Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Και οι ελιές… ψηφίζουν στην Αυτοδιοίκηση!

Οι τιµές του λαδιού µπορεί να ανεβαίνουν αλλά τα προβλήµατα 
της καλλιέργειας διογκώνονται!

Βρισκόµαστε πλέον µπροστά στις κάλπες για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης και οι κινήσεις και παρουσιάσεις υποψηφίων δίδουν και παίρνουν.

Οι παρατάξεις έχουν «εισβάλει» όχι µόνο στις γειτονιές αλλά και στις οικογένειες σε βαθµό ώστε, σε κάποιες περιπτώσεις, φίλοι και συγγενείς να έρχονται σε τέτοια δύσκολη θέση ώστε να φτάνουν στο σηµείο, όπως λένε, να «µοιράζουν τις ψήφους»!
Ωστόσο παρατάξεις και υποψήφιοι δεν έχουν εισδύσει στον ίδιο βαθµό στα πραγµατικά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι δηµότες κάθε περιοχής.
Έτσι, πάρα το ότι οι πλείστοι µικροί και µεσαίοι ∆ήµοι έχουν κυρίαρχο αγροτικό χαρακτήρα τα προβλήµατα του αγροτικού τοµέα και φυσικά της ελαιοκοµίας στην Κρήτη, προσπερνούνται ειτε τελείως, ειτε µε γενικές και αόριστες γενικολογίες που όλα τα χωρούν και όλα να τα εννοούν! Βέβαια τελευταία οι υψηλές συγκυριακά τιµές που ελαιολάδου επιτρέπουν την παράκαµψη των σοβαρών προβληµάτων της καλλιέργειας.
Ωστόσο, τα προβλήµατα της ελαιοκοµίας είναι πολλά και σοβαρά και απαιτούν κυρίως πολιτικές λύσεις. Όµως και η αυτοδιοίκηση µπορεί από την πλευρά της να συµβάλει στην λύση αρκετων από αυτά, ειτε άµεσα, ειτε µε παρεµβάσεις της στην Κυβέρνηση. Στην Κρήτη, ο ΣΕ∆ΗΚ συχνά διατυπώνει τις θέσεις και προτάσεις του για τα ελαιοκοµικά θέµατα και υποβάλλει σχετικά υποµνήµατα. Ωστόσο, η προσπάθεια του δεν φαίνεται να είναι αρκετή! Χρειάζονται και άλλες ανάλογες από πολλές πλευρές και φυσικά και από την πλευρά της αυτοδιοίκησης.
Έτσι, επιβεβληµένο είναι, στην Κρήτη, οπού η ελαιοκοµία αποτελει κυρίαρχη πηγή εισοδήµατος και απασχόλησης για την πλειοψηφία των δήµων, παρατάξεις και υποψήφιοι να εκθέσουν τις θέσεις και απόψεις τους για τα διάφορα προβλήµατά της.
Και κυριότερα από τα προβλήµατα αυτά, σήµερα, είναι:

Εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Η παραγωγή της Κρήτης ακολουθώντας ισχυρές διακυµάνσεις ακολουθεί έντονη πτωτική πορεία (βλ.Σχ.1) για διάφορους λόγους. Βασική αιτία όµως είναι ότι αρκετοί ελαιώνες που καλύπτουν δύσβατες εκτάσεις, πάρα την υψηλή περιβαλλοντική και οικονοµική αξία τους, τελευταία εγκαταλείπονται εξαιτίας αδυναµίας προσπέλασης και εκµηχάνισης τους. Μένουν ακαλλιέργητοι στο έλεος των πυρκαγιών, του δάκου και της διάβρωσης του εδάφους.
Απαιτείται δηµιουργία και συντήρηση σωστών δικτύων αγροτικής οδοποιίας και ενδεχόµενης συµπληρωµατικής άρδευσης, τα οποία Περιφέρεια και ∆ήµοι πρέπει να θέσουν σε προτεραιότητα.

Υποβάθµιση της ποιότητας. Το υψηλό ποιοτικό επίπεδο του Κρητικού ελαιολάδου ακολουθεί πτωτική πορεία. Η παραγωγή ελαιολάδου οξύτητας κάτω των 0,4ο από 90% τις περασµένες δεκαετίες, έχει πέσει κάτω από 75% τα τελευταία χρόνια. Βασική αιτία η αδυναµία της κρατικής δακοκτονίας η οποία εξαιτίας της συνεχιζόµενης υποχρηµατοδότησης και σοβαρών καθυστερήσεων στις προσλήψεις προσωπικού και προµήθειας φαρµάκων, έχει απολέσει την δέουσα αποτελεσµατικότητα της.
Φτάσαµε στο ιλαροτραγικό σηµείο τα φάρµακα κάθε περιόδου, την προµήθεια των οποίων επιµόνως κρατεί η κεντρική διοίκηση, να καθυστερούν κάθε χρόνο τόσο ώστε αντί να φτάνουν στις υπηρεσίες προ της έναρξης (Μάιο), φτάνουν κατά την λήξη της περιόδου δακοκτονίας (Σεπτέµβριο – Οκτώβριο) όπως έγινε και φέτος.
Έτσι, τελικά σε κρίσιµες συνθήκες οι υπηρεσίες εγκαλούν τους παραγώγους σε επαγρύπνηση και λήψη µέτρων µε συνεπεία να ανοίγουν τον δρόµο για ιδιωτικούς ψεκασµούς κάλυψης υψηλού κόστους και υψηλού κίνδυνου πρόκλησης υπολειµµάτων στο ελαιόλαδο.
Είναι φανερό ότι απαιτείται ριζική αναδιοργάνωση της µε πλήρη µεταφορά πόρων και αρµοδιοτήτων στις Περιφέρειες όπως έχει ζητήσει επανειληµµένως µε υποµνήµατα του ο ΣΕ∆ΗΚ. Πρέπει όµως να το ζητήσει επιµόνως µε επιχειρήµατα και η ίδια η Περιφέρεια!
Ζηµίες από καιρικές συνθήκες.
Οι ζηµίες της ελαιοπαραγωγής απο υψηλές θερµοκρασίες (καύσωνες) και παρατεταµένη ανοµβρία κατά την κρίσιµη περίοδο της άνθησης –καρπόδεσης στην Νότια Ελλάδα και στην Κρήτη είναι πάντοτε πιθανές.
Ωστόσο, ο Κανονισµός του ΕΛΓΑ, τελείως αδικαιολόγητα ενώ αποζηµιώνει τις ζηµιές στην άνθηση όταν οφείλονται σε παγετούς, τις εξαιρεί σκανδαλωδώς όταν οφείλονται σε καύσωνες!

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την εναλλακτική πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Συνεπώς αυτοδιοίκηση και τοπικοί Βουλευτές πρέπει να θέσουν επί τάπητος το θέµα της αναθεώρησης του Κανονισµού στο σηµείο αυτό. ∆ιαφορετικά οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν λογούς να καταβάλλουν εισφορές στον ΕΛΓΑ. Ζηµίες από παγετούς που αποζηµιώνει στην Κρήτη είναι απίθανες.

∆ιάθεση ελαιολάδου-τυποποίηση. Οπωσδήποτε, πέραν από τα προβλήµατα στην παραγωγή και στην ποιότητα, υπάρχουν και τα προβλήµατα στην διάθεση και του χύµα και του τυποποιηµένου. Ωστόσο τα προβλήµατα αυτά, προσωρινά, επισκιαζονται από τις απροσδόκητες, συγκυριακά, υψηλές τιµές του προϊόντος και υποβαθµίζονται. Στην πράξη όµως υπάρχουν και απλά µετατίθενται!
Αυτά όµως, απαιτούν θεσµικά µέτρα και οικονοµικά κίνητρα και ετσι αποτελούν κυρίως ευθύνη της κεντρικής διοίκησης. Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης σε αυτά περιορίζεται στο να επισηµαίνει την ύπαρξη και να ζητά την λύση τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα