Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Κ. Τασούλας: Ο Βενιζέλος δίδαξε με τη στάση του την ευθύνη

Πολύτιμη και πλούσια στη σημερινή οικονομική και πολιτική συγκυρία και την προσπάθεια που γίνεται για να αποκτήσει η Ελλάδα μια κανονικότητα ως χώρα, είναι η πολιτική παρακαταθήκη που άφησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με το έργο και τον πολιτικό του βίο. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας στην εκδήλωση για τα 106 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, που διοργάνωσε ο Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» το βράδυ του Σαββάτου.
Στο μεταξύ, λαμπρές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη συνθήκη των Σεβρών και των 20 χρόνων λειτουργίας του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθούν το 2020 ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης.
Ο κ. Τασούλας στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος του Ιδρύματος ανέφερε σχετικά ότι η μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου μπορεί να εμπνεύσει τους σημερινούς αγώνες που γίνονται για να αλλάξει η Ελλάδα. «Τρία πράγματα μας εμπνέουν από τη μνήμη του Βενιζέλου: το χρέος μας να επιλέγουμε άξιους για την πολιτική, ασκώντας την κυριαρχία μας ως λαός. Δεύτερον, το γεγονός ότι η χώρα οφείλει να εμπεδώσει μια νέα κανονικότητα η οποία έχει ρίζες στη φιλοδοξία του Βενιζέλου να βρει μια διάδοχη κατάσταση στο όραμα της Μεγάλης Ιδέας. Τρίτον, να τιθασεύσουμε με δική μας ευθύνη τον παράγοντα εκείνον ο οποίος θέλει να μας πείθει ότι τάχα δεν ορίζουμε τη μοίρα μας. Και τα τρία αυτά διδάγματα πηγάζουν από τη συγκλονιστική πολιτική παρακαταθήκη του Βενιζέλου ο οποίος κατόρθωσε και την Κρήτη να ελευθερώσει και την Ελλάδα να διπλασιάσει», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Σήμερα η χώρα έχει ανάγκη να απολαμβάνουμε τη δουλειά μας, να είμαστε ευτυχισμένοι από τη ζωή μας, να ζούμε σε μια κανονική χώρα η οποία θα έχει πραγματικούς ηγέτες και υπεύθυνους πολίτες». «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ένας που έδωσε και δίνει νόημα στον πολλών την ύπαρξη», συμπλήρωσε με έμφαση ο πρόεδρος της Βουλής.
Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης σε παρέμβαση που πραγματοποίησε είχε ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, ότι το 2020 όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών το Ίδρυμα προγραμματίζει ένα μεγάλο συνέδριο στην Αθήνα και μικρότερες εκδηλώσεις στην Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές. Παράλληλα, με τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος, ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι θα διοργανωθούν σημαντικές επετειακές εκδηλώσεις, ενώ προανήγγειλε μια ειδική εκδήλωση τιμής για τους προέδρους της Βουλής των Ελλήνων που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τη λειτουργία του Ιδρύματος αλλά και ανθρώπων, όπως του Ειρηναίου Γαλανάκη, που δεν είναι πιο στη ζωή και θα τιμηθεί η μνήμη τους.
Μίλησε, δε, με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον κ. Τασούλα τονίζοντας σχετικά ότι «είναι ο πρώτος πρόεδρος του Ιδρύματος που γνωρίζει βαθιά τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας και την ιστορική πορεία του Ελευθερίου Βενιζέλου».

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναγόρευσε σε μεγάλο εταίρο του Ιδρύματος το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Εκ μέρους του Ιδρύματος Λάτση, η διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση Εύα Λιανού ευχαρίστησε για την τιμή και εξήρε το έργο του Ιδρύματος το οποίο χαρακτήρισε «πρότυπο ερευνητικό φορέα που εργάζεται μεθοδικά, συνθετικά και αξιόπιστα για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου, του σημαντικότερου πολιτικού ηγέτη της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας».
Εταίροι του Ιδρύματος αναγορεύτηκαν ακόμα οι Κωνσταντίνος Γύπαρης, Θεόδωρος Μπασιάς και Ειρήνη Παναγιωτάκη. Στην αντιφώνησή τους ο κ. Γύπαρης μίλησε, μεταξύ άλλων, για την προσφορά του Ιδρύματος στη διάδοση της ιστορίας και της πολιτικής παρακαταθήκης που άφησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ ο εκπρόσωπος του Θ. Μπασιά, ανιψιός του Λουκάς Μπασιάς και η κα Παναγιωτάκη αναφέρθηκαν στους οικογενειακούς δεσμούς των οικογενειών τους με τον μεγάλο κρητικό πολιτικό.
Η βραδιά έκλεισε με το επετειακό δρώμενο «Για την Ένωση» σε σκηνοθεσία του Χρήστου Ραχιώτη και ερμηνευτές τους Χρήστο Ραχιώτη, Νίκο Σωτηρόπουλο και Νεκτάριο Ξανθουδάκη, στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκε ένα σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο από την επεισοδιακή απόπειρα των Κρητών βουλευτών να μπουν στην ελληνική Βουλή τον Μάιο του 1912.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα