Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) συνδιοργανώνουν το 6ο Θερινό Σχολείο στην Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, στις 16-20 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «το θέμα του φετινού θερινού Σχολείου είναι: «Προκλήσεις στο θέμα της Ασφάλειας των Αναδυόμενων Τεχνολογιών» το οποίο αφορά σε θέματα ασφάλειας και ευκαιρίες που αναδύονται από τις νέες τεχνολογίες, όπως π.χ. Τεχνητή Νοημοσύνη, τις Σύγχρονες Υποδομές Δικτύων (πχ 5G), εφαρμογές IoT, Μηχανική Μάθηση κλπ.
Στόχος του ENISA είναι η προώθηση μιας κουλτούρας ασφάλειας στην Ευρώπη που θα βελτιώσει την ικανότητα των κρατών-μελών να ανταποκρίνονται σε κυβερνοεπιθέσεις, μέσω της εφαρμογής μιας στρατηγικής αφύπνισης, με ενημερωτικές δράσεις, μελέτες και αναφορές σε σύγχρονα θέματα ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών. Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ διεξάγει υψηλής ποιότητας βασική και εφαρμοσμένη έρευνα καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των Δικτύων και της Κυβερνοασφάλειας.
Στο φετινό θερινό σχολείο, ειδικοί επιστήμονες θα συζητήσουν και θα προσδιορίσουν τις σύγχρονες τάσεις, απειλές και ευκαιρίες με φόντο τις πρόσφατες εξελίξεις στα μέτρα και την πολιτική για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών. Μια σειρά από ομιλίες θα καλύψουν ποικιλία σημαντικών θεμάτων σε ζητήματα πολιτικής, οικονομίας, έρευνας καθώς και νομικά ζητήματα. Υιοθετώντας τις σύγχρονες τάσεις δικτύωσης και ανταλλαγής γνώσεων, το φετινό θερινό σχολείο στοχεύει στην αύξηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων μέσω εστιασμένων συνεδριών που θα προωθήσουν τον διάλογο και την ανταλλαγή ιδεών.
Στο συνέδριο θα συμμετέχουν στελέχη χάραξης πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από Ιδρύματα της Ευρώπης, τη Βιομηχανία και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα.
Επίσης στο φετινό θερινό σχολείο προσφέρεται η ευκαιρία σε μη κερδοσκοπικούς Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αντιμετώπισης κυβερνοαπειλών καθώς και σε σχετικά ερευνητικά προγράμματα του Ορίζοντα 2020, εθνικά και αναπτυξιακά έργα, κοινότητες λογισμικού ανοιχτού κώδικα κ.ά. να προβληθούν με ανάρτηση posters, διανομή ενημερωτικού υλικού και επίδειξη».