Mέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της ειδικής επιτροπής της για τις Γερμανικές αποζημιώσεις τόνισε το μεσημέρι της Τετάρτης από την Κάντανο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το δημαρχείο Καντάνου όπου του τέθηκαν μια σειρά από θέματα και προβλήματα της περιοχής (κυρίως η υποβάθμιση στη μοριοδότηση του ΕΠΑΛ Καντάνου).
Μιλώντας σε κατοίκους και σε αυτοδιοικητικούς, ο κ. Τσίπρας ανάφερε πως «για μας το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ιστορικό χρέος. Δεν έχει να κάνει τόσο, αν μου επιτρέπεται, με το τι και πως θα προσδιοριστεί το τίμημα, αλλά με το ότι είναι ιστορικό χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές. Η βουλή των Ελλήνων, πριν από δύο χρόνια ανέλαβε την πρωτοβουλία, διακομματικά, να συντάξει το σχετικό πόρισμα. Η διαδικασία έχει τελειώσει και θέλω να σας ανακοινώσω πως σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής μέχρι τέλος του έτους θα έλθει στην Ολομέλεια το πόρισμα για τις διεκδικήσεις. Από εκεί και πέρα η Ολομέλειας της Βουλής θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις, είτε αυτές αφορούν τη διακρατική συνεννόηση, είτε αφορούν την διεκδίκηση σε διεθνές νομικό επίπεδο. Είναι ένα ιστορικό χρέος».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός επισήμανε πως
«η Κάντανος αποτελεί ένα μνημείο της ναζιστικής βαρβαρότητας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ειδικά τις ημέρες μας. Η χώρα μας πρωτοστάτησε στη μάχη κατά του Ναζισμού και η μάχη αυτή γράφηκε με αίμα» .
«Ελπίζουμε να προχωρήσει και το ζήτημα δεν είναι τόσο το οικονομικό όσο το ηθικό και της ηθικής αποκατάστασης» ανάφερε ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Αντώνης Περάκης.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας περιηγήθηκε στους δρόμους του χωριού, συνομίλησε με κατοίκους και επισκέπτες και κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο της πόλης.
Ακολούθως του προσφέρθηκε παραδοσιακό κέρασμα σε ταβέρνα της Καντάνου.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στους δημοσιογράφους, οι εκλογές θα γίνουν σε ένα χρόνο κανονικά ενώ αναφερόμενος στην επισκεψή του στα Χανιά απάντησε ότι σκοπός της είναι να επιβλέψει την πορεία των έργων που εξαγγέλθηκαν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο.
Το ζήτημα των αποζημιώσεων καθώς και το περίφημο δάνειο των κατοχικών δυνάμεων,το οποίο ειρήσθω εν παρόδω έχει πιθανότητες για επιτυχή διεκπεραίωση,είναι ζητήματα που σχετίζονται με όσα συνολικά συνέβησαν την περίοδο αμέσως μετά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο ,τότε που οι χρήσιμοι ηλίθιοι του κάθε Τσερνίτσεφ και του Δημητρώφ στέρησαν από την πατρίδα μας την ευκαιρία να διεκδήσει,ως νικήτρια του πολέμου αυτά που δικαιούταν με βάση τις θυσίες της στα πεδία της τιμής.΄Ετσι μετά το σχέδιο Μάρσαλ στην εξέλιξη των πραγμάτων και των σκοπιμοτήτων το θέμα τέθηκε στο περιθώριο διότι μέσα στα πλαίσια των γενικότερων γεωπολιτικών σχεδιασμών και στις συνθήκες που επέβαλε ο ψυχρός πόλεμος,τέτοιες συζητήσεις δεν ήταν επιθυμητές την στιγμή μάλιστα που στο γερμανικό πανηγύρι είχαν συμμετοχή με εργατικό δυναμικό και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως και η πατρίδα μας.Προς το παρόν δεν προκύπτει να υπάρχει διάθεση από αυτούς που έβαλαν τα θέματα στο ψυγείο να τα φέρουν στην επικαιρότητα δεδομένου ότι επίκειται σύγκρουση συμφερόντων εφ’ όλης της ύλης μεταξύ ΗΠΑ Ρωσίας κλπ.”φίλων” ενταντίον της Κίνας. Τα ζητήματα αυτά είναι εξ άλλου όπλο στην φαρέτρα αυτών που θέλουν να θυμίζουν στην Γερμανία το Πότσνταμ και τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ΄αυτό συνιστώντας της να προσέχει και νά “κάθεται φρόνιμη”. Οι όποιες δηλώσεις και άλλα τινά αν δεν έχουν το πράσινο φώς και την υποστήριξη των μπαρμπάδων από την Κορώνη θυμίζουν τις δηλώσεις του λαγού στο γνωστό ανέκδοτο με το λιοντάρι…….