14.4 C
Chania
Σάββατο, 5 Απριλίου, 2025

Ιταλοί και Γερµανοί εκπαιδευτικοί, μέσω ERASMUS, στα Χανιά

■ Τους υποδέχθηκε το 4ο Γενικό Λύκειο

Το διάστηµα 31 Μαρτίου – 4 Απριλίου 2025, το σχολείο µας υποδέχτηκε τέσσερεις εκπαιδευτικούς από Ιταλία και Γερµανία.

Πιο συγκεκριµένα το σχολείο µας επισκέφτηκαν: δύο καθηγήτριες από το Istituto d’ Istruzione Superiore Giovanni Bertacchi από την πόλη Λέκκο της Ιταλίας , ειδικότητας ιταλικής γλώσσας και ιστορίας και δύο καθηγήτριες από το Albert-Martmöller-Gymnasium από την πόλη Βίτεν της Γερµανίας, ειδικότητας βιολογίας και ιστορίας .

Οι εκπαιδευτικοί:
Ενηµερώθηκαν για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστηµα, την οργάνωση, τον τρόπο λειτουργίας και τις δράσεις του σχολείου µας.
Παρακολούθησαν µαθήµατα και εργαστήρια µε χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδραστικών µεθόδων.
Συζήτησαν µε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου µας για το περιεχόµενο και τις µεθόδους διδασκαλίας µαθηµάτων συναφών µε τις ειδικότητες τους.
Αποκόµισαν πολιτισµικές εµπειρίες µε την περιήγηση τους στην παλιά Πόλη, το Ενετικό Λιµάνι, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τους Τάφους των Βενιζέλων.

Σχετικά µε την εµπειρία τους οι ξένοι εκπαιδευτικοί έγραψαν:
Κατά τη διάρκεια της περιόδου job shadowing στο 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων, στο πλαίσιο του προγράµµατος Erasmus+, είχαµε την ευκαιρία να παρακολουθήσουµε αρκετά µαθήµατα σε διαφορετικά αντικείµενα: Αρχαία Ελληνικά, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Πολιτική Οικονοµία, Λατινικά και Αγγλικά.
Αυτό που µας έκανε αµέσως εντύπωση ήταν το διαδραστικό και διαλογικό στυλ διδασκαλίας. Οι δάσκαλοι ενθάρρυναν την αυθόρµητη συµµετοχή των µαθητών, καλλιεργώντας µια δυναµική ατµόσφαιρα χωρίς αποκλεισµούς. Η χρήση του διαδραστικού πίνακα (IWB) ενσωµατωνόταν απρόσκοπτα στα µαθήµατα, µε τη βοήθεια πόρων πολυµέσων, όπως βίντεο και ασκήσεις.
Κατά τη διάρκεια του µαθήµατος των Αρχαίων Ελληνικών, για παράδειγµα, οι µαθητές παρουσίασαν την ελληνική τραγωδία Αντιγόνη του Σοφοκλή, εντοπίζοντας τα θέµατα και τις αξίες του αριστουργήµατος και συνδέοντάς τα µε εκείνα της σύγχρονης κοινωνίας.
Σε ένα άλλο µάθηµα των ελληνικών, εκτός από τη κειµενική ανάλυση του ιστορικού Ξενοφώντα, οι µαθητές ενθαρρύνθηκαν να ερµηνεύσουν και να συνθέσουν το κείµενο ιστορικά. Το κείµενο λοιπόν χρησιµοποιήθηκε ως πηγή για να εµβαθύνουν στο θέµα του Πελοποννησιακού Πολέµου και της µετέπειτα περιόδου των Τριάντα Τυράννων.
Στο µάθηµα της Πολιτικής Οικονοµίας, είδαµε µια δραστηριότητα παιχνιδιού ρόλων στην οποία οι µαθητές συµµετείχαν ενεργά, ανταλλάσσοντας απόψεις και συµµετέχοντας σε συζητήσεις σχετικά µε τη σηµασία της κοινωνικής ευθύνης και της ισότητας. Ο δάσκαλος λειτούργησε ως συντονιστής, καθοδηγώντας τη συζήτηση και διεγείροντας την κριτική σκέψη.
Ως καθηγητές συγκριτικής λογοτεχνίας, µας συγκίνησε ιδιαίτερα η ανάλυση του περίφηµου ποιήµατος Ιθάκη του Κωνσταντίνου Καβάφη, ένα κείµενο που είχαµε γνωρίσει µόνο µέσα από την ιταλική του µετάφραση. Το να µπορέσουµε να συλλάβουµε τις µεταφορές και τα βαθύτερα νοήµατα του κειµένου µέσω της αρχικής του γλώσσας, µας επέτρεψε να κατανοήσουµε πραγµατικά τον λυρικό εαυτό που ο ποιητής προσπάθησε να εκφράσει. Η διδασκαλία είχε οµαδοσυνεργατικό χαρακτήρα και τα παιδιά έδειξαν ενθουσιασµό για το διαδραστικό παιχνίδι «∆ιάδροµος Συνείδησης».
Στο µάθηµα των Λατινικών διαπιστώσαµε αυξηµένη δυσκολία σε επίπεδο µετασχηµατισµών συντακτικού. Η εκπαιδευτικός έκανε πιο ευχάριστο το µάθηµα µε τη χρήση ψηφιακών εργαλείων σταυρόλεξου και αντιστοίχισης οµόρριζων λέξεων µέσω της εφαρµογής wordwall.
Κατά τη διάρκεια του µαθήµατος των Αγγλικών, µας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ευχέρεια και η αυτοπεποίθηση των µαθητών. Το µάθηµα διεξήχθη εξ ολοκλήρου στα αγγλικά και οι µαθητές συζήτησαν θέµατα πολιτικών δικαιωµάτων σε οµάδες. Έδειξαν εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες.
Το µαθησιακό περιβάλλον ήταν πάντα ανοιχτό και µε σεβασµό, και οι µαθητές έδειχναν σταθερά αφοσίωση.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ηµερών, µπορέσαµε επίσης να εκτιµήσουµε τη φυσική και πολιτιστική οµορφιά των Χανίων.
Ευχαριστούµε από καρδιάς την κυρία Ελένη Μενιουδάκη, την κ. Στέλλα Καραγιαννάκη και όλους τους καθηγητές και µαθητές που µας καλωσόρισαν στα µαθήµατά τους.
Αυτή η εµπειρία έχει εµπλουτίσει τη διδακτική µας προοπτική και επιβεβαίωσε την αξία της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής συνεργασίας και του προγράµµατος Erasmus Plus.
Maria Elisabetta Albini, Paola Provenzano (Italian teachers)

Από τη ∆ευτέρα 31 Μαρτίου έως την Πέµπτη 3 Απριλίου 2025 ήµασταν καλεσµένοι στο 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων. Είχαµε θερµή υποδοχή τόσο από τους δασκάλους όσο και από τους µαθητές. Εκεί αποκτήσαµε βαθιές γνώσεις για διάφορα µαθήµατα, σε διαφορετικά επίπεδα τάξης και είχαµε ζωηρές ανταλλαγές τόσο µε συναδέλφους όσο και µε µαθητές. Μας έκανε εντύπωση η καλοσύνη και η προσοχή που βιώσαµε και νιώσαµε πολύ καλά. Ως αποτέλεσµα, απολαύσαµε απόλυτα τον χρόνο µας και επιστρέφουµε στη Γερµανία µε πολλές θετικές εντυπώσεις.
Kristina Mosler Mosler , Judith Eiselen (German teachers)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα