Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας: Καινοτομία – δημιουργικότητα σε σχολεία των Χανίων

Εκδίδουν την δική τους μαθητική εφημερίδα (και μάλιστα στα Αγγλικά), αναζητούν έξυπνες λύσεις για την πόλη, συγκεντρώνουν πληροφορίες για τον φυσικό πλούτο της Κρήτης!
Οι εργασίες των μαθητών των σχολείων που συμμετείχαν στο “Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας 2022” ξεχωρίζουν πραγματικά για τον μεθοδικό τρόπο με τον οποίο εργάζονται τα παιδιά, πως ερευνούν και συγκεντρώνουν στοιχειά, πως τα επεξεργάζονται και τα παρουσιάζουν ενώπιον του κοινού.
Ορισμένες από τις εργασίες αυτές που αναδείχθηκαν στα πλαίσια της δεύτερης ημέρας του “Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας” παρουσιάζουμε σήμερα…

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η φωνή των μαθητών… στα Αγγλικά


Δεκατέσσερα χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας συμπληρώνει η εφημερίδα “Student’s Voice” του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου, που εκδίδεται χάρις στις συνεχείς προσπάθειες της εκπαιδευτικού κ. Κ. Κουλίζου. Το ιδιαίτερο της εφημερίδας είναι πως όλη η ύλη είναι στα αγγλικά με τους μαθητές πέρα από το μάθημα δημοσιογραφίας να εξασκούνται και στην ξένη γλώσσα!
«Η εφημερίδα μας ακολουθεί μια παράδοση 14 ετών» τονίζει η Ελένη Βαμιανάκη που θεωρεί πως «είναι μια εμπειρία ξεχωριστή. Συνέβαλα στη μετάφραση των κειμένων της εφημερίδας, ενώ παράλληλα εργάζομαι σε ένα άρθρο για την εφηβική ηλικία των καθηγητών μας και πως τη βίωσαν. Στα πολύ ενδιαφέροντα θέματα του επόμενου μας φύλλου η αφήγηση ενός παλιού μαθητή που μιλάει για την αγροτική ζωή».
Ένα ρεπορτάζ για τα social media επιμελήθηκε η Άννα – Μαρία Σολανάκη. «Μοίρασα ερωτηματολόγια στους μαθητές της Γ΄ τάξης και σε δύο τμήματα της Β ΄τάξης και συνέλεξα τις απόψεις τους για τα social media που χρησιμοποιούν. Διαπίστωσα πως η έκδοση της εφημερίδας είναι πολύ απαιτητική και δύσκολη δουλειά » εξηγεί η μαθήτρια.
Σε ένα ερωτηματολόγιο για τα πιο δημοφιλή τραγούδια των παιδιών του Γυμνασίου τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιαστούν στο επόμενο φύλλο εργάστηκε ο Ανδρέας Γυπαράκης.
«Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία της έκδοσης μιας εφημερίδας, γιατί συνεργαζόμαστε με τα άλλα παιδιά και το χαιρόμαστε» τονίζει, ενώ η Κατερίνα Σολανάκη βοήθησε στη συγκέντρωση χρημάτων για την έκδοση της εφημερίδας με μια σειρά από κάρτες με ευχές που δόθηκαν στα παιδιά του σχολείου. «Παράλληλα κάνουμε ένα άρθρο-αφιέρωμα για την ΕΛΕΠΑΠ. Είναι μια απαιτητική δουλειά και θαυμάζουμε την καθηγήτρια μας την κ. Κουλίζου που τόσα χρόνια προσπαθεί για την έκδοση της» δηλώνει η Κατερίνα.
Ο Οδυσσέας Τοντινίδης συγκέντρωσε πληροφορίες και πήρε συνεντεύξεις από συμμαθητές του για τη ζωή στην εφηβεία. «Συγκεντρώσαμε υλικό για το πως ζουν την εφηβεία τα παιδιά του σχολείου μας και φτιάξαμε στα πλαίσια της παρουσίασης στο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας ένα τραγούδι με rap στίχους» λέει ο Οδυσσέας.
Τέλος η Νεονίλα Κόντη μας πληροφορεί πως «πήρα συνέντευξη-μαζί με την συμμαθήτρια μου Ελτιόνα Γκεκάι -από δύο άτομα μεγάλης ηλικίας για το πως ήταν το σχολείο παλιά. Πως αυτοί βίωναν τα μαθητικά τους χρόνια στη Χρυσοπηγή. Μας είπαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που θα τα δημοσιεύσουμε στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας. Το κάναμε με μεγάλη ευχαρίστηση και είμαστε χαρούμενοι που θα συμβάλλουμε σε αυτό το φύλλο».

4ο ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
“Έξυπνες πόλεις και εναλλακτικές μορφές ενέργειας”

Tην εργασία τους πάνω στις “Έξυπνες πόλεις και εναλλακτικές μορφές ενέργειας” παρουσίασαν μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Χανίων. Η Δήμητρα Βορεινάκη αναφέρει πως «η Ευρώπη προσπαθεί να υλοποιήσει προγράμματα φιλικά στον πολίτη με τη χρήση της τεχνολογίας, ενώ παράλληλα να προωθήσει τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Πάνω σε αυτό το αντικείμενο εργαστήκαμε και εμείς».
«Σε power point παρουσιάσαμε ιδέες για την “έξυπνη πόλη” που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στα Χανιά και όχι μόνο όπως ποδηλατόδρομους, κάδους που διαχωρίζονται τα απορρίμματα, ράμπες για την πρόσβαση των αναπήρων» τονίζει η Κάτια Γαλανάκη, ενώ η Τζωρτζίνα Αργυροπούλου επισημαίνει πως «αναζητήσαμε ιδέες στο διαδίκτυο, διαβάσαμε άρθρα και συλλέξαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Επειδή κάναμε μια έρευνα και για την υπόλοιπη Ευρώπη είδαμε ότι σε άλλες πόλεις χρησιμοποιούνται πολλές έξυπνες, τεχνολογικές ιδέες για την διευκόλυνση της ζωής».
Από τη μεριά της η Έλενα Απλατίδου υπογραμμίζει πως «η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι βρήκαμε πάρα πολλές πληροφορίες και έπρεπε να τις συμπτύξουμε, να κόψουμε κάποια πράγματα. »
«Βοήθησα κυρίως στη μετάφραση των κειμένων από τα αγγλικά στα ελληνικά. Από αυτά που βρήκαμε στο εξωτερικό θα ήθελα να γίνονται περισσότεροι ποδηλατόδρομοι και καλύτερες υποδομές» λέει ο Στέλιος Βολτυράκης, ενώ ο Παναγιώτης Γιακουμάκης δούλεψε για το στήσιμο του power point πάνω στο οποίο έγινε η παρουσίαση της εργασίας των παιδιών.
Τέλος η εκπαιδευτικός κ. Ελένη Μενιουδάκη δήλωσε πως «η συγκεκριμένη ομάδα είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε ένα Erasmus με θέμα τις “Έξυπνες Πόλεις” και να ταξιδέψει στο Τορίνο. Επιστρέφοντας πίσω αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους για το πως μια πιο προηγμένη από εμάς πόλη αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών της».

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στα Γεωπάρκα της Κρήτης

Μια καλύτερη γνωριμία με τα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας, τις μυρωδιές, τα χρώματα, το φυσικό περιβάλλον, τα ήθη και τα έθιμα των περιοχών αυτών αποτύπωσαν στην εργασία τους οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου
Ελ. Βενιζέλου.
«Συγκεντρώσαμε στοιχεία για τα γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας και τα επισκεφθούμε στις 17-18 Μαίου. Βρήκαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την μεγάλη τους σημασίας για το περιβάλλον της Κρήτης» δήλωσε η Βασιλική Σταθοπούλου, ενώ η Νικολέτα Τριλυράκη επισήμανε πως «μου άρεσε πολύ η ιδέα και το όλο θέμα. Εργάστηκα όπως και όλα τα παιδιά για να μάθουμε περισσότερα για αυτά. Μας έκανε εντύπωση ο φυσικός πλούτος τους και ανυπομονούμε να τα επισκεφθούμε για να αντιληφθούμε καλύτερα τη σημασία και την αξία τους». Η Δήμητρα Ποθητού επιμελήθηκε τη ζωγραφιά που απεικονίζει τα γεωπάρκα και τόνισε πως «όλοι ανυπομονούμε να επισκεφτούμε τα γεωπάρκα για να τα γνωρίσουμε από κοντά και να μάθουμε περισσότερα».
Την ευθύνη των εργασιών είχαν οι εκπαιδευτικοί Αργυρώ Καλλιβρετάκη, Δέσποινα Παξιμαδάκη και Ευφροσύνη Μάμου.

Από τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, στη δίκη του Τζόνι Ντεπ, στα… σχέδια του Πούτιν και στα μέτρα για την αγορά ενέργειας. Π. Περάκης, Ελ. Φουντουλάκη και Γ. Ουντράκης, σχολιάζουν την επικαιρότητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα