Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

James Hargest: Ο ταξίαρχος που έχασε το Μαλεµε

Στη µάχη της Κρήτης έγιναν πολλά λάθη, το σηµαντικότερο και πιο κρίσιµο ίσως ήταν αυτό του Χαργκεστ στο να µην ενισχύσει τον λόφο 107 που δέσποζε του αεροδροµίου Μαλεµε όταν του ζητήθηκε.

Ο Χαργκεστ γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία το 1891 σε αγροτική οικογένεια και στον Α Παγκόσµιο Πόλεµο το 1914 κατατάχθηκε και υπηρέτησε ως υπολοχαγός στην εκστρατεία της Καλλίπολης όπου και τραυµατίστηκε σοβαρά. Αναρρώνοντας επέτρεψε στο στράτευµα και πήρε µέρος στις µεγάλες µάχες στο Σοµ στο Γαλλικό µέτωπο όπου διοικούσε ένα λόχο τον Σεπτέµβρη 1916 για να τελειώσει τον πόλεµο ως παρασηµοφορεµενος ταγµατάρχης το 1918.
Γυρίζοντας στην Νέα Ζηλανδία ασχολείται µε την γεωργία παράλληλα και µε την πολιτική και το 1931 καταφέρνει µετα από 3 προσπάθειες να εκλεγεί βουλευτής.
Όταν ξεσπά ο Β παγκόσµιος Πόλεµος ο Χαργκεστ ζητά να αναλάβει διοικητής ταξιαρχίας της 2ης Νεοζηλανδικής µεραρχίας επικεφαλής της οποίας τοποθετήθηκε ο Φραιµπεργκ. Οι ιατρικές εξετάσεις δεν τον κρίνουν όµως κατάλληλο, δεδοµένου ότι πάσχει από σοκ βοµβαρδισµών που είχε βιώσει στον Α Παγκόσµιο Πόλεµο.
Ο Χαργκεστ όµως επιµένει και ζητά την βοήθεια του Πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Φρέιζερ ο οποίος µεσολαβεί για να αναλάβει τελικά την διοίκηση της 5ης ταξιαρχίας.
Στην εκστρατεία της Ελλάδας η ταξιαρχία του στις 14-16 Απριλίου υπερασπίζεται αµυντικές θέσεις στα στενά του Ολύµπου, αναγκάζεται όµως να υποχωρήσει και µεταφέρεται στην Κρήτη την νύχτα της 24η Απριλίου 1941.
Στην 5η ταξιαρχία του Χαργκεστ ανατίθεται ο χώρος υπεράσπισης του αεροδροµίου του Μαλεµε και της περιοχής δυτικά του Πλατανια. Ο ίδιος εγκαθιστά το αρχηγείο του στον Πύργο Ψιλονερου. Ο λόφος 107 όπου σήµερα βρίσκεται το Γερµανικό νεκροταφείο και ελέγχει το αεροδρόµιο Μαλεµε, ανατίθεται στο 22ο τάγµα του Λεσλυ Άντριους που υπάγεται στην ταξιαρχία του Χαργκεστ.
Στις 20 Μαΐου που ξεκινά η Γερµανική επίθεση ο συγκεκριµένος λόφος δέχεται την σφοδρότερη πίεση καθώς αποτελεί το κλειδί της µάχης. Νωρίς το απόγευµα ο Άντριους ζητά ενισχύσεις από τα άλλα τάγµατα της ταξιαρχίας, αλλά ο Χαργκεστ απαντά ότι δεν υπάρχουν διαθέσιµες ενισχύσεις. Ήδη µε τους πρώτους βορβανδισµους των Γερµανών επανέρχεται στον Χαργκεστ το σύνδροµο από των σοκ των βορβανδισµων του Α Παγκοσµίου Πολέµου και οι πονοκέφαλοι. Ενώ σουρουπώνει ο Άντριους στέλνει µήνυµα στον Χαργκεστ ότι δεν µπορεί το τάγµα του να κρατήσει άλλο τον λόφο. Η απάντηση του ταξίαρχου είναι Well if you must, you must δίνοντας του το οκ για αποχώρηση αντί να τον ενισχύσει πηγαίνοντας για ύπνο υποφέροντας . Η αποχώρηση γίνεται µέσα στο σκοτάδι της νύχτας.
Τα αποτελέσµατα γνωστά οι Γερµανοί ανενόχλητοι ανεβαίνουν τον λόφο και την επόµενη µέρα 21 Μαΐου ξεκινούν να προσγειώνουν αεροπλάνα τους στο αεροδρόµιο Μαλεµεξεφορτώνοντας ενισχύσεις, έστω και αν αυτά µισο – καταστρέφονται στον βορβανδισµενο διάδροµο. Η απώλεια των πολύτιµων Γιουνκερς θα φανεί αργότερα στη δυσχέρεια ανεφοδιασµού της στρατιάς του Παουλους, ενάµιση χρόνο αργότερα στο Σταλιγκραντ.
Μετα την εκκένωση της Κρήτης, στην Αίγυπτο την 2η Νεοζηλανδική µεραρχία επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Φρέιζερ προς τον οποίο ο Χαρτιγκ αρχίζει να κατηγορεί τον Φραυµπεργκ. Αλλά ο στρατηγός Φραυµπεργκ έχει µεγαλύτερο µέσον, τον ίδιο τον Τσώρτσιλ του οποίου είναι προσωπικός φίλος.
Το τέλος του όµως δεν είναι καλό. Στην Βόρεια Αφρική τον Νοέµβριο του 41 η 5η ταξιαρχία θα κυκλωθεί από τις δυνάµεις του Ροµµελ και ο ίδιος ο Χαρτιγκ µαζί µε 700 άντρες του θα συλληφθεί αιχµάλωτος. Θα µεταφερθεί σε αρχοντικό κάστρο κοντά στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου µαζί µε άλλους 11 ανώτατους αξιωµατικούς κρατείται.Θα καταφέρει όµως τον Μάρτιο του 1943 ( ενώ στην Νέα Ζηλανδία έχει εκλεγεί επικεφαλής του Εθνικού κόµµατος που στηρίζει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού), να δραπετεύσει στην Ελβετία και από κει να φτάσει στο Λονδίνο. Στην απόβαση στην Νορµανδία τον Ιούνιο του 1944 συµµετέχει ως εκπρόσωπος – παρατηρητής της ΝΖ αλλά θα βρει τον θάνατο από θραύσµα οβίδας ενώ επισκέπτεται µια Βρετανική µεραρχία. Ο τάφος του βρίσκεται στο Βρετανικό στρατιωτικόνεκροταφείο της Νορµανδίας και είναι ο µοναδικός Νεοζηλανδού.
Η ιστορία του ταξίαρχου Χαργκεστ µας δείχνει πως ένα πολιτικό ρουσφέτι συνέβαλε την πτώση της Κρήτης µέσω της απώλειας του αεροδροµίου του Μαλεµε.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα