Η ιστοσελίδα του Διαδικτύου, με τον τίτλο “Περιήγηση στην Κρήτη”, στην ενότητα “Ιστορία” και στην υποενότητα “Προσωπικότητες” αναφέρεται μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων και στον μεγάλο ήρωα και ευεργέτη μας Γεώργιο Ξενουδάκη.
Στα πάρα πολύ σημαντικά και λίαν ενδιαφέροντα, για κάθε φιλίστορα, ιστορικά στοιχεία που δίδονται στο εν λόγω πόνημα – θεματική ενότητα που μας λέγει ο συντάκτης του παρακαλώ να μου επιτραπεί να σταθώ στα εξής:
I. Ο εν λόγω συντάκτης μας λέγει: «Το 1841 τελειώνει τις σπουδές του… (δηλαδή ο Γ. Ξενουδάκης).
Απάντηση του γράφοντος:
Στη σελίδα 79 του βιβλίου των Λόγων του ο Γ. Ξενουδάκης μας λέγει: «…Κατά το 1841. ότε ηυτύχησα να αποσπασθώ εκ των μαθημάτων υπό των τότε διενεργησάντων την Επανάστασιν και ν’ αποσταλώ ως γραμματεύς των ορεινών Σφακιωτών…».
Ας σημειωθεί εδώ ότι όταν έλεγε ο Γ. Ξενουδάκης ορεινοί Σφακιώτες δεν εννοούσε τους άξιους καθ’ όλα ποιμένες (βοσκούς), αλλά τους επαναστατικούς Σφακιώτες -πολιτικό κόμμα αντιμοναρχικό- κατά το πρότυπο των ορεινών Γάλλων του 18ου αιώνα.
Αρα δεν τελείωσε τις σπουδές του ο Γ. Ξενουδάκης το 1841, όπως εκ παραδρομής ίσως αναγράφεται, αλλά απλώς διέκοψε για να συνεχίσει αργότερα και να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών και να διορισθεί δικηγόρος παρά τοις εν Αθήναις Εφέταις και Πρωτοδίκαις, διά του από 23 Σεπτεμβρίου 1843 Β. Διατάγματος (Φ.Ε.Κ. αριθμ. 38/1843).
2. Οπως αναγράφεται στην εν λόγω ιστοσελίδα «Το 1843 μπαίνει στη Βουλή των Ελλήνων σαν Βουλευτής Μεταναστών Κρητών».
Διευκρίνιση του γράφοντος -ίσως λεκτική.
Ο Γ. Ξενουδάκης δεν μπήκε στη Βουλή των Ελλήνων σαν βουλευτής Κρητών, αλλά όπως ο ίδιος μας λέει στο βιβλίο των Λόγων του (σελ. 87): «…Είμεθα ήσυχοι, ότε κατ’ απόφασιν της Εθνοσυνέλευσης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 εισήλθον εις το ελληνικόν Κοινοβούλιον ως βουλευτής Μεταναστών Κρητών, εθεώρησα εμαυτόν ευτυχή, διότι τυχαίως συνέπεσε να λάβω μέρος εις εθνικάς αποφάσεις…».
Βεβαίως το «σαν» και το «ως» μπορεί να είναι συνώνυμα, αλλά μπορεί και να απέχουν εννοιολογικά.
3. Σχετικά με την πληροφορία ότι ο Παύλος I. Φαφουτάκης ήταν συμφοιτητής και φίλος του Γ. Ξενουδάκη θα ήθελα να γνωστοποιήσω (για την τάξη και μόνο) ότι ο Π.Ι. Φαφουτάκης ήταν όντως τρόφιμος του Γ. Ξενουδάκη και κηδεμόνας του, αλλά ήτο πολύ νεώτερος στην ηλικία, όπως μας πληροφορεί το ιστορικό εύρημα που είχαν την ευγενή καλοσύνη τα Ιστορικά Αρχεία της Κρήτης να μας δώσουν με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 17/16-1-2012 επιστολή τους. Καθώς επίσης ο Π.Ι. Φαφουτάκης ήταν το 1888 φοιτητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ ως γνωστόν ο Γ. Ξενουδάκης ήταν στη Νομική Σχολή Αθηνών.
4. Οσον αφορά τη χρονολογία γέννησης του Γ. Ξενουδάκη, παρακαλώ για ακόμη μια φορά να μου επιτραπεί να γνωστοποιήσω:
α) Από το επίσημο πιστοποιητικό του Οθώνειου Πανεπιστημίου Αθηνών που έχω στο αρχείο μου, προκύπτει ότι ο Γ. Ξενουδάκης ενεγράφη με κηδεμόνα τον αείμνηστο Γ. Γεννάδιο στη Νομική Σχολή Αθηνών το σχολικό έτος 1838 – 1839.
β) Οπως πιστοποιείται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέρκυρας ο Γεώργιος Νικολάου Ξενουδάκης, αφού παρακολούθησε – έμαθε τα πρώτα γράμματα (Δημοτικού) στο Εϋνάρδειο Ορφανοτροφείο της Αίγινας για 2 χρόνια (19 μήνες ακριβώς) ενεγράφη το 1835 στο Γυμνάσιο Αθηνών, ως 199ος μαθητής.
γ) Οπως πληροφορούμεθα από τα αρχεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, ο Γ. Ξενουδάκης ήλθε στην Αθήνα 20ετής.
δ) Αρα: 1838 -4 χρόνια Γυμνάσιο – 2 χρόνια Δημοτικό Σχολείο – 20ετής γενόμενος σημαίνει ότι εγεννήθη το έτος 1812.
ε) Αυτή συνεπώς είναι και η πλέον ακριβής χρονολογία γέννησης του ήρωα μας Γεωργίου Νικολάου Ξενουδάκη στην Ιμβρο Σφακίων.
Ευελπιστώ ότι όλες αυτές οι ιστορικές λεπτομέρειες θα ενδιαφέρουν και τους φιλίστορες επισκέπτες της προαναφερόμενης ιστοσελίδας του Διαδικτύου, αλλά κυρίως τους νέους μας, οι οποίοι είναι γνωστό ότι δεν συνηθίζουν να διαβάζουν βιβλία και εφημερίδες, αλλά να ενημερώνονται από τις ιστοσελίδες Internet και Facebook.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΝΤΑΜΠΑΚΑΚΗΣ
*ιστορικός ερευνητής της ζωής και του έργου του Γ.Ν. Ξενουδάκη