■ Οι δύο μουσικοί μίλησαν στις “διαδρομές” με αφορμή τη συναυλία που δίνουν σήμερα στο Βενιζέλειο Ωδείο
Καθώς πλησιάζω έξω από την αίθουσα “Αλίκη Βατικιώτη” ακούγονται μελωδίες κλασικής μουσικής. Το ραντεβού μας είναι για τις 11:00 και η πρόβα βρίσκεται σε εξέλιξη. Στέκομαι μια στιγμή να ακούσω. Ανοίγοντας την πόρτα βλέπω την Κωνσταντίνα Βιδαλάκη να κάθεται στο πιάνο και λίγο πιο εκεί, όρθιος, ο Κωνσταντίνος Έντμοντ Αλέξη με το βιολί του. Κρατάνε μια τελευταία σημείωση για την ένταση που πρέπει να αποτυπώνεται στην μουσική φράση που μόλις παίξανε κι έπειτα σταματούν για να μιλήσουμε για τη συναυλία Μουσικής Δωματίου που θα δώσουν σήμερα Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, στις 20:00, στην αίθουσα “Μανώλης Σκουλούδης” του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων.
«Πώς προέκυψε αυτή η συναυλία και τι θα ακούσουμε;», τους ρωτάω ανοίγοντας την κουβέντα: «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σονάτες των Handel, Mozart, Brahms, Dietrich και Schumann», μού απαντά ο Έντμοντ και προσθέτει: «Αυτό που σκεφτήκαμε είναι ότι τα Χανιά έχουν ανάγκη να ακούσουν περισσότερη κλασική μουσική και υπεύθυνοι για να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα είμαστε εμείς, οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τη μουσική», μου απαντά.
ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ
Για την Κωνσταντίνα, εκτός των άλλων, η συναυλία αυτή έχει και μια ξεχωριστή συναισθηματική αξία καθώς θα μοιραστεί τη σκηνή του Ωδείου μαζί με τον παλιό δάσκαλό της στη Μουσική Δωματίου: «Αποφοίτησα από το Βενιζέλειο Ωδείο από την τάξη της κ. Θέτιδας Νικολοπούλου όπου έκανα πιάνο κι έκανα και τα πρώτα μου μαθήματα μουσικής δωματίου εδώ με τον Έντμοντ. Οπότε αυτή η συναυλία είναι ιδιαίτερη για εμένα κι είναι μεγάλη μου τιμή που μετά από τόσα χρόνια παίζω με τον δάσκαλό μου μαζί», αναφέρει.
Καθώς αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πιάνο στη Γερμανία, όπου ζει και εργάζεται ως μουσικός η Κωνσταντίνα, τη ρωτάω ποιες διαφορές διαπιστώνει ανάμεσα στη μουσική πραγματικότητα της Ελλάδας και των Χανίων σε σχέση με το εξωτερικό: «Θεωρώ ότι είμαστε ένας πολύ μουσικός λαός. Η μουσική, όλων των ειδών, είναι μέσα στη φύση μας και την καθημερινότητά μας. Αυτό στο οποίο υστερούμε είναι η μουσική παιδεία και οι υποδομές, κυρίως όταν μιλάμε για την κλασική μουσική», σημειώνει και υπογραμμίζει ότι «είναι θέμα της Πολιτείας αν θέλει να επενδύσει στον πολιτισμό ή σε οτιδήποτε άλλο. Σε κάθε περίπτωση, έχει αποδειχθεί ότι τα κράτη που επενδύουν στον πολιτισμό προοδεύουν περισσότερο».
«ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ»
Έχοντας μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι της διδασκαλίας, ο Έντμοντ εκτιμά ότι η μουσική παιδεία έχει μείνει πίσω καθώς η Πολιτεία και οι φορείς της δεν έχουν τη βούληση να τη στηρίξουν συστηματικά: «Δυστυχώς δεν βλέπω φως. Κάτι πάει να γίνει αλλά αποσπασματικά. Λείπει η οργάνωση και η βούληση από το κράτος, τους κυβερνώντες, αλλά και τους Δήμους και τις Περιφέρειες κ.λπ. που οργανώνουν κάποιες συναυλίες αλλά σποραδικά», τονίζει ο Έντμοντ, ενώ η Κωνσταντίνα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει ο κόσμος στην Ελλάδα να πάψει να θεωρεί την κλασική μουσική ελιτίστικη: «Πρόκειται για μια μουσική που μιλάει στην ψυχή και αφορά όλους τους ανθρώπους και θα πρέπει και οι γονείς να δίνουν τέτοια ερεθίσματα στα παιδιά τους. Προφανώς το να πάει ένα παιδάκι 5 χρονών σε ένα ρεσιτάλ μπορεί να είναι λίγο βαρύ. Όμως υπάρχουν παραστάσεις στο εξωτερικό προσαρμοσμένες σε παιδιά».
ΑΓΩΓΗ ΨΥΧΗΣ
Ρωτάω τους δύο μουσικούς γιατί ένα παιδί να καταπιαστεί με τη μουσική: «Η μουσική σε κάνει άλλον άνθρωπο. Ανεξάρτητα αν ασχοληθεί ή όχι επαγγελματικά με αυτήν, αποκτά μια διαφορετική μόρφωση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το φέρουν οι γονείς στο ωδείο», σημειώνει ο Έντμοντ και η Κωνσταντίνα συμπληρώνει: «Η μουσική σου δίνει την ευκαιρία να έρχεσαι σε επαφή καθημερινά με τον συναισθηματικό σου κόσμο, να εντοπίζεις τα όριά σου και να ξεπερνάς. Σε βοηθάει να εξελιχθείς συναισθηματικά, ψυχικά και πνευματικά και σου μαθαίνει να εκφράζεσαι με μια άλλη γλώσσα, δίνοντας νόημα, με έναν άλλο τρόπο, στη ζωή».
Λίγο πριν φύγω και αφήσω τους δύο μουσικούς να συνεχίσουν την πρόβα τους τούς ρωτάω τι μπορεί να υποσχεθούν στο κοινό που θα έρθει να παρακολουθήσει τη συναυλία τους: «Μία ώρα μουσικής που θα την απολαύσει! Είναι πολύ ωραίο το πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει και ανυπομονούμε να το μοιραστούμε με τον κόσμο», σημειώνουν, ενώ κλείνοντας υπογραμμίζουν τις προσπάθειες και τη συμβολή του Συνδέσμου για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη και του προέδρου του κ. Γιάννη Αντωνογιαννάκη στο να έρθει πιο κοντά το κοινό των Χανίων στη μουσική και τους ανθρώπους που την υπηρετούν.