Ως ιστορική χαρακτήρισαν την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία οι αρχηγοί των τριών κρατών.
Σύμφωνα με τους τρεις ηγέτες, στόχος της Τριμερούς Συνεργασίας είναι «η ουσιαστική και πρακτική ενίσχυση των συμπράξεων των τριών κρατών σε όλους τους τομείς συνεργασίας».
Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας τριμερούς συντονιστικής επιτροπής για προώθηση και παρακολούθηση της υλοποίησης των όσων έχουν συμφωνηθεί.
Τα ενεργειακά ήταν ψηλά στην ατζέντα και τα τρία κράτη συμφώνησαν στην περαιτέρω προώθηση κοινών έργων που θα ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια και θα συμβάλουν στην στρατηγική της ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών.
Στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στον τομέα της Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων μεταξύ των τριών χωρών.
Αναστασιάδης: Ιστορικής σημασίας η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Τριμερής Συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας και συνέχισε λέγοντας ότι «σε αυτό πλαίσιο, υιοθετήσαμε σήμερα την Κοινή Διακήρυξη, ένα πραγματικά ιστορικό έγγραφο που αποτελεί και το θεμέλιο συνεργασίας σε μια σειρά θεμάτων και προτεραιοτήτων, μεταξύ των οποίων η ενέργεια, ο τουρισμός, η έρευνα και τεχνολογία, το περιβάλλον, η διαχείριση υδάτων, η τρομοκρατία και μετανάστευση».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «αποδίδω ιστορική σημασία στη συνάντηση η οποία χάριν της αποφασιστικότητας των φίλων Πρωθυπουργών του Ισραήλ και της Ελλάδας υπήρξε απόλυτα επιτυχής».
Αλ. Τσίπρας: Η Τριμερής αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα
Στη δήλωση του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στέλνουμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ότι, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να προάγουμε την ευημερία, τη σταθερότητα μέσα από την ανάπτυξη κοινών στόχων, μέσα από την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «το τριμερές αυτό σχήμα, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, για την Ελλάδα αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που στόχο έχει να ενισχύσει τις δυνατότητες των χωρών μας, ώστε να συνεισφέρουμε τόσο προς όφελος των λαών μας όσο και προς όφελος της περιοχής, με αιχμή τη συνδεσιμότητα σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά νέα τεχνολογία και καινοτομία, και βεβαίως ο τουρισμός».
Τόνισε τη μεγάλη σημασία αξιοποίησης των κοιτασμάτων του Ισραήλ και της Κύπρου, με την Ελλάδα, όπως είπε, να παίζει τον ρόλο της γέφυρας για μεταφορά φυσικού αερίου από τις δύο χώρες στην Ευρώπη.
Αναφέρθηκε επίσης στο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ των τριών χωρών, που, όπως είπε, θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης μετατροπής των αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων σε ηλεκτρική ενέργεια και μεταφοράς της στην Ευρώπη.
Β. Νετανιάχου: Μαζί μπορούμε περισσότερα παρά ο καθένος μόνος του
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για κοινά έργα στον τομέα της ενέργειας:
Η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κύπρου – Ισραήλ και τα οποία διά μέσου της Ελλάδας θα μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η δημιουργία υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών κρατών.
«Αυτά είναι δύο πρακτικά θέματα στα οποία προχωρούμε και διασυνδέονται μεταξύ τους», είπε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως ιστορική, καθώς, όπως ανέφερε, σε μια περίοδο προκλήσεων αλλά και ευκαιριών, αυτή η Τριμερής Συνεργασία παρέχει τη δυνατότητα προώθησης των κοινών στόχων. «Εργαζόμενοι μαζί μπορούμε να προωθήσουμε αυτούς τους στόχους πιο αποτελεσματικά από ό,τι ο καθένας μόνος του» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: http://www.sigmalive.com