Μια από τις πολλές μικρές γενναίες πράξεις τριών νέων την εποχή της γερμανικής κατοχής ήλθε να ενώσει οικογένειες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα Χανιά.
O γιος, η εγγονή και τα δισέγγονα του Αρθουρ Ερνεστ Ράιτ, ενός Νεοζηλανδού μαχητή που μετά τη Μάχη της Κρήτης διασώθηκε, όπως και πολλοί άλλοι σύμμαχοι, από μέλη της οικογένειας Καλογερή στους Κάμπους Κεραμειών, βρίσκονται αυτές τις ημέρες στα Χανιά και συνάντησαν τον γιατρό κ. Νίκο Καλογερή που πλησιάζει τα 90 χρόνια, τα παιδιά και την εγγονή του θέλοντας να τους πουν ένα θερμό ευχαριστώ για όλα όσα έκαναν για τον άνθρωπο τους!
Μαζί επισκέφθηκαν την παλιά αποθήκη στους Κάμπους Κεραμειών όπου η Ειρήνη, ο Νίκος και ο Τάσος Καλογερής πήγαιναν καθημερινά φαγητό και έδιναν πληροφορίες στον Αρθουρ και σε άλλους βετεράνους μέχρις ότου μπορέσουν να βρουν επαφή με τους δικούς τους και να φύγουν για τα νότια παράλια της Κρήτης και στη συνέχεια για τη Β. Αφρική.
«Ο παππούς μου ήταν απογοητευμένος που δεν είχε καταφέρει να επιστρέψει στην Κρήτη για να δει τους ανθρώπους αυτούς, το κάναμε εμείς για αυτόν έστω τόσα χρόνια μετά και πραγματικά δεν έχουμε λόγια για να περιγράψουμε τα συναισθήματα μας» μας λέει η Εμα Εμπραχίμ (Emma Ebrahim) εγγονή του Αρθουρ Ερνεστ Ράιτ.
Πολλοί μαχητές εξαιτίας των όσων είχαν περάσει κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν υποστεί σοκ και δεν επιθυμούσαν για χρόνια πολλά να αναφέρονται σε όλα όσα είχαν ζήσει. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Αρθουρ Ερνεστ Ράιτ (έφυγε από τη ζωή το 2016) μιλούσε για την Κρήτη και στο αρχείο του άφησε μια φωτογραφία που είχε λάβει από την Ειρήνη, τον Νίκο και τον Τάσο Καλογερή μετά τον πόλεμο (1946). «Τα παιδιά αυτά πρόσφεραν ότι μπορούσαν με κίνδυνο της ζωής τους γιατί αν τους έπιαναν οι Γερμανοί ξέρουμε τι θα πάθαιναν και αυτό δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε. Αν δεν έκαναν ότι έκαναν, ίσως εμείς σήμερα να μην υπήρχαμε» λέει ο κ. Μπράιαν Ράιτ γιος του Αρθουρ.
Στη συνάντηση με τον κ. Νίκο Καλογερή, το μοναδικό επιζώντα από τα τρία παιδιά η συγκίνηση ήταν μεγάλη. «Μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και να μην μπορεί να εκφραστεί αλλά είδαμε τη συγκίνηση στο πρόσωπο του και το πόσο θερμά έζησε τη συνάντηση μας. Ήταν μια μοναδική στιγμή για μας» ανέφερε η κ. Έμα Εμπραχίμ.
«Στη συνάντηση μας πρόσφεραν μια χειροποίητη κουβέρτα που ήταν πραγματικά μοναδική και το πρωί της Κυριακής πήγαμε στη θέση “Μαχί” όπου υπήρχε ένα πηγάδι και ένας χώρος όπου έβαζαν τότε τα ζώα και εκεί έκρυβαν τους συμμάχους μέχρις ότου καταφέρουν να τους φυγαδεύσουν στα νότια. Η μητέρα μου, οι θείοι μου πρόσφεραν φαγητό και μπορούσαν να συνεννοηθούν μαζί τους γιατί ήξεραν Αγγλικά» μας είπε ο κ. Tάκης Λιναριτάκης γιος της Ειρήνης Καλογερή.
Η σπάνια αυτή ιστορία έχει γίνει θέμα στο BBC, στον αυστραλιανό και στο νεοζηλανδικό Τύπο, ενώ ο σκηνοθέτης Τζον Ίρβιν ήταν μαζί με την οικογένεια και κατέγραφε τις συναντήσεις με την κάμερα του. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι του χωριού πλήρωσαν ακριβά τους αγώνες τους καθώς ήταν πολλοί εκείνοι που εκτελέστηκαν, εκτοπίστηκαν και φυλακίσθηκαν από τους ναζί κατακτητές.