Είναι αμφιλεγόμενη η φιλελληνική στάση της κας Μέρκελ για τη χώρα μας. Οι Ελληνες έχουμε καταλάβει γιατί η κα Μέρκελ διά του Σόιμπλε επιμένει να λέει ότι φταίμε μόνο εμείς για όσα παθαίνουμε. Μας εφόρτωσαν με υπέρογκο χρέος για να κερδίζουν απ’ τους τόκους, μας επέβαλαν τη συνταγή της λιτότητας να επιστρέψουμε σε κατάσταση της κατοχικής περιόδου, να υπακούσουμε στις δικές τους αποφάσεις για ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και να μην τολμάμε να ζητάμε τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο και να λέμε ότι, αν η Γερμανία βρίσκεται σ’ αυτή την οικονομική ανάπτυξη, το οφείλει στις θυσίες άλλων χωρών.
Μπορεί να μην φταίει μόνο η κα Μέρκελ για τα ιλιγγιώδη ελλείμματα της Ελλάδος, αλλά φταίει για την εμμονή της να ισχύσουν τα δικά της δημοσιονομικά σχέδια που οδήγησαν την Ευρώπη σε τραγωδία. Κι όμως είχε την τόλμη να επισκευθεί έναν απογοητευμένο λαό, αρχές Οκτωβρίου 2012, πάνω στο αποκορύφωμα της χρεοκοπίας για να σταθεροποιήσει τη θέση του κ. Σαμαρά και να πείσει τους αντιπάλους της για την ανάγκη βοήθειας προς την Ελλάδα, που, αν δεν της εδίδετο, θα κατεστρέφετο η Ευρώπη. Τώρα μετά 19 μήνες είναι ενθουσιασμένη για τις προόδους μας και ικανοποιημένη που χάριν αυτής και των λοιπών συναδέλφων της παραμείναμε στο ευρώ και μας ξαναεπισκέπτεται την Παρασκευή.
Θέλει να δείξει ότι καλλιεργείται κλίμα αισιοδοξίας απ’ τους Ευρωπαίους, να επιβεβαιώσει την πολιτική της υποστήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά και να γίνει εξάγγελος της δημιουργίας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Ερχεται να δώσει έμφαση στο ότι η Ελλάδα, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, έχει ξεφύγει από τη ζώνη της χρεοκοπίας και ότι έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης κάτι, που αναγνώρισαν ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ και ο Ντράγκι. Υποστηρίζει την ίδρυση αυτού του Ταμείου, η έδρα του οποίου θα είναι στο Λουξεμβούργο (!) επειδή παρόμοια ταμεία λειτουργούν εκεί και διευκολύνονται οι επενδυτές. Παράλληλα θέλει να φανεί αρωγός και στο εγχείρημα της κυβέρνησης, αν δεν της επιβλήθηκε, να βγει στις αγορές για 2 δισ, ευρώ με επιτόκιο γύρω στο 5%, το οποίο αναγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες. Τους πανηγυρισμούς αυτούς και το κλίμα αισιοδοξίας δεν το συμμερίζεται ο καθηγητής Οικονομίας Χένρικ Μίλερ στο Πολυτεχνείο του Ντόρτμουντ. Λέει ότι πράγματι η πρόοδος φαίνεται εντυπωσιακή, η οποία επιβεβαιώνεται μόνο απ’ τους αριθμούς.
Τα βάρη του παρελθόντος είναι μεγάλα και τα πράγματα ρευστά. Διευκρινίζει ότι “δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τώρα αρχίζει η ανάκαμψη. Είναι πιθανόν να απαιτηθεί περαιτέρω δανειακή βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ και απομείωση χρεών”. Για την απομείωση του χρέους θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει συνεχώς υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. “Η πρόοδος, που έχει σημειωθεί, δεν αλλάζει τίποτα στο γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο”. Η κα Μέρκελ, στην οποία πρέπει να τεθεί το θέμα των γερμανικών οφειλών και του κατοχικού δανείου, επενδύει στην Αθήνα εν όψει των ευρωεκλογών.
Επιθυμεί να στείλει μηνύματα στους ψηφοφόρους της ότι με την πολιτική λιτότητος, που εφαρμόζεται στις χώρες της Ευρωζώνης και δη σ’ αυτές του Νότου, υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα και να παρουσιάσει το ελληνικό “μοντέλο” ως δικό της επίτευγμα. Αλλά και το Μ. Μαξίμου που δεν εξηγεί γιατί, αφού έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και τα έσοδα απ’ το πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι ικανοποιητικά, βγαίνουμε στις αγορές, να δανειστούμε! Τα έχουμε ανάγκη; Πού θα πάνε αυτά τα λεφτά, μαζί με τα 10,1 δισ. ευρώ που αποδεσμεύτηκαν απ’ το μνημόνιο; Ισως όλα να γίνονται, μαζί και η επίσκεψη, για αμοιβαία πολιτικά οφέλη σ’ αυτή τη συγκυρία μετά και από το “φιάσκο” Μπαλτάκου. Εχουμε επίσης τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.