Επτά χρόνια πέρασαν περίπου από την ημέρα που ο Κώστας Καραμανλής αποχώρησε από την ηγεσία της Ν.Δ.Οι εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2009 και η αναμέτρηση του Αντώνη Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη με νικητή τον πρώτο, ήταν ένα κομβικό σημείο για την πολιτική διαδρομή του πρώην Πρωθυπουργού.
Αυτή την επταετία ελάχιστες ήταν οι δημόσιες παρεμβάσεις του με πιο χαρακτηριστική την δήλωσή του παραμονές του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015, όταν τάχθηκε υπέρ του «ναι» και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αλλά και τον επικήδειο που εκφώνησε στην κηδεία του αγαπημένου του φίλου Γιάννη Αγγέλου, όταν είπε την περίφημη φράση για την «επικράτηση του φωτός» έναντι του σκοταδιού!
Ο κ. Καραμανλής έχει τη δική του φιλοσοφία για το είδος των παρεμβάσεων που πρέπει να κάνει, όταν αποφασίζει να τις κάνει. Ακόμα και σε περιόδους όπου γιγαντώθηκαν τα σενάρια για τις υπόγειες διαδρομές «καραμανλικών» με το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος αν και βαθύτατα ενοχλημένος, δεν θέλησε να δώσει λαβή για σχόλια.
Το έλεγε όμως με μεγάλη ένταση στους συνομιλητές του, ότι ο ίδιος δεν είχε καμία παρασκηνιακή επαφή με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ τη μόνη επικοινωνία που αναφέρει είναι πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου.
Τότε ο κ. Καραμανλής, έπειτα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος ανησυχούσε για την τροπή που είχαν λάβει οι εξελίξεις για την Ελλάδα, κάλεσε τον πρώην Πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει στον κ. Τσίπρα προκειμένου να του επισημάνει τι θα σήμαινε για τη χώρα μη συμφωνία με τους εταίρους και χρεοκοπία.
Ο πρώην Πρωθυπουργός κάλεσε στις 01:30 το Σάββατο 11 Ιουλίου τον κ. Τσίπρα και συνομίλησαν για περίπου 20 λεπτά και μεταξύ άλλων του είπε: «Η χώρα κρέμεται από μια κλωστή. Βυθίζεται. Πρέπει να κάνεις το καθήκον σου. Να έχεις στο μυαλό σου μόνο την Ελλάδα».
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ο κ. Καραμανλής αν και κατά καιρούς είχε εντοπίσει θετικά σημεία σε ορισμένα πεδία από την πολιτική του κ. Τσίπρα, ουδέποτε κινήθηκε, σύμφωνα με τακτικούς συνομιλητές του, αντιπαραταξιακά.
Γι’ αυτό και όταν κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ.ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τα κατά καιρούς, εν πολλοίς υποβολιμαία παραπολιτικά, ο κ. Καραμανλής έσπευσε με διαρροές που έγιναν από το γραφείο του να στηρίξει το νέο αρχηγό.
«Οι Καραμανλήδες κινούνται παραταξιακά» ήταν το μήνυμα που έστειλαν εξ αρχής με πρώτο τον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή, καθώς στο «καραμανλικό» στρατόπεδο επικρατεί η άποψη του σεβασμού στην ιστορία της παράταξης. Ο στόχος ήταν σαφής: να εξουδετερωθεί η οποιαδήποτε αρνητική συζήτηση που θα δημιουργούσε εικόνα ρήξης στο εσωτερικό της παράταξης.
Στο μεσοδιάστημα έγιναν και τουλάχιστον τρεις συναντήσεις του κ. Καραμανλή με τον κ. Μητσοτάκη με τον οποίο και συζήτησαν πολλά, ενώ ρόλο για να υπάρξει μια πιο «καλή χημεία» διαδραμάτισε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο κ. Καραμανλής δίνει μεγάλη έμφαση στην υποστήριξη της παρούσας ηγεσίας και, αν και έχει διάφορες ενστάσεις, όπως είναι και λογικό, για πτυχές της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη, εντούτοις διαμηνύει _στη σκιά των διαφόρων σεναρίων περί πρωτοβουλιών και διεργασιών στο χώρο της κεντροδεξιάς_ πως πρέπει να τον βοηθήσουν όλοι για να γίνει Πρωθυπουργός.
Παράλληλα αναγνωρίζει όπως είναι λογικό στον νυν πρόεδρο, όπως έκανε και με τον διάδοχό του, κ. Σαμαρά, το δικαίωμα τόσο να χαράζει την στρατηγική του κόμματος όσο και να επιλέγει τους συνεργάτες του και τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν σε διάφορα πόστα.
Στο σημείο αυτό όμως έχει σημασία ότι ο πρώην Πρωθυπουργός_ στη σκιά των συζητήσεων για το άνοιγμα της Ν.Δ. προς το κέντρο_ διαφωνεί με την αξιοποίηση κεντρικών προσώπων από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς που διετέλεσαν και υπουργοί, ενώ δεν είναι αντίθετος με την ενσωμάτωση και συνεργασία με πρόσωπα από το χώρο του ΠαΣοΚ ή του Ποταμιού της Ν.Δ.που προέρχονται από την αυτοδιοίκηση ή άλλους κοινωνικούς χώρους και δεν έχουν αρνητικό πρόσημο.
Αυτό το λέει σε όλους τους τόνους και στις διάφορες συζητήσεις που κάνει, είτε στο γραφείο του, είτε σε άλλους χώρους. Εξάλλου, αν και δημόσιες παρεμβάσεις δεν κάνει, δεν αρνείται να παραστεί σε συνάξεις με στελέχη, βουλευτές, πρώην υπουργούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, με τους οποίους και συζητεί για τις πολιτικές εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή η κινητικότητα στο γραφείο του είναι έντονη και καθημερινά η ατζέντα του πρώην Πρωθυπουργού είναι γεμάτη με συναντήσεις.
Ο κ. Καραμανλής δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές την Άνοιξη του 2017 και θεωρεί ότι όλα θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας, χωρίς όμως να παραγνωρίζει τη σημασία των εξελίξεων στα εθνικά θέματα για τα οποία και είναι αρκετά ανήσυχος, ιδιαίτερα για τα μελλούμενα σε σχέση κυρίως και με τη στρατηγική της Τουρκίας.
Σύμφωνα με συνομιλητές του και συνδαιτυμόνες του, ο πρώην Πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι συνθήκες δεν είναι αναστρέψιμες για την κυβέρνηση που καταρρέει στις δημοσκοπήσεις.
Σπεύδει όμως να σημειώσει σε συνομιλητές του ότι η αντοχή της κυβέρνησης δεν έχει εξαντληθεί πλήρως και όλα θα παιχτούν το προσεχές τρίμηνο σε σχέση με την εξέλιξη που θα υπάρξει στο θέμα του δημοσίου χρέος.
Ο ίδιος δεν παραβλέπει ότι ο ορίζοντας για τη χώρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολος σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πετύχει κάτι θετικό στο ζήτημα του χρέους.
To κλειδί όμως των όσων λέει εσχάτως είναι στη φράση: «όταν μια κυβέρνηση παίρνει την δημοσκοπική κατηφόρα, η πορεία είναι μη αναστρέψιμη».
Ο κ. Καραμανλής έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα αρθεί οριστικά και η έως σήμερα εμπιστοσύνη των ξένων προς τον κ. Τσίπρα και θα δοθεί το σήμα προς τον κ. Μητσοτάκη.
ΠΗΓΗ: tovima.gr