Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

Και κάτι ακόμα για τον τουρισμό

Για το αφιέρωμα του περασμένου Σαββάτου στον Τουρισμό ευχαριστώ τα “Χ.Ν.” που οι καλοί των ρεπόρτερ αναφέρθηκαν και στην αφεντιά μου. Στο θέμα έχω να διευκρινίσω και να προσθέσω: Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων ιδρύθηκε το 1930, πέντε χρόνια πριν γεννηθώ και είμαι μέλος από το 1952. Στο οικογενειακό γραφείο εργάσθηκα βοηθώντας όσο δυνατόν αλλά η κύρια εργασία μου ήταν στην Εμπορική Τράπεζα απ’ όπου είμαι 36 χρόνια συνταξιούχος με 30 χρόνια υπηρεσία.
Ο πατέρας μου, που ποτέ δεν ωφελήθηκε από τον εισερχόμενο τουρισμό, είχε γράψει από το 1948 δεκάδες άρθρα για το θέμα σε Ρεθεμνιώτικες Εφημερίδες και μετά σε Χανιώτικες και συνέχισα εγώ με πάρα πολλά μέχρι σήμερα. Αγωνίστηκε πολύ για να μάθουν, στην ύπαιθρο ιδίως, την καθαριότητα και προέτρεπε μάλιστα να χρησιμοποιούν πολύ το ασβέστωμα μιας και ήταν φθηνό υλικό. Προσθέτω μια ιστορία κατά τη περίοδο προσπαθειών για τουρισμό. Σε φίλο αρχιτέκτονα-μηχανικό είχε φθάσει Σφακιανός που τον προσκαλούσε να πάει στον τόπο του να δει χώρο όπου επιθυμούσε να του φτιάξει μερικά… ρούμια εννοώντας τα δωμάτια που άρχιζε τότε η χρησιμοποίησή των.
Ακόμη ας σημειωθεί ότι ο πατέρας μου ξεκίνησε την δημιουργία του πρώτου τουριστικού οδηγού Κρήτης και η Γεν. Διοίκηση και οι νομαρχίες είχαν αποστείλει εγκυκλίους να υιοθετηθεί με υλικό η προσπάθεια. Υπάρχει ακόμη το υλικό που συγκέντρωσε το 1950 αλλά ήταν δύσκολο το εγχείρημα και δεν προχώρησε.
Θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί η τεράστια προσφορά του πρώτου διευθυντή του γραφείου τουρισμού της Νομααρχίας της ευγενικής, αλησμόνητης μορφής του Ανέστη Μακριδάκη που κυκλοφόρησε με δαπάνη του Δήμου Χανίων πολλά τετρασέλιδα και τα λοιπά, φυλλάδια όπως για τα Μοναστήρια Αγίας Τριάδας, Γουβερνετου, Ζ. Χρυσοπηγής, εξασέλιδο για το Ακρωτήρι των αγώνων και του Βενιζέλου, τουρ. Οδηγό Χανίων και πολλά άλλα. Ακόμη το πρώτο θαυμάσιο τουριστικό χάρτη Νομού Χανίων με συνεργασία Παύλου Κακούρη.
Επίσης για το πρώτο τουριστικό γραφείο που έφερε και τα πακέτα εκδρομών και με τα πρώτα τουριστικά λεωφορεία γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 1970 το Canea Travel της Αργυρώς Κουτσουπάκη.
Τέλος είναι δίκαιο να θυμόμαστε οι παλαιοί τους αλησμόνητους οδηγούς που είχαν καθοριστεί από τις υπεραστικές γραμμές να χειρίζονται τα λεωφορεία με γκρουπ και τοπικούς εκδρομείς, ορειβατικά, σχολεία και τα λοιπά, τους ευγενικούς και ικανότατους Μανώλη Στυλιανάκη και Λευτέρη Χάλη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα