Ενα ανεκτίμητο κειμήλιο για τα δρώμενα της Σούδας η παρουσίαση του έργου “Ιστορίες της θάλασσας” του Σταύρου Μυριδάκη στις 29 Δεκεμβρίου 2022 στην έγκριτη εφημερίδα σας.
Ο αυτοδιοικητικός (επι 32 χρόνια εκλεγμένος κοινοτικός και δημοτικός σύμβουλος στη περιοχή της Σούδας) ένωσε τις δύο του μεγάλες αγάπες, την αγάπη για την θάλασσα και την φωτογραφία για να αποτυπώσει για τις επόμενες γενιές την τοπική ιστορία του τόπου του.
Κάθε φωτογραφία αποτυπώνει στιγμιότυπα από την καθημερινότητα των ψαράδων της Σούδας και μας ταξιδεύει νοερά σε μία άλλη δύσκολη εποχή, που διακρίνεται από την αγάπη και τον σεβασμό των ψαράδων για την θάλασσα. « Χέρια ροζιασμένα από τα δίχτυα και την πάλη με τη θάλασσα, βλέμμα εύστροφο όπως ταιριάζει σε ανθρώπους της “πιάτσας” που έχουν ζήσει δύσκολη ζωή…».
Η στρατικοποίηση του κόλπου της Σούδας είχε ως αποτέλεσμα το ψάρεμα να ελαχιστοποιηθεί. Έμειναν όμως οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους οι οποίες αποτυπώνονται στο λεύκωμα.
Οι «Ιστορίες της Θάλασσας» δεν περιλαμβάνουν μονάχα ιστορίες της ναυτικής παράδοσης αλλά και καταγραφές από την ζωή της τοπικής κοινωνίας της Σούδας και των Μετοχίων.
Κάθε φωτογραφία έχει την επεξήγησή της. Δύσκολος ο ρόλος του κυρίου Σταύρου , να ανασύρει ονόματα μα και ιστορίες που τόσα γλαφυρά αποτυπώνει μέσα σε αυτό το ανεπανάληπτο λεύκωμα.
Και στέκομαι με σεβασμό στη συλλογή από ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις κάτοικων των οποίων οι πρόγονοι το 1922 διωγμένοι από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασιας βρήκαν καταφύγιο στη Σουδα και στα Τσικαλαρια. Οι ψαράδες της Σούδας δραστηριοποιήθηκαν περισσότερο με τον ερχομό των Μικρασιατών το 1922 και έμαθαν πάρα πολλά πράγματα στους ντόπιους ψαράδες.
Κατά την άποψή μου αυτό το σπουδαίο ιστορικό κειμήλιο αποτελεί ένα τμήμα της λαογραφικής και τοπικής ιστορίας του τόπου μας και οφείλει η πολιτεία να το διαφυλάξει και να το μεταδώσει στις επόμενες γενιές.