Σε εκδήλωση μνήμης στη Ραμνή
Στο αντιστασιακό πνεύµα των κατοίκων της Ραµνής απέναντι στους κατακτητές, τον ξεχωριστό χαρακτήρα της µάχης στα Κεραµειά, «ως τη µεγαλύτερη εκ παρατάξεως µάχη µεταξύ ανταρτών και Γερµανών ναζί στην Κρήτη», αλλά και στην καθοριστική συµβολή του ∆ηµήτρη Μιχελογιάννη ως διοικητή του 2ου τάγµατος του ΕΛΑΣ που δέχτηκε το µεγάλο βάρος της πρώτης µέρας της Μάχης στις 12 Νοεµβρίου 1944, για την οποία «η σχετική ηµερήσια διαταγή του ΕΛΑΣ κάνει λόγο για τόλµη, ευστροφία πνεύµατος και αφάνταστο ηρωισµό, που συνέβαλε τα µέγιστα στο νικηφόρο αποτέλεσµα της Μάχης», αναφέρθηκε, µεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής Σήφης Μιχελογιάννης στην οµιλία του στην εκδήλωση τιµής και µνήµης για την εθνική αντίσταση και την επέτειο εικονικής εκτέλεσης των γυναικόπαιδων της Ραµνής Αποκορώνου, που έγινε προχθές στο ιστορικό χωριό του Αποκόρωνα.
Ο κ. Μιχελογιάννης τόνισε ακόµα ότι «την καθολική εθνική µας αντίσταση αναγνώρισε η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία κατάργησε και τη νοµοθεσία του Εµφυλίου Πολέµου, την οποία εισηγήθηκε ο ίδιος στη Βουλή».
Αναφέρθηκε επίσης στο ότι «η τότε ηγεσία των Ενόπλων ∆υνάµεων, ο Επαµεινώνδας Πενθερουδάκης αρχηγός ΓΕΣ, ο αρχηγός αεροπορίας Αποστολάκης κι ένας αντιναύαρχος που ήταν για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης στα Χανιά, ήρθαν στη Ραµνή για να ευχαριστήσουν τους Ραµιανούς και τον πατέρα µου ιδιαιτέρως για την περίθαλψη και τη βοήθεια προς τους Ευέλπιδες και τους αξιωµατικούς τους, γιατί ολόκληρο το χωριό ανήκε στην αντίσταση και να τιµήσουν και τον πατέρα µου για την εθελοντική συµµετοχή του στους Βαλκανικούς πολέµους, στη Μικρασιατική εκστρατεία, όπου τραυµατίστηκε βαρύτατα ως λοχαγός και µπήκε σε πολεµική διαθεσιµότητα και την αντιστασιακή του δράση και για τον ηρωισµό του».
Τέλος, ο κ. Μιχελογιάννης αναφέρθηκε στην εικονική εκτέλεση των γυναικόπαιδων της Ραµνής «που στήθηκαν µπροστά σε ένα µεγάλο πολυβόλο που µια τεράστια ταινία σφαιρών οι Γερµανοί παριστάνουν ότι θα κάνουν την εκτέλεση, δείχνοντας χαρτιά που ήταν δήθεν η διαταγή της εκτέλεσης. Επί 12 ώρες».
Σεβασμός στην μνήμη όσων συμμετείχαν στην μάχη της Ραμνής καθώς και των γυναικόπαιδων που αντιμετώπισαν την δοκιμασία της εικονικής εκτέλεσης!