Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ιστορική χειραψία Ομπάμα – Κάστρο

Η χειραψία ανάμεσα στους προέδρους των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα και της Κούβας Ραούλ Κάστρο θα μπορούσε να σημάνει «την αρχή του τέλους των επιθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας», ανέφερε χτες ένας επίσημος κουβανικός ιστότοπος δημοσιεύοντας τη φωτογραφία της χειραψίας μεταξύ των δύο ανδρών.

«Ο Ομπάμα χαιρετίζει τον Ραούλ: ας είναι αυτή η εικόνα η αρχή του τέλους των επιθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας», αναφέρει ο ιστότοπος “Cubadebate.cu” στη λεζάντα της φωτογραφίας των δύο ανδρών, οι οποίοι συμμετείχαν στη Νότια Αφρική στην επιμνημόσυνη τελετή για τον εκλιπόντα νοτιοαφρικανό ηγέτη Νέλσον Μαντέλα.
Αυτή η χειραψία ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο είναι η πρώτη που ανταλλάχθηκε δημοσίως μεταξύ προέδρων αυτών των δύο χωρών μετά την Επανάσταση στην Κούβα, το 1959. Οι δύο χώρες διέκοψαν τις επίσημες διπλωματικές σχέσεις τους το 1961.
Το 2000 στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Χιλιετίας, ο πατέρας της κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο και ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχαν χαιρετίσει ο ένας τον άλλο χωρίς να κάνουν χειραψία, είχε εξηγήσει ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο.
«Δεν μπορούσα να βγω από το ρεύμα για να αποφύγω να τον χαιρετίσω», είχε εξηγήσει τότε ο κουβανός ηγέτης. «Οπως οι άλλοι, σταμάτησα μια στιγμή και με κάθε αξιοπρέπεια και ευγένεια τον χαιρέτισα. Εκανε το ίδιο και θα ήταν χοντρό να κάνει κάτι άλλο, το όλο θέμα διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα», είχε προσθέσει.
Σ’ ένα σχόλιο που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο αναλυτής Χόρχε Γκόμες Μπαράτα ανέφερε πως η συνάντηση αυτή ανάμεσα στον Ομπάμα και τον Κάστρο είναι το αποτέλεσμα της “διπλωματίας Μαντέλα”.
«Ο Μαντέλα δεν ήξερε πως θα γινόταν μια τέτοια συνάντηση, με την ευκαιρία ενός εγκωμιασμού των εξαιρετικών αρετών του. Ομως είναι πράγματι αυτός που έδειξε το δρόμο, επιτρέποντας να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις και δημιουργώντας τις βάσεις για μια τόσο σημαντική συνάντηση», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Ομπάμα και η πρώτη κυρία των Η.Π.Α. έφθασαν με καθυστέρηση στην τελετή, αλλά έτυχαν θερμότατης υποδοχής με χειροκροτήματα και επευφημίες από τις 40.000 έως 50.000 του κόσμου που είχαν λάβει τις θέσεις τους στο στάδιο.

Η τελετή του “γίγαντα της ιστορίας”
Η καταρρακτώδης βροχή και το ασυνήθιστα για την εποχή κρύο δεν επηρέασαν τον κόσμο που έφθασε από όλες τις γωνιές της χώρας και του πλανήτη για να τιμήσει τη ζωή του Μαντέλα, με προσευχές, τραγούδια και δύο λόγια για τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Η τελετή άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση Το στάδιο, χωρητικότητας 94.000 χιλιάδων θέσεων, δεν σταματούσε να γεμίζει από τον κόσμο που έφθανε με λεωφορεία, τρένα, πεζή.
«Στην αφρικανική μας παράδοση, όταν βρέχει την ώρα της ταφής σημαίνει ότι οι θεοί καλωσορίζουν τον θανόντα και ότι οι πόρτες του παραδείσου είναι ανοικτές», δήλωσε ο Σίριλ Ραμαφόσα, στενός φίλος του Μαντέλα, επικεφαλής των τελετών και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.
Η παρουσία αντιπροσωπιών από τουλάχιστον 100 χώρες δείχνει την παγκόσμια συγκίνηση για την απώλεια από τον θάνατο του Μαντέλα, τόνισε.
Η τελετή αυτή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παγκόσμιων ηγετών στην πρόσφατη ιστορία. Τρεις πρώην πρόεδροι των Η.Π.Α., ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζίμι Κάρτερ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γιουαντσάο, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. Μπαν Κι-μουν, ο πρόεδρος της Λιβύης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα