Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025

Κ. Τσιάρας: Η Κρήτη η περιφέρεια με το μεγαλύτερο πρόβλημα αρδευτικού νερού

 

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αμέσως μετά τη σύσκεψη για τον πρωτογενή τομέα που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, είπε ότι η περιφέρεια με το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαχείριση του αρδευτικού νερού είναι η Κρήτη, αναφέρθηκε στη μελέτη που έχει ανατεθεί σε ολλανδική εταιρεία για την υλοποίηση έργων στην άρδευση, μίλησε επίσης για το πρόβλημα με τις αγροζημιές κ.α.

Τόσο στη διάρκεια της σύσκεψης όσο και σε δηλώσεις του, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι «το θέμα της λειψυδρίας είναι ένα τεράστιο ζήτημα και βεβαίως όλοι γνωρίζουμε ότι η Κρήτη είναι η Περιφέρεια η οποία πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια σε σχέση με την διαθεσιμότητα, την επάρκεια και τη διαχείριση του αρδευτικού νερού. Για το λόγο αυτό, από τον προηγούμενο Ιούλιο βρεθήκαμε στο Ηράκλειο και εξαγγείλαμε την εκπόνηση μελέτης από γνωστή ολλανδική εταιρεία μέσω της οποίας θα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υποδομών που θα δώσει τη δυνατότητα σε όλη την παραγωγική διάσταση της Κρήτης να λειτουργήσει με επάρκεια αρδευτικού νερού».

Για τη λειτουργία του φράγματος Βαλσαμιώτη, ο κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υποστηρίξουμε την ολοκλήρωσή του».

Για το θέμα των αγροζημιών, ο υπουργός είπε ότι θα ληφθούν μέτρα σε ό,τι αφορά στην αρμοδιότητα του υπουργείου, ενώ δήμαρχοι πρότειναν τη ψηφιακή σήμανση των αιγοπροβάτων ώστε να λυθεί το πρόβλημα της αδεσποτίας.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Συνολικά, επτά μέτρα για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής στην Κρήτη ανακοίνωσε ο κ. Τσιάρας:

1. Επίλυση της εκκρεμότητας με τους νέους αγρότες του 2021 σε ό,τι αφορά το εθνικό απόθεμα.

2. Ενεργοποίηση, ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, του προγράμματος «Αμάλθεια» ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, με τα 7,8 εκατ. ευρώ να αφορούν στην Κρήτη.

3. Επίλυση του προβλήματος εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

4. Καταβολή αποζημίωσης, για ζωοτροφές, προς τους κτηνοτρόφους που είχαν έγκλειστα τα ζώα τους με τους περιορισμούς που ίσχυσαν για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης.

5. Ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα για θερμοκηπιακές καλλιέργειες των παραγωγών που ήδη δραστηριοποιούνται στον κλάδου και δεν έχουν πάρει «έγκριση τύπου».

6. Επιτάχυνση της διαδικασίας για τα έργα ΣΔΙΤ και των μικρών εγγειοβελτιωτικών, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα συμπεράσματα της μελέτης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που έχει αναλάβει η ολλανδική εταιρεία.

7. Δίμηνη παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης του 2018.

Στη σύσκεψη ετέθησαν ζητήματα που αφορούν:

•Στο πρόβλημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και στον κίνδυνο του φαινομένου ερημοποίησης.

•Στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου, των καστάνων.

•Στο πρόβλημα των εργατικών χεριών για την αντιμετώπιση του οποίου προχωρούν διακρατικές συμφωνίες με Ινδία κι Αίγυπτο αλλά και το πρόβλημα του αυξημένου κόστους εργασίας και των κοινοτικών ενισχύσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και ομαλοποίησης της λειτουργίας του Οργανισμού. Εκπρόσωποι τυροκόμων έθεσαν και το πρόβλημα της αξιοποίησης της κρητικής γραβιέρας και προώθησης του προϊόντος και γενικότερα της τυροκομίας στο νησί.

Τον υπουργό υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία των βουλευτών του Νομού, Σέβης Βουλουδάκη και Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, του διευθυντή του γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη, Παναγιώτη Αντωνόπουλου ως εκπροσώπου της, δημάρχων κ.α..

ΣΕ ΜΑΙΧ ΚΑΙ ΕΛΓΟ

Κατά την επίσκεψή στο ΜΑΙΧ, ο υπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ από τον Διευθυντή του Γιώργο Μπαουράκη και τον πολιτικό προϊστάμενο του Ινστιτούτου, καθηγητή Χρήστο Αυγουλά και συζήτησε με τους ερευνητές και τους εργαζομένους.

Επίσης, ο υπουργός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, όπου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ.κ. Αντώνης Φιλιππής και Νεκτάριος Βιδάκης και ο διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Γιώργος Ψαράς.

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί τον αναπτυξιακό βραχίονα του ΥΠΑΑΤ. υλικού.

ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο και είχε συνάντηση με τον πρόεδρό του, Αντώνη Ροκάκη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Συζητήθηκε η ενεργοποίηση των αγροτών στον επιμελητηριακό χώρο και ζητήματα που αφορούν την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Ο κ. Ροκάκης πρότεινε να συνταχθεί χάρτης παραγωγής ενώ ο ΥπΑΑΤ, επισήμανε ότι επιβάλλεται πλέον ο αγρότης να είναι ταυτόχρονα κι επιχειρηματίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, αναφέρθηκε στα θέματα που έθεσε η Αντιπεριφέρεια όπως τα θέματα των λιμνοδεξαμενών.

Η βουλευτής Σέβη Βολουδάκη τόνισε ότι «όσον αφορά στους κτηνοτρόφους, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τιμή του γάλακτος» και ότι «τα αδιάθετα προϊόντα όπως η γραβιέρα, θα πρέπει να τύχουν αντίστοιχων νομοθετικών ρυθμίσεων και προστασίας».

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν ύδρευση και άρδεση, φράγματα και αδεσποτία όπου το υπουργείο μπορεί να βοηθήσει με ψηφιακή σήμανση των αιγοπροβάτων «ούτως ώστε να ξέρουμε πότε και ποιου το ζώο κάνει τη ζημιά», ανέφερε.

Ο βουλευτής Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι «με τον κ. Υπουργό συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων, όπως οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα ζητήματα των ελαιοπαραγωγών, τα αναγκαία αρδευτικά έργα και η συνολική αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως και θέματα που αφορούν στον κλάδο της τυροκομίας και της Κτηνοτροφίας στην Κρήτη, μεταξύ των οποίων και το φαινόμενο της αδεσποτίας».

Ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών εσπεριδοειδών και αβοκάντο “Κορμός”, Ευτύχης Τρικουνάκης, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη και δήλωσε μεταξύ άλλων σχετικά με το αβοκάντο: «Σε πρώτη φάση θέσαμε το θέμα της κατάταξης του προιόντος σε ΠΓΕ προιόν, για το οποίο η μελέτη έχει χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης, πριν πέντε χρόνια, έχει ανατεθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έχει βαλτώσει. Το θέσαμε στον Υπουργό και στους γενικούς γραμματείς και θα δουν σε επίπεδο Διευθύνσεων που φτάνει».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, Χαρίλαος Βλαζάκης, σημείωσε ότι στον υπουργό τέθηκε το θέμα της διαχείρισης του ελαιολάδου και του νερού στον νομό Χανίων.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα