Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Καινοτομία: Χρήση του Laser στην Ουρολογία

» Ο πολύτιµος βοηθός στην Ενδοουρολογία

 

Η Ουρολογία είναι µια ειδικότητα η οποία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια µε σύµµαχο την τεχνολογία που έχει εκτοξεύσει τις δυνατότητες για παρέµβαση των Ουρολόγων στις παθήσεις του ουροποιητικού συστήµατος .

Ως γνωστόν, το ουροποιητικό σύστηµα είναι ένα σύστηµα κοιλοτήτων και σωλήνων (νεφρικές πύελοι και κάλυκες, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη και ουρήθρα). Ανέκαθεν, αποτελούσε πρόκληση η ελάχιστα παρεµβατική πρόσβαση στο ουροποιητικό σύστηµα για τις καλοήθεις παθήσεις και µέρος των κακοηθών παθήσεων (θηλώµατα κύστεως, ουρητήρων, νεφρικής πυέλου και καλύκων).
Αρχικά, λόγω ελλιπούς τεχνολογίας, η πρόσβαση γινόταν αποκλειστικά µε ανοικτή χειρουργική επέµβαση . Σταδιακά, µε την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εµφάνιση των ενδοσκοπίων, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα ένας κλάδος της Ουρολογίας, η Ενδοουρολογία.
Πλέον, τα ενδοσκόπια έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ (εύκαµπτα, άκαµπτα, ηµιάκαµπτα), που επιτρέπεται η πρόσβαση στο ουροποιητικό σύστηµα ακόµα και στα πιο δύσβατα σηµεία της αποχετευτικής µοίρας του. Στην αρχή, οι πηγές ενέργειας για την αντιµετώπιση των παθήσεων ήταν η µονοπολική διαθερµία (TUR-P/καλοήθης υπερπλασία προστάτη, TUR-BT/θηλώµατα ουροδόχου κύστεως), ο πνευµατικός και ο µηχανικός λιθοτρίπτης για τους λίθους καθώς και άλλα εργαλεία τα οποία θα µπορούσαν να καταστούν τραυµατικά και επικίνδυνα κατά την χρήση τους .
Στην συνεχεία προστέθηκε και η διπολική διαθερµία (TURis-P/διουρηθρική προστατεκτοµή), που έλυσε τα χέρια των Ουρολόγων µειώνοντας τις πιθανές επιπλοκές που εµφανίζονταν µε την µονοπολική διαθερµία.
Καινοτοµία, όµως, στην Ενδοουρολογία που εκτόξευσε τις δυνατότητες των Ουρολόγων αποτελεί το µηχάνηµα laser, που έχει ποικίλες εφαρµογές στην Ενδοουρολογία.
Στην αρχή χρησιµοποιήθηκαν πολλών ειδών κυµατόµορφων lasers, αλλά σήµερα τα laser που χρησιµοποιούνται είναι το Holmium και το Thulium laser.
Καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία, παράγονται µηχανήµατα laser µε όλο και µεγαλύτερη ισχύ και προγράµµατα που ανταπεξέρχονται σε κάθε ανάγκη για ξεχωριστούς ιστούς (εξάχνωση, εκπύρηνιση όγκων και προστάτη) και λίθους (δυνατότητα κονιορτοποίησης, φαινόµενο popcorn, απλής λιθοτριψίας σε κοµµάτια). Παράλληλα, µεγάλο προσόν του laser είναι η αιµοστατική του ισχύς και ο έλεγχος επί των ιστών ως προς το βάθος δράσης, γεγονός που σε αρκετές περιπτώσεις καθιστά δυνατή τη συνέχιση της αντιπηκτικής αγωγής σε ασθενείς που δεν µπορούν να τη διακόψουν λόγω σοβαρών νοσηµάτων. Οι εφαρµογές του laser, σήµερα, είναι πολλαπλές και περιγράφονται παρακάτω.
Στην ουρήθρα µπορεί να χρησιµοποιηθεί στη διάνοιξη στενωµάτων και στον καυτηριασµό κονδυλωµάτων. Στον προστάτη, αντίστοιχα, µπορεί να γίνει είτε εξάχνωση του αδενώµατος έιτε εκπύρηνισή του (HOLEP-THULEP). Παράλληλα, σε άνδρες µε υψηλό αυχένα της ουροδόχου κύστης και αποφρακτική ούρηση, ή µπορεί να γίνει διατοµή του αυχένα (TUIP). Στην ουροδόχο κύστη, οι εφαρµογές του laser είναι η λιθοτριψία, η en block αφαίρεση θηλωµάτων και η αποκατάσταση της ουρητηροκήλης.
Όσον αφορά στον ουρητήρα, οι δυνατότητες του laser επεκτείνονται στη λιθοτριψία και στην αφαίρεση όγκων του ουρητήρα.
Στο νεφρό, τέλος, µε το laser µπορεί να γίνει λιθοτριψία µε εύκαµπτο ουρητηροσκόπιο σε κάθε κάλυκα και στην πύελο, ακόµα και σε λίθους µέχρι 2 εκατοστά, καθώς και αφαίρεση όγκων της νεφρικής πυέλου και των καλύκων.
Τέλος, µε το laser µπορεί να γίνει και λιθοτριψία λίθων >2cm µε διαδερµική νεφρολιθοτριψία.
Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό πως το laser είναι ένα πολύ σηµαντικό εργαλείο στα χέρια των Ουρολόγων για ελάχιστα παρεµβατικές µεθόδους σε σύντοµους χρόνους και µε πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και γρήγορη ανάρρωση των ασθενών, καθιστώντας δυνατή την ηµερήσια νοσηλεία για πολλές παθήσεις του ουροποιητικού χωρίς συνοδές επιπλοκές.

*Dr. ∆ηµήτριος Κοτσίρης, MD, PhD, F.E.B.U. είναι χειρουργός – ουρολόγος – Ανδρολόγος Στρατιωτικός ιατρός


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα