέχεια κόκκινο-καφέ (εικ.2). Είναι ανθεκτικό δέντρο, δεν απαιτεί πολλές καλλιεργητικές φροντίδες και φυτεύεται σε δρόμους και πάρκα. Σύμφωνα με το θρησκευτικό μύθο, η κουτσουπιά ήταν το δέντρο από το οποίο κρεμάστηκε ο Ιούδας μετά την προδοσία.
Το δένδρο ορχιδέα (Bauhinia variegata) (εικ.3)
Από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο ανθίζει η Bauhinia variegata, ή ορχιδέα δένδρο με τα πανέμορφα άνθη του, που μοιάζουν με αυτά της ορχιδέας. Είναι ένα ημιφυλλοβόλο δένδρο που προέρχεται από τις τροπικές και ημιτροπικές περιοχές της Κίνας και της Ινδίας. Ανήκει στην βοτανική οικογένεια των Κυαμοειδών (Fabaceae). Φτάνει σε ύψος μέχρι τα 10-12 μέτρα, έχει στρογγυλά και άνθη λευκά-μωβ, με πέντε πέταλα. Καλλιεργείται σε πάρκα και δρόμους.
H μπλε τζακαράντα (Jacaranda mimosifolia) (εικ.4)
Το Μάιο αρχίζει η ανθοφορία του είδους Jacaranda mimosifolia, (Ιακαράνδη η μιμηλήφυλλος ή μπλε τζακαράντα), που ανήκει στην βοτανική οικογένεια των Βιγνονίδων (Bignoniaceae) και προέρχεται από την Νότια Αμερική. Το δέντρο αναπτύσσεται σε ύψος από 5 έως 15 μ. Έχει διπλά πτερωτά φύλλα και τα άνθη του έχουν μοβ-μπλε χρώμα, και μήκος έως και 5 εκ. Ομαδοποιούνται σε ανθήλες και εμφανίζονται την άνοιξη, διαρκώντας μέχρι και δύο μήνες. Οι καρποί είναι ξυλώδεις στρογγυλές κάψουλες, με διάμετρο περίπου 5 εκ., οι οποίες περιέχουν πολλούς φτερωτούς σπόρους (εικ.5). Οι κάψουλες, συχνά συλλέγονται και χρησιμοποιούνται για την διακόσμηση αποξηραμένων συνθέσεων.
H Ακακία Κωνσταντινουπόλεως (Albizia julibrissin) (εικ.6)
Ο τελευταίος είδος είναι η Albizia julibrissin (Ακακία Κωνσταντινουπόλεως) που ανήκει στην βοτανική οικογένεια των Κυαμοειδών (Fabaceae) και κατάγεται από την νοτιοδυτική και ανατολική Ασία. Το γένος πήρε το όνομά του από τον Ιταλό ευγενή Φιλίππο ντεγλι Αλμπίτσι, ο οποίος θεωρείται ότι το εισήγαγε στην Ευρώπη στα μέσα του 18ου αιώνα. Ο όρος γιουλιβρισίμ είναι μια παραφθορά της περσικής λέξης γκουλ-ι αμπρισάμ η οποία σημαίνει «μεταξένιο λουλούδι». Είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο, με ύψος από 5 μέχρι 12 μέτρα, που έχει μια μεγάλη κόμη σε σχήμα ομπρέλλας. Τα φύλλα του δέντρου είναι διπτεροειδή και έχουν την ιδιότητα να κλείνουν το βράδυ ή σε βροχερές συνθήκες. Η Αλβιζία έχει πυκνή ανθοφορία, η οποία διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Τα άνθη βρίσκονται σε βότρεις και δεν έχουν πέταλα, αλλά μόνο ένα πυκνό σχηματισμό από στήμονες, που έχουν λευκό-ροζ χρώμα. Ο καρπός του δέντρου είναι ένας επίπεδος καφέ χέδρωπας με μήκος από 10 μέχρι 25 εκ., πράσινο και ύστερα καφέ χρώμα (εικ.7).
Για περισσότερες πληροφορίες και για επικοινωνία μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.chlorisflora.wordpress.com