Έναν ιστορικό περίπατο στα γεγονότα της κρητικής επανάστασης του 1821 προσφέρει η έκθεση που είναι σε εξέλιξη στην πλατεία Κατεχάκη (ανάμεσα σε Μ. Αρσενάλι και θέατρο “Μ. Θεοδωράκης) στο παλιό λιμάνι των Χανίων.
H έκθεση εγκαινιάσθηκε και επίσημα το βράδυ της Κυριακής, ενώ θα μεταφερθεί στη συνέχεια σε Ρέθυμνο και Λασίθι. Στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) που είχε την ευθύνη τη διοργάνωσης καθηγητής κ. Αλέξης Καλοκαιρινός σημείωσε πως «δράσεις όπως αυτές μπορούν να μας μείνουν για τη συνέχεια να μας αφήσουν παρακαταθήκη για το πως επικοινωνούμε με τον κόσμο» , εξηγώντας πως η κεντρική ιδέα της έκθεσης είναι το «ανοικτό πέρασμα, με αυτήν ιδέα σχεδιάστηκε αρχιτεκτονικά από την Β. Στυλιανίδη», ενώ αναφέρθηκε και στο QR Codes με το οποίο ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να λάβει ακόμα περισσότερες πληροφορίες.
«Η επιλογή μας ήταν η δουλειά αυτή να γίνει από νέους επιστήμονες, πολύ νέους επιστήμονες, νέους διδάκτορες ή υποψήφιους διδάκτορες» είπε ενώ στη συνέχεια συνοδευόμενος από τους επισήμους τους ξενάγησε στην έκθεση.
Για «άλλη μια εξαιρετική εκδήλωση » έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής, ενώ ο δήμαρχος κ. Π. Σημανδηράκης μίλησε για «μια ευκαιρία να δούμε και να περπατήσουμε την ιστορία αυτού του τόπου χάρις στη στήριξη της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών» και συμπλήρωσε πως τους τελευταίους μήνες έχει γίνει ένας «αγώνας δρόμου» προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά από δράσεις.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Γ. Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη που τόνισε πως «οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια έφεραν στην επιφάνεια τη διάθεση για συνεργασίες, συστράτευση και σύμπραξη. Και όταν αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, συμβαίνει κάτι καλό. Εξάλλου όποτε υπήρξαν αυτές οι συνθήκες η Ελλάδα πήγε μπροστά, πήγε καλά, μεγαλούργησε».
Τις επόμενες νύχτες στους τοίχους του “Μ. Θεοδωράκης” θα προβάλλονται μορφές των ηρώων της επανάστασης.
Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με τους μουσικούς Mπέλα Λιονάκη, Δημήτρη Μπουντρογιάννη, Γιάννη Μελαμπιανάκη, Γιώργο Λουτσέτη.