Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

“Καµπανάκι” για τις επιπτώσεις της κλιµατικής κρίσης στην Υγεία

Η κλιµατική κρίση έχει εδώ και καιρό κάνει την εµφάνισή της µε ανησυχητική αλλαγή του κλίµατος και µεγάλες καταστροφές από έκτακτα καιρικά φαινόµενα που προκαλούνται από αυτήν ακριβώς την κλιµατική αλλαγή.

Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις λαµβάνουν έκτακτα µέτρα για να προστατεύουν τον πληθυσµό τους και οι πολίτες πολλών χωρών δείχνουν περίπου σα να τα έχουν χαµένα από όλη αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή, προερχόµενη από την κλιµατική αλλαγή µε µεγάλες αυξήσεις και απότοµες πτώσεις της θερµοκρασίας.
Η κλιµατική αλλαγή λοιπόν είναι ήδη προ των πυλών και όλοι όσοι ακόµη θεωρούν πως υπάρχει ακόµη καιρός και φυσικά αποθέµατα πλανώνται. Εξάλλου αυτή ακριβώς η αδιαφορία είναι που έχει φτάσει τα πράγµατα ως εδώ, ώστε κάθε προσπάθεια να φαντάζει περίπου ως αργοπορηµένη.
Τα σηµάδια φαίνονταν από παλιά, απλά κανείς από την παγκόσµια κοινότητα δεν ενεργοποιούνταν παρά τις επανειληµµένες προειδοποιήσεις των επιστηµόνων.
Σήµερα γίνονται πλέον αγωνιώδεις εκκλήσεις για τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής στην Υγεία, εκκλήσεις που αν µη τι άλλο λαµβάνουν τον χαρακτήρα παγκόσµιου συναγερµού.
Πάραυτα, πολλά είναι τα κράτη που γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη και ασχολούνται µε πολέµους και καταστροφή. Και είναι γνωστά αυτά τα κράτη.
Ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (Π.Ο.Υ) θα πρέπει να κηρύξει την κλιµατική κρίση και την κρίση της φύσης ως έκτακτη ανάγκη για την υγεία, αναφέρουν επιστήµονες από όλο τον κόσµο.

Περισσότερα από 200 επιστηµονικά περιοδικά δηµοσίευσαν ταυτόχρονα έκκληση να γίνει αυτό πριν από την επόµενη Παγκόσµια Συνέλευση Υγείας την άνοιξη του 2024. Μεταξύ αυτών περιλαµβάνονται και τα γνωστά και έγκριτα επιστηµονικά περιοδικά όπως το «The Lancet» και το «The British Medical Journal» («BMJ»).
«Είναι επικίνδυνο λάθος να εξετάζουµε την κλιµατική κρίση και την κρίση της φύσης χωριστά, αναφέρει η έκκληση. «Η κλιµατική κρίση και η απώλεια της βιοποικιλότητας βλάπτουν αµφότερες την ανθρώπινη υγεία και είναι αλληλένδετες», επισηµαίνει ο αρχισυντάκτης του «BMJ» Kamran Abbasi.
«Ως εκ τούτου, πρέπει να τις εξετάσουµε µαζί και να κηρύξουµε µια παγκόσµια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. «Οι εµπειρογνώµονες και ειδικοί στον τοµέα της υγείας έχουν κεντρικό ρόλο να διαδραµατίσουν στη µετάδοση αυτού του σηµαντικού µηνύµατος και να υποστηρίξουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναγνωρίσουν την παγκόσµια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία και να αναλάβουν επείγουσα δράση».
Η κλιµατική αλλαγή συµβάλλει στην εξάπλωση µολυσµατικών ασθενειών, στην άνοδο της θερµοκρασίας και στα ακραία καιρικά φαινόµενα, µεταξύ άλλων παραγόντων.
Η ρύπανση βλάπτει τις πηγές πόσιµου νερού και τα ψάρια για κατανάλωση λιγοστεύουν λόγω της οξίνισης των ωκεανών. Η µείωση της βιοποικιλότητας καθιστά πιο δύσκολη την υγιεινή διατροφή της ανθρωπότητας. Οι περισσότερες οικιστικές και γεωργικές κατασκευές, καθώς και η εισβολή σε περιοχές που προηγουµένως ήταν φυσικές, φέρνουν τους ανθρώπους σε στενότερη επαφή µε δεκάδες χιλιάδες είδη. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο µετάδοσης ασθενειών ή παρασίτων στον άνθρωπο.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την Υγεία είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερµού που µπορεί να επιβάλει ο Π.Ο.Υ. Το έπραξε, για παράδειγµα, στην περίπτωση της πανδηµίας κορωνοϊού. Αυτό καλεί όλες τις χώρες µέλη να ανταλλάξουν πληροφορίες και να κάνουν ό,τι µπορούν για να θέσουν το πρόβληµα υπό έλεγχο.
Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν έχει συγκεκριµένα αποτελέσµατα. Ο Π.Ο.Υ δεν µπορεί να προδιαγράψει µέτρα για καµία χώρα. Εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει.
«Οι πολιτικοί πρέπει να ανοίξουν τα µάτια τους στην απειλή για την υγεία που θέτουν οι κλιµατικές και φυσικές κρίσεις, συνεχίζει η έκκληση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο η εξάλειψη των κρίσεων θα µπορούσε να συµβάλει στη δηµόσια υγεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Θα µπορούσε άραγε κάτι να αλλάξει µε αυτή την µαζική έκκληση; Θα ευαισθητοποιούνταν οι κυβερνήσεις και οι φορείς µπροστά στον υφιστάµενο κίνδυνο που αποκαλείται κλιµατική αλλαγή; Ενδεχοµένως.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ή έκκληση αυτή είναι κάτι που τουλάχιστον µας θυµίζει πως ζούµε µάλλον στο χείλος του γκρεµού.
Πως αν δεν παρθούν άµεσα µέτρα ο πλανήτης δεν θα έχει για πολύ ακόµη ζωή. Ας πούµε ότι ακούνε κάποιοι και δεν εξακολουθούν να εθελοτυφλούν. Πως η παγκόσµια κοινότητα θα αποφασίσει επιτέλους να βρεθεί προ των ευθυνών της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα