Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

K. Λυκουρέντζος: Έχουμε δημιουργήσει τις βάσεις για ανάκαμψη

Το δίλημμα «σταθερότητα στη βάση του δημοσιονομικού κεκτημένου ή θετικό σοκ σε Ελλάδα και Ευρωζώνη», με φόντο την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης Ελλάδας και Τρόικας και την προεδρική εκλογή, αναδείχθηκε ως κυρίαρχο στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του Προϋπολογισμού του 2015, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Στη σημερινή, πρώτη ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2015, ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, τόνισε πως η συζήτηση του Προϋπολογισμού εξελίσσεται «σε περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής ομαλότητας», με την Ελλάδα να έχει αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ.
Ο κος Λυκουρέντζος δεν αρνήθηκε πως στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη φτώχεια και ανεργία. Υπάρχει, όμως, «αποφασιστικότητα να πάμε μπροστά»: «Με σιγουριά έχουμε πετύχει σταθεροποίηση, έχουμε δημιουργήσει τις βάσεις για ανάκαμψη. Δεν πάμε πλέον πιο κάτω απ’ τα επίπεδα στα οποία ευρισκόμεθα. Για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία πρέπει να συμφωνήσουμε στη συγκρότηση ενός σχεδίου ανάπτυξης. Πρέπει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού – και να καταθέσει μια πρόταση με την οποία να απευθυνθούμε στο λαό και να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του με βάση αυτό το σχέδιο».
Ο εισηγητής της ΝΔ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την άνοδο της Ελλάδας στον δείκτη ανταγωνιστικότητας, από την 110η θέση στην 36η, σημειώνοντας πως είναι «η μεγαλύτερη πρόοδος που σημείωσε ποτέ άλλη χώρα» και ανέφερε πως μετά τα stress tests των τραπεζών, τα στελέχη τους κάνουν δημοσίως δηλώσεις για την αναχρηματοδότηση των επιχειρήσεων και «η διαφορά στις επιχειρήσεις γίνεται αισθητή».
«Δεν παίζεται το μέλλον της Ελλάδας στο πεζοδρόμιο. Δεν μπορούμε να φανταζόμαστε πρακτικές που έχουν ακυρωθεί απ’ τις διεθνείς εξελίξεις και την ποιότητα της δημοκρατίας», ανέφερε, εξάλλου, ο κος Λυκουρέντζος. «Οι ρήξεις και οι συγκρούσεις δυσκολεύουν την επιστροφή στις αγορές. Με τις θέσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, να εύχεται να μην κυβερνήσει ποτέ – γιατί αν ήταν δυνατόν να εφαρμοστούν, θα οδηγούσαν στην καταστροφή της χώρας», συμπλήρωσε.
«Το αρχικό σας μοντέλο που θεωρεί πως αν έχουμε σταθερότητα θα έχουμε και επενδύσεις, είναι λάθος», αντέταξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Οι επενδύσεις δεν ήρθαν, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρωζώνη. Ο κος Στουρνάρας έλεγε πως “για κάθε ευρώ ιδιωτικοποίησης θα έρχονταν 3 ευρώ επενδύσεων”. Πού είναι αυτά τα λεφτά; Οι μειώσεις μισθών δεν βοηθούν τις εξαγωγές – ιδιαίτερα όταν τις κάνουν όλοι. Το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος, δεν μειώθηκε από το 2008 μέχρι σήμερα. Ο αποπληθωρισμός μειώνει τις προσδοκίες και δεν ξοδεύει ο κόσμος…», είπε.
«Όλα αυτά, αναδεικνύονται και στον Προϋπολογισμό, όπου το 2014 προβλεπόταν αύξηση 5,3% στις επενδύσεις, στη συνέχεια κατέβηκε στο 1% και τώρα προβλέπεται και πάλι αύξηση κατά 11,7%», παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πράξη, «ο Προϋπολογισμός του 2015 διαπνέεται από μια απουσία της αίσθησης του επείγοντος. Το καλύτερο που προσδοκά η κυβέρνηση, είναι η πιστωτική γραμμή που θα μας βοηθήσει να έχουμε καβάτζα σε περίπτωση κρίσης και να πάμε εκεί τα λεφτά του ΤΧΣ και όχι στα κόκκινα δάνεια, όπως προτείνουμε εμείς», σημείωσε ο κος Τσακαλώτος. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη ενός «θετικού σοκ» σε Ελλάδα και Ευρώπη, αρχής γενομένης από το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. «Αντιμετωπίζουμε τώρα την ανθρωπιστική κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας, διαπραγματευόμαστε με όλα τα όπλα που διαθέτουμε και αναζητούμε συμμάχους. Επιχειρούμε να αναδείξουμε όλα τα οικονομικά λάθη που γίνονται. Εσείς πέντε χρόνια κάνετε τα ίδια…», παρατήρησε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
«Η πρόταση Τσακαλώτου και του ΣΥΡΙΖΑ, επί της ουσίας λέει να αθροίσουμε τα 200 και πλέον δισ. της Ελλάδας με τα δισ. των χωρών του Νότου και να πάμε σε συνολική διαπραγμάτευση», παρατήρησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος. «Αν θεωρεί κανείς πως μπορεί να υπάρξει ένα παγκόσμιο σοκ, που να ανατρέψει την λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και αυτό να το κάνει μόνη της η Ελλάδα, ας προστρέξει σ’ αυτήν την άποψη και γαία πυρί μειχθήτω», σχολίασε ο βουλευτής.
Ο κος Κουτσούκος τόνισε πως τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής, οφείλονται στις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε πως «εμείς δεν είμαστε από εκείνους που “σκίζουν μνημόνια κάθε μέρα”, ούτε από εκείνους που “τρόμαξαν τις αγορές με αποτέλεσμα αυτές να θέλουν να τιμωρήσουν παραδειγματικά την Ελλάδα” όπως ορισμένοι νεοφιλελεύθεροι τους κατηγορούν” (σ.σ. αναφορά σε πρόσφατη ομιλία της Νόρας Μπακογιάννη). Εμείς έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επτά σημείων – και διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους μας με βάση τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας. Ελπίζουμε μέχρι τον Δεκέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και φυσικά προσδοκούμε πως το μείζον ζήτημα πάνω στο οποίο κρίνεται η πορεία της ελληνικής οικονομίας (το ζήτημα της σταθερότητας) θα το υπερβούμε χωρίς τις αναταράξεις που θα προκύψουν από επανειλημμένες εκλογές…».
Για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο κος Κουτσούκος υποστήριξε πως «τα παραμετρικά στοιχεία του είναι πολύ καλά και διαπραγματευόμαστε. Είναι επικίνδυνο να λες πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, όταν ζητάς να καλύψεις τις ανάγκες σου απ’ τις αγορές. Ποια αγορά θα σε δανείσει όταν της λες πως δεν θα είσαι σε θέση να την πληρώσεις;».
Τέλος, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κίνδυνος για μείωση των συντάξεων στα 360 ευρώ το 2015, καθώς τούτη την ώρα, οι συντάξεις είναι εγγυημένες στο σημερινό επίπεδο, από τη δυνατότητα που έχει ο Προϋπολογισμός να ενισχύει τα ταμεία».
– «Ο κος Κουτρουμάνης είπε πως “δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς πως δεν θα πειραχτούν οι συντάξεις και πριν το 2015″»,υπενθύμισε ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.
«Συζητάμε για Προϋπολογισμό σφαγής των συνταξιούχων, με την Τρόικα να ζητά και άλλα μέτρα», υποστήριξε ο κος Νικολόπουλος. «Ξεχάστε τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Ο Προϋπολογισμός του 2015 δεν προβλέπει φοροελαφρύνσεις, αλλά καινούργιους φόρους 1,3 δισ. ευρώ, που αν συνυπολογιστούν με την περιστολή των κοινωνικών δαπανών, ανεβαίνουν στα 3 δισ. Η διαθρυλούμενη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για ιδιώτες και επιχειρηματίες, παραπέμπεται στις καλένδες. Οι ξένοι χαίρονται που “το χρέος είναι βιώσιμο”, καθώς δεν χρειάζεται να διαπραγματευτούν έτσι μαζί μας, το μεγάλο αυτό πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Για «αποικιοκρατικό» Προϋπολογισμό, έκανε λόγο ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, στηλιτεύοντας τη μείωση των δαπανών για την άμυνα και την μερική μόνον αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών των ενστόλων από την κυβέρνηση.
Σχολιάζοντας δε τις αναφορές του κου Λυκουρέντζου στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, ο κος Παναγιώταρος αντέτεινε πως «δεν δίνουν δάνειο πλέον, ούτε με εγγύηση κατοικίας. Τα στελέχη των τραπεζών σας κοροϊδεύουν. Ανέβασαν τα χαρτοφυλάκιά τους υπερεκτιμώντας τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους». Παράλληλα, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, άφησε αιχμές για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας πως «οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν πολύ καλές επενδύσεις: Από τη μία ξεσηκώνουν τους κατοίκους στις Σκουριές κατά των εξορύξεων χρυσού, αλλά στη μαμά εταιρεία, την BlackRock έχουν επενδύσει πάρα πολλοί».
«Ο Προϋπολογισμός του 2015 βασίζεται σε υπεραισιόδοξες και αλληλοαντικρουόμενες εκτιμήσεις», υποστήριξε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ): «Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι σήμερα με το ζόρι 1% και με δυσκολία 1,3% το 2015. Πώς θα το κάνουμε εμείς τώρα, αυτό το θαύμα του 2,9%; Από πού θα έρθει η αύξηση της κατανάλωσης, όταν έχουν συσσωρευθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές; Δεν μπορείτε να καταλάβετε και να πείτε και στους εταίρους, πως ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων με υπερφορολόγηση, μείωση των δημοσίων επενδύσεων και χωρίς κανένα πρόσθετο πρόγραμμα για την ανάπτυξη, δεν λύνει κανένα πρόβλημα;», αναρωτήθηκε.
«Η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να οδηγήσει σε νέο γύρο επώδυνων μέτρων, ούτε σε δεσμεύσεις που να κρατήσουν τη χώρα όμηρο των υφεσιακών πολιτικών. Η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, πρέπει να γίνει υπόθεση εθνικού χαρακτήρα. Δεν είναι Προϋπολογισμος ελπίδας αυτός. Δεν δημιουργεί καμία προοπτική»,υποστήριξε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέλυσε τον «ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα» της αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης μέσω δημοσιονομικής πειθαρχίας και μεταρρυθμίσεων που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων, ανέρχεται μόλις στο 5,8% του συνόλου τους, ενώ οι «διαρθρωτικές αλλαγές», στην πράξη σημαίνουν διευκόλυνση των απολύσεων, ενδεχόμενη κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση των συντάξεων, νομιμοποίηση του λοκ άουτ κλπ.
Από την άλλη, ο κος Καραθανασόπουλος, τόνισε πως ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνιστά ριζική αλλαγή, καθώς «δεν αμφισβητεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, μιλά για “υγιή επιχειρηματικότητα”, συναντάται με τα διάφορα hedge funds και – όπως δήλωσε ο κος Τσίπρας – θέλει να διαμορφώσει πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα».
«Δεν υπάρχει εργαλείο που να μπορεί να αντιμετωπίσει το σύνολο των αντιφάσεων του καπιταλισμού. Είναι ένα σύστημα χωρίς γιατροσόφι και χωρίς γιατρικό», υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ.
Για λογαριασμό των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, ο Μίμης Ανδρουλάκης συμφώνησε με το σύνολο σχεδόν της κριτικής του Ευκλείδη Τσακαλώτου απέναντι στην κυβερνητική επιχειρηματολογία. «Σωστό είναι κι αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, για το ευρύτερο πρόβλημα του βουνού από χρέη που δεν μπορεί να σηκώσει η παγκόσμια οικονομία. Εδώ, όμως, είναι μια παγίδα: Όταν μεταθέτω το ελληνικό πρόβλημα στο ευρύτερο, θα σου πουν “άντε γεια – στο μέλλον”».
Ο κος Ανδρουλάκης διαπίστωσε πως υπάρχουν πολλές «πηγές ρίσκων (η κατάσταση στην Ευρώπη, η σχέση της Ελλάδας με τις αγορές, τα “κόκκινα δάνεια”, η πραγματική οικονομία, η ΑΟΖ και τα ελληνοτουρκικά), τις οποίες η κυβερνητική πλευρά μετονομάζει “προεδρική εκλογή”. Πράγματι υπάρχει πολιτικό ρίσκο, στην αποτυχία του success story, στις εκλογές, στο σχηματισμό κυβερνητικού σχήματος. Αυτό δεν σημαίνει “κάτσε στ’ αυγά σου”, αλλά σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα πρέπει να κάνουν διαχείριση αβεβαιότητας και διαχείριση κινδύνων», παρατήρησε ο βουλευτής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα