Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Κ. Χρυσόγονος στα “Χ.ν.”: «Πολιτικές ωφέλιµες για τον τόπο µας»

» Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ θέτει προτεραιότητες για την επόµενη µέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει µια ρεαλιστική προοδευτική πρόταση εξουσίας, σε αντιδιαστολή τόσο προς τον κοινωνικά ανάλγητο νεοφιλελευθερισµό της Ν.∆. όσο και προς την ανερµάτιστη δηµαγωγία του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.

 

Στις πολλαπλές προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Χρυσόγονος, τονίζοντας την ανάγκη διαµόρφωσης συσχετισµών ικανών να διεκδικήσουν από το Ευρωκοινβούλιο το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσµα για τους πολίτες.

Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο κ. Χρυσόγονος καλεί τους πολίτες να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και «να επιλέξουν ευρωβουλευτές µε κριτήριο τη δυνατότητα και θέληση προσφοράς στον τόπο και όχι στην αναγνωρισιµότητα».

• Θα ξεκινήσω µε µια δήλωση που είχατε κάνει πρόσφατα από την Κοµοτηνή, σχολιάζοντας πως «ενωµένοι οι Ευρωπαίοι µπορούµε να αντιµετωπίσουµε καλύτερα τα προβλήµατα». Στην Ελλάδα πάντως, µόνο εικόνα ενότητας δεν δείχνουµε, ειδικά µπροστά σε προβλήµατα. Πώς θα επιτευχθεί λοιπόν ενότητα σε τόσο µεγαλύτερη κλίµακα;
Η ενότητα δεν επιτυγχάνεται µέσα από την ισοπέδωση των διαφορετικών απόψεων, ούτε την παρεµπόδιση της έκφρασής τους, αλλά µέσα από την οικοδόµηση ανθεκτικών θεσµών και τον σεβασµό στους κανόνες λήψης αποφάσεων δεσµευτικών για όλους τους συµµετέχοντες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ισχυρότερους θεσµούς, π.χ. για µια πραγµατικά (και όχι µόνο κατ’ όνοµα) κοινή αµυντική και εξωτερική πολιτική, µε αποτελεσµατική εγγύηση τουλάχιστον των συνόρων των κρατών – µελών της, όπως και για την τόνωση των δηµοκρατικών στοιχείων στο εσωτερικό της, ιδίως µε την αναβάθµιση των αρµοδιοτήτων του Ευρωκοινοβουλίου έναντι της Επιτροπής και του Συµβουλίου. Ιστορικά παρόµοιες θεσµικές τοµές επιτυγχάνονται κυρίως ως αντίδραση σε περιόδους κρίσεων και τέτοια είναι η σηµερινή συγκυρία, µε πολλαπλές προκλήσεις (κλιµατική αλλαγή, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, µεταναστευτικό, κ.ά.) να απαιτούν αντιµετώπιση. Και βέβαια ελπίζω ότι αργά ή γρήγορα η πλειοψηφία στις ευρωπαϊκές κοινωνίες θα αντιληφθεί τη διαχρονική αξία του αρχαίου ρητού «η ισχύς εν τη ενώσει».

• Αντίστοιχη η εικόνα και στην ελληνική κεντροαριστερά. Πολυδιάσπαση, απέναντι σε ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόµµα. Εσάς τις σας οδήγησε να συνταχθείτε µε το ΠΑΣΟΚ και υπό ποιες προϋποθέσεις µπορεί το κόµµα σας να αποτελέσει την ισχυρή φωνή του χώρου;
Η συµµετοχή µου στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως µέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συµβουλίου, αλλά και υποψηφίου τόσο πέρυσι στις εθνικές εκλογές, σε τιµητική (µη εκλόγιµη) θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όσο και φέτος στις Ευρωεκλογές, εµπεριέχει ένα πολιτικό µήνυµα. Είµαι κι εγώ ένας από τους πολυάριθµους, ίσως πάνω από ένα εκατοµµύριο, παραδοσιακούς ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς οι οποίοι στα χρόνια της οικονοµικής κρίσης αναζητήσαµε στον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. απαντήσεις για τα προβλήµατα της χώρας, χωρίς τελικά να τις βρούµε. Προσωπικά ήµουν ο πρώτος που διαφώνησε µε τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα από τον Μάρτιο του 2015, όταν του έστειλα προειδοποιητική επιστολή για τις ολέθριες συνέπειες της ‘‘διαπραγµάτευσης’’ Βαρουφάκη, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους αποδοκίµασα δηµόσια το ουτοπικό δηµοψήφισµά του µε τελικό αποτέλεσµα να αποχωρήσω από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Σήµερα έχουν ακολουθήσει την ίδια πορεία αποστασιοποίησης και πολλοί άλλοι, χωρίς όµως να έχουν βρει ακόµη σαφή προορισµό. Το µήνυµά
µου σ’ αυτόν τον κόσµο είναι πως έχει έρθει η ώρα του
ΠΑ.ΣΟ.Κ./ΚΙΝ.ΑΛ., επειδή αυτό είναι το κόµµα που διαθέτει µια ρεαλιστική προοδευτική πρόταση εξουσίας, σε αντιδιαστολή τόσο προς τον κοινωνικά ανάλγητο νεοφιλελευθερισµό της Ν.∆. του κ. Μητσοτάκη, όσο και προς την ανερµάτιστη δηµαγωγία του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. του κ. Κασσελάκη. Αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταλάβει τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, τότε θα ανοίξει ο δρόµος για να επιταχυνθεί η σταθερή αλλά αργή άνοδός του σε όλες τις εκλογές από το 2015 ως το 2023 και για να διεκδικήσει την πρώτη θέση στις εθνικές εκλογές του 2027.

• Βρίσκεστε στην Κρήτη, σε µια περιφέρεια που βιώνει σε πολύ µεγάλο βαθµό τα προβλήµατα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία µόνον χειρότερη γίνεται τα τελευταία χρόνια. Ειδικά η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων θα σηµάνουν και το τέλος των κινήτρων για νέους καλλιεργητές ειδικά στο ελαιόλαδο. Τι περιθώρια εναλλακτικών πολιτικών υπάρχουν στην Ε.Ε.;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι µια διαδικασία διαρκούς διαπραγµάτευσης, όπου ο καθένας προσέρχεται µε τις δικές του διεκδικήσεις αλλά και τα δικά του πλεονεκτήµατα ή µειονεκτήµατα. Για τη χώρα µας τα τελευταία χρόνια είναι µειονέκτηµα η ύπαρξη µιας κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει να γίνεται δυσάρεστη ή υπερβολικά απαιτητική απέναντι στους εταίρους µας, προκειµένου να µη τους βάλει σε πειρασµό να ασχοληθούν περισσότερο µε τα προβλήµατα στο κράτος δικαίου και τα θεµελιώδη δικαιώµατα που επισηµαίνονται π.χ. στο ψήφισµα του Ευρωκοινοβουλίου του Φεβρουαρίου του 2024 για την κατάσταση στην Ελλάδα. Μειονέκτηµα ήταν επίσης και το γεγονός ότι στην προηγούµενη πενταετία αρκετοί από τους ευρωβουλευτές µας ήταν απορροφηµένοι µε τα προσωπικά τους προβλήµατα (π.χ. ο κ. Λαγός και η κα Καϊλή διατέλεσαν κρατούµενοι, ενώ και άλλοι έχουν κατηγορίες σε βάρος τους) ή στερούνταν αντικειµενικά τις γνώσεις και τη δυνατότητα να παρέµβουν ουσιαστικά υπέρ των εθνικών µας συµφερόντων. Περιθώρια για καλύτερη διαπραγµάτευση και για ευρωπαϊκές πολιτικές πιο ωφέλιµες για τον τόπο µας, τόσο στον τοµέα του ελαιόλαδου όσο και σε µια σειρά άλλων ζητηµάτων, υπάρχουν αν αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι επιλέξουν ευρωβουλευτές µε κριτήριο τη δυνατότητα και θέληση προσφοράς στον τόπο και όχι στην αναγνωρισιµότητα, όπως και αν στείλουν ένα ισχυρό µήνυµα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση για τα (µη) πεπραγµένα τους.

• Ποια άλλα ζητήµατα θέτετε εσείς ως προτεραιότητα για την Ευρωβουλή και πού προσωπικά θα δώσετε έµφαση αν εκλεγείτε;
Προτεραιότητα για µένα αποτελεί το ζήτηµα της εναρµόνισης της φορολογικής πολιτικής των κρατών – µελών, ώστε να καταπολεµηθεί η νοµιµοφανής φοροαποφυγή εκ µέρους µεγάλων πολυεθνικών οµίλων που στοιχίζει περίπου 190 δις ευρώ ετησίως σε πανευρωπαϊκή κλίµακα. Αν το ελληνικό κράτος µπορέσει να πάρει το µερίδιό του από αυτό το ποσό, δηλ. κάπου κοντά στα 3 δισ., θα υπάρξει µεγάλο περιθώριο για πολιτικές υπέρ των οικονοµικά και κοινωνικά ασθενέστερων συµπολιτών µας.

•Πού βάζετε τον πήχη της εκλογικής επιτυχίας και αποτυχίας για το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις ευρωκλογές; ∆εδοµένου ότι ξεκίνησε µε στόχο τη δεύτερη θέση, αλλά βλέπουµε να δέχεται πίεση πλέον και για την τρίτη θέση από το κόµµα του κ. Βελόπουλο.
Ο στόχος µας είναι ακριβώς η δεύτερη θέση, µε σηµαντική αύξηση του ποσοστού µας σε σχέση µε τις περσινές εθνικές εκλογές. Οι δηµοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήµατος ελπίζω ότι θα διαψευσθούν, όπως άλλωστε είχαν διαψευσθεί και οι αντίστοιχες για τις εθνικές εκλογές του 2023. Αλλιώς θα συνεχισθεί για πολλά χρόνια ακόµη η κοινωνικά άδικη πολιτική Μητσοτάκη, που παρακολουθεί αµέριµνος τον Ελληνισµό να αργοπεθαίνει λόγω της δηµογραφικής µας κατάρρευσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα