Η επίθεση της φασιστικής Ιταλίας κατά της Ελλάδας δεν ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου 1940, αλλά πολύ πριν με αμέτρητες προκλήσεις στα σύνορα με την Αλβανία και με αποκορύφωμα την άνανδρη καταβύθιση του καταδρομικού μας “Ελλη” κατά τον εορτασμό της Παναγίας στην Τήνο.
Οι άνανδρες όμως επιθέσεις της πολεμικής αεροπορίας των φασιστών του Μουσολίνι κατά αμάχων στις πόλεις και τα χωριά της χώρας μας αμέσως μετά την 28η Οκτωβρίου ήταν αμείλικτες και συχνές. Ετσι πολεμικά ανακοινωθέντα στον Τύπο εκείνης της περιόδου μας πληροφορούν ότι: Τον πρώτο μήνα, ήτοι από 28ης Οκτωβρίου 1940 μέχρι την 28η Νοεμβρίου, τα θύματα των βομβαρδισμών άμαχων ήταν 699 εκ των οποίων 274 γυναίκες, 120 παιδιά και 32 βρέφη.
Αν και ήμουνα μόνο πέντε χρόνων τότε, θυμάμαι τη φρίκη που προξενούσαν οι σειρήνες όταν προανήγγειλαν αεροπορική επιδρομή και εκεί στα στενά του Τοπανά της παλιάς πόλης ο πανικός για κάτι βάρβαρο και πρωτόγνωρο έκανε τους ανθρώπους να τρέχουν από στενό σε στενό για να καλυφθούν όπου νόμιζαν ασφαλέστερα.
Σε ένα πρόχειρο καταφύγιο στη Ντάμπια έπεσε βόμβα και δύο δίδυμα κορίτσια γείτονα καταπλακώθηκαν από τα χώματα και πέθαναν από ασφυξία. Κάθε που νύχτωνε γύριζαν στις γειτονιές νεαροί από τη νεολαία του δικτάτορα και όταν έβλεπαν ανοιχτό παράθυρο ή όποιο φως να είναι ορατό εξωτερικά, χτυπούσαν για να το σβήσουμε και να μην δίδουμε έτσι στόχο για νυχτερινές επιδρομές.
Ακόμη θυμάμαι που μας είχαν εφοδιάσει με χάρτινες ταινίες που κολλούσαμε στα τζάμια των παραθύρων έτσι που αν θρυμματιστούν από κοντινή έκρηξη να μη μας τραυματίσουν.
Ανακοινωθέν μόλις της 31ης Οκτωβρίου αναφέρεται στον σφοδρό βομβαρδισμό των Πατρών με 100 νεκρούς και 250 τραυματίες, ενώ άλλο της 2ας Νοεμβρίου μια επιδρομή στα Χανιά με έξι νεκρούς και 25 τραυματίες.
Για επιβεβαίωση: «ΑΙ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΕΠΙΔΡΟΜΑΙ
Κατά τας χθεσινάς αεροπορικάς επιδρομάς των εναντίον ανοχυρώτων πόλεων και χωρίων οι Ιταλοί εχρησιμοποίησαν αεροπλάνα με ελληνικά σήματα.
Ενηργήθησαν: Μία επιδρομή εις τον Πειραιά (3 τραυματίαι), 4 εις Θεσσαλονίκην (59 νεκροί, 84 τραυματίαι), 1 εις Λάρισαν (14 νεκροί, 10 τραυματίαι), 5 εις Κέρκυραν (8 νεκροί, 87 τραυματίαι), 1 εις Χανιά (6 νεκροί, 25 τραυματίαι), 1 εις Κόρινθον (1 νεκρός), 1 εις Μέτσοβον, 2 εις Μέγαρα, 2 εις Καστοριάν, 1 εις Θήβας, 2 εις Μηλέαν, 1 εις Ρέθυμνον, 1 εις Πέραμα άνευ αποτελέσματος.
Ουδείς απολύτως στρατιωτικός στόχος εβλήθη. Όλαι οι επιδρομαί εστράφησαν κατά του αμάχου πληθυσμού αποκλειστικώς».
Αξίζει νομίζω να παρατεθεί και ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου της ίδιας ημερομηνίας 2-11-1940:
«Εις το μέτωπον Ηπείρου σφοδρός αγών Πυροβολικού.
Εις τον τομέα Φλωρίνης, τμήματά μας ανατρέψαντα ισχυράν αντίστασιν του εχθρού εισεχώρησαν εις βάθος 5 χιλιομέτρων εντός αλβανικού εδάφους και κατέλαβον διά της λόγχης ωχυρωμένα σημεία.
Συνελάβομεν εννέα (9) αξιωματικούς και 153 οπλίτας αιχμαλώτους και 100 κτήνη.
Αεροπορικαί επιθέσεις του εχθρού εστράφησαν κατ’ εξοχήν κατά του αστικού πληθυσμού. Προσεβλήθησαν διά βομβών και πολυβόλων 13 πόλεις και χωρία. Εφονεύθησαν 90 και ετραυματίσθησαν 209 εκ του αμάχου πληθυσμού. Κατεστράφησαν αρκεταί οικίαι, ων 2 κλινικαί και εν σχολείον.
Τα βομβαρδίσαντα την Κέρκυραν ιταλικά αεροπλάνα έφερον τα ελληνικά σήματα.
Η ημετέρα αεροπορία εξετέλεσε πολλάς επιτυχείς αναγνωρίσεις και εβομβάρδισεν επιτυχώς τα αεροδρόμια Κορυτσάς από χαμηλού ύψους, ως και συγκεντρώσεις μηχανοκίνητων μονάδων εις θέατρον Ηπείρου. Άπαντα τα αεροπλάνα μας επέστρεψαν εις τας βάσεις των.
Κατερρίφθη εν εχθρικόν αεροπλάνον διώξεως, αιχμαλωτισθέντος του οδηγού, έτερον δε βομβαρδισμού εθεάθη πίπτον πλησίον των εχθρικών γραμμών εν μέσω καπνού».
Και ακόμη ένα ανακοινωθέν της παραμονής των Χριστουγέννων του 1940.
«ΤΡΙΤΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1940 – Ο Ελληνικός στρατός εισήλθε θριαμβευτικώς εις την Χειμάρραν ανατρέψας την αντίστασιν του εχθρού».
Το υπ’ αριθμ. 58 πολεμικόν ανακοινωθέν αναφέρει σχετικώς τα κάτωθι: «Χειμάρρα κατελήφθη. Το 141ον τάγμα μελανοχιτώνων εξ 29 αξιωματικών και 677 οπλιτών κυκλωθέν παρεδόθη. Ομοίως συνελήφθη αιχμάλωτος και ο διοικητής του 11ου τάγματος του 2ου συντάγματος Βερσαλλιέρων μετά του επιτελείου του και πολλών οπλιτών.
Πολυάριθμον υλικόν περιήλθεν εις χείρας μας».
Η αντίστροφη μέτρηση για τη συντριβή της φασιστικής Ιταλίας είχε αρχίσει ήδη πριν από αρκετές ημέρες, αλλά ο Χριστός γεννήθηκε στην ελεύθερη ελληνική Χειμάρρα εκείνη τη νύχτα.