Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Κ. Χαρτζουλάκης: Η ελαιοκαλλιέργεια έχει μέλλον με την πιστοποίηση

«Η ελαιοκαλλιέργεια της χώρας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον πρέπει να στραφεί στην παραγωγή ιδιαίτερα ποιοτικών και ασφαλών πιστοποιημένων ελαιοκομικών προϊόντων αξιοποιώντας τις ελληνικές ποικιλίες».
Αυτό τόνισε ο πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, μιλώντας σε 4ήμερες εκδηλώσεις για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά, που πραγματοποιήθηκαν στη Πολύγυρο Χαλκιδικής και τη Θεσσαλονίκη.
Τις εκδηλώσεις οργάνωσε από 12 έως 15 Νοεμβρίου η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς, στο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χαλκιδικής κ. Ι. Γιώργος, αφού ευχαρίστησε το ΔΣΕ και το Α.Σ. Κριτσάς, αναφέρθηκε στη συμβολή των ελαιοκομικών προϊόντων στη οικονομία της περιοχής και στην επιτυχημένη προσπάθεια σύνδεσης με την τουριστική βιομηχανία. Ο πρόεδρος του Α.Σ. Κριτσάς κ Νίκος Ζαχαριάδης τόνισε ότι μόνο με την ποιότητα και την εξωστρέφεια μπορούμε να στηρίξουμε τα ελαιοκομικά προϊόντα του τόπου μας και να εξασφαλίσουμε το εισόδημα των αγροτών.
Ο κ. Κων/νος Χαρτζουλάκης, πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και επιστημονικός υπεύθυνος, τόνισε ότι η ελαιοκαλλιέργεια της χώρας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον πρέπει να στραφεί στην παραγωγή ιδιαίτερα ποιοτικών και ασφαλών πιστοποιημένων ελαιοκομικών προϊόντων αξιοποιώντας τις ελληνικές ποικιλίες. Ένα επιτυχημένο παράδειγμα είναι η ποικιλία ΄Χονδρολιά Χαλκιδικής’ τόσο σαν επιτραπέζια, όσο και ως ‘Αγουρέλαιο Χαλκιδικής’.
Οι εκδηλώσεις έγιναν στα πλαίσια της έκθεσης ‘FILOXENIA’ και περιελάμβαναν έκθεση ελαιοκομικών προϊόντων της Χαλκιδικής, ημερίδα με ενημερωτικές εισηγήσεις για το μέλλον του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, την ποιότητά τους και τις ευεργετικές ιδιότητές τους στην υγεία του ανθρώπου αλλά και για τις δράσεις προώθησης που πρέπει να γίνουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις για την συμβολή των ελαιοκομικών προϊόντων στη Μεσογειακή διατροφή, στη γαστρονομία και την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού και η επίδειξη τοπικών συνταγών μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής με ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα από το ‘Çhef’s Club’ Βόρειας Ελλάδας.
Παράλληλα έγιναν βιωματικές δράσεις με συμμετοχή μαθητών από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της περιοχής για να γνωρίσουν το ποιοτικό ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά και να εκτιμήσουν την αξία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς. Και βέβαια τέθηκαν οι βάσεις για νέα συνεργασία για τη δημιουργία εκδηλώσεων προβολής του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς στα πλαίσια του παγκόσμιου συνεδρίου αρχιμαγείρων που θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2016 στη Θεσσαλονίκη, με οργανωτές τη ‘Λέσχη Αρχιμαγείρων Βόρειας Ελλάδας’.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα