Α΄. Το ιστορικό Café ΚΗΠΟΣ:
Το ιστορικό Café ΚΗΠΟΣ διαγράφει μια ιστορική διαδρομή 147 χρόνων στα πολιτιστικά δρώμενα των Χανίων, καθώς το ξεκίνημά του ανάγεται στα 1870.
Ηταν το “σημείο αναφοράς” σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και της πολιτικής, καθώς στέγασε για αρκετά χρόνια τη Βουλή της Κρητικής Πολιτείας.
Σήμερα: Υπό την επίβλεψη και το μεράκι του εμπνευσμένου Manager Βασίλη Σταθάκη τα τελευταία 30 χρόνια, ο χώρος του ιστορικού Café έχει λάβει τη μορφή όασης μέσα στην απελπιστικά μεγάλη “έρημο” της απάνθρωπης εποχής που μας περιβάλλει. Εποχής, με τον άνθρωπο να ασφυκτιά στη μοναξιά του μέσα στον αδιάφορο πολυάνθρωπο περίγυρο.
Εκεί λοιπόν, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται με την πρώτη ματιά πως εισέρχεται σε ένα χώρο διαφορετικό με ιδιαίτερο διάκοσμο, που αποπνέει από κάθε γωνιά παράδοση, ιστορία, πολιτισμό, καλαισθησία, ποιότητα, και με την ευγένεια προσωποποιημένη στο πρόθυμο για εξυπηρέτηση προσωπικό. Το “παράθυρο στον κόσμο” –η τηλεόραση- με τις ψυχοκτόνες ειδήσεις του απουσιάζει παντελώς, αλλά η απουσία του δεν είναι καθόλου αισθητή καθώς, είναι ορθάνοιχτο ένα άλλο “παράθυρο”, εκείνο της ψυχής, που αποζητά ηρεμία, καταλαγή, εφησυχασμό. Και τα βρίσκει όλα τούτα πλέρια, στον χώρο του ιστορικού Café.
Β΄. Μια ξεχωριστή βραδιά:
Ο γράφων το παρόν σημείωμα είχε την τύχη να βρεθεί στο χώρο του ιστορικού Café τη βραδιά της 21ης Μαρτίου, στην εκδήλωση την αφιερωμένη στον Έλληνα νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Κατάμεστη η φιλόξενη αίθουσα, απήλαυσε την απαγγελία των ποιημάτων του Ελύτη με την στεντόρεια όσο και ολύμπια φωνή του Μιχάλη Αεράκη, που την πλαισίωνε η αρχαγγελική φωνή του Γρηγόρη Βαλτινού στο τραγούδι. Εκπληξη ευχάριστη το θείο μουσικό άνοιγμα της “μουσικής αυλαίας” από την τρίχρονη παιδούλα Κατερίνα Καλαϊτζάκη. Και η όλη μουσική εκδήλωση είχε την επιμέλεια του Γιάννη Γιαννακάκη με το γλυκόλαλο τραγούδι της Ελευθερίας Κοκοτσάκη, και με τη συμμετοχή της μουσικής Ομάδας Passe-partout.
Περιχαρής ο φιλόξενος οικοδεσπότης Βασίλης Σταθάκης με την γλαφυρή από στήθους μεστή ομιλία του, που την πλαισίωσε η ομιλία αναφορικά με τον Οδυσσέα Ελύτη της ιστορικού και φιλόλογου Στέλλας Αλιγιζάκη.
Μια βραδιά ψυχικής ευωχίας και ποιοτικής πνευματικής ανάτασης που απόδιωξε από τη σκέψη μας κάθε ψυχοφθόρα σκέψη των δύσκολων καιρών που διαβαίνουμε και αποχωρήσαμε με πνευματική πληρότητα και τις κάλλιστες εντυπώσεις από τη βραδιά, που ωστόσο ήρθε να προστεθεί στις δεκάδες άλλες προηγηθείσες παρόμοιες βραδιές, οργανωμένες πάντα από τον ακούραστο οικοδεσπότη του ιστορικού Café, Βασίλη Σταθάκη.
Γ΄. Επίλογος:
Το Ιστορικό Café ΚΗΠΟΣ, συνδεδεμένο με τα Ιστορικά Café απανταχού της Ευρώπης, αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τα Χανιά, αλλά είναι και ο καλύτερος Πρεσβευτής του αθάνατου ελληνικού πνεύματος απανταχού της Ευρώπης και όχι μόνο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα φθονερά βέλη αλλόφυλων, στοχεύουν την ανάδελφη Ελλάδα μας.
*Ο δρ Γιάννης Θ. Πολυράκης είναι Μέλος της “Λογοτεχνικής Παρέας Χανίων και Αντιπρόεδρος της “Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων”