Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Ιστορίες, μύθοι και περιγραφές των φυτών της Μεσογειακής Χλωρίδας

Η  συκιά (Ficus carica L.) είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο που ανήκει στην βοτανική οικογένεια των Μορεοειδή (Moraceae),  πολύ κοινό στις Μεσογειακές χώρες και στην Ανατολική Ασία (εικ.1). Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2-5 μέτρα. Έχει φύλλα μεγάλα, παχιά, τρίλοβα έως πεντάλοβα, που όταν κοπούν εκχύνουν ένα γαλακτώδες υγρό. Ο καρπός της είναι το σύκο, που από βοτανική άποψη, δεν είναι τυπικός καρπός, αλλά μια αχλαδόμορφη ανθοδόχη που περιέχει έναν μεγάλο αριθμό μικρών ανθέων. Τα άνθη, μετά από την γονιμοποίηση,  δίνουν το πλήθος των πολύ μικρών καρπών με το σπόρο τους, που όλα μαζί αποτελούν το σύκο. Στο κάτω μέρος του καρπού έχει μία μικρή τρύπα από την οποία μπορούν να μπαίνουν τα έντομα για την επικονίαση. Αυτά τα εξειδικευμένα έντομα είναι υμενόπτερα, που ανήκουν στο είδος Blastophaga psenes, ο ψήνας της συκιάς, αλλά μόνο τα θηλυκά άτομα του είδους συμβάλλουν στην γονιμοποίηση των ανθέων της συκιάς. Υπάρχουν σύκα που έχουν μόνο θηλυκά άνθη (όπως στην καλλιεργούμενη συκιά), σύκα με μόνο αρσενικά άνθη, και σύκα με τα δύο είδη ανθέων (όπως στην αγριοσυκιά). Τα σύκα μπορεί να έχουν χρώμα πράσινο, μοβ ή μελανό, ανάλογα με την ποικιλία και τρώγονται νωποί ή ξεροί (εικ.2).
Η Συκιά αναφέρεται σε διαφορετικούς αρχαίους μύθους. Ένας από αυτούς περιγράφει ότι όταν ο Δίας  κυνηγούσε την Γαία, αυτή σώθηκε με την βοήθεια ενός γιού της, ο Τιτάν που ονομαζόταν Συκεύς, ο οποίος την έκρυψε μέσα σε μια συκιά.
Η συκιά συνδέεται και με την ιστορία της Δήμητρας: η θεότητα,  για να ευχαριστήσει τον Φύταλο, που την φιλοξένησε, όταν εκείνη έψαχνε την κόρη της, την Περσεφόνη, του χάρισε μια συκιά, και του δίδαξε την καλλιέργεια της.
Επίσης η συκιά αναφέρεται στους μύθους της ίδρυσης της Ρώμης.  Ο μύθος λέει ότι το καλάθι μέσα στον οποίο βρισκόταν ο Ρέμος και ο Ρωμύλος, και είχε εγκαταλειφτεί στον Τίβερη ποταμό, σταμάτησε κάτω από μία συκιά (εικ.3).
Το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού της Γένεσης, κάποιες φορές, ταυτοποιείται με την συκιά, και έτσι απεικονίζεται σε μερικά έργα τέχνης (εικ.4).

Για περισσότερες πληροφορίες και για επικοινωνία μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.chlorisflora.wordpress.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα