Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ πολλές αναρτήσεις ιστορικού περιεχοµένου στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Θα συµφωνούσα ότι παρέχουν χρήσιµες γνώσεις στους αναγνώστες και στις αναγνώστριες, αλλά θα ήθελα να έχουν τον νου τους όσοι δεν αναρτούν κάποια δικιά τους γνώση, αλλά τις «δανείζονται» από αλλού, για να τις αναρτήσουν.
Πολύ συχνά δε παρατίθενται «ξερά και αθεµελίωτα» κείµενα χωρίς πηγές ή βιβλιογραφία, κάτι που αποτρέπει περαιτέρω µελέτη και εξέταση του θέµατος ή εµποδίζει τη διασταύρωση µε άλλες µαρτυρίες, προκειµένου να ελεγχθεί εάν ό,τι αναφέρεται είναι αληθές και έγκυρο.
Κάποιες φορές, βέβαια, συµβαίνει να βλέπουµε σε έναν ιστότοπο ένα «λάθος» και από άγνοια της πραγµατικότητας να κυκλοφορεί διά της ανεξέλεγκτης αντιγραφής σε όλο το ∆ιαδίκτυο παραποιώντας τα λιγοστά που ξέρουµε ως πραγµατικά για ένα ιστορικό γεγονός. Ενίοτε, όταν πρόκειται για «µετάφραση» του ∆ιαδικτύου, είναι συχνά και τα λεκτικά «µαργαριτάρια» ή οι ανακρίβειες σε όρους και ονόµατα…
Γενικά, η «έµµεση ιστοριογραφία» θέλει προσοχή και από τους αναρτώντες και τους αναγνώστες…
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.