Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Καινοτομίες από το ΕΛΜΕΠΑ στη Χαλέπα: “Αόρατες” κεραίες σε ρούχα

” Μετρήσεις ακτινοβολίας σε σχολεία των Χανίων

“Αόρατες” κεραίες που ράβονται σε ρούχα µπορούν να µεταδώσουν ασύρµατα δεδοµένα!Πρόκειται για ένα από τα καινοτόµα προγράµµατα µε τα οποία ασχολείται το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτροµαγνητικών Εφαρµογών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστηµίου (ΕΛΜΕΠΑ) στη Χαλέπα Χανίων!
Η αναφορά αυτή έγινε στο περιθώριο ηµερίδας στο ΕΛΜΕΠΑ για τις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες.
Ο καθηγητής στο Τµήµα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ, διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτροµαγνητικών Εφαρµογών, Γιάννης Βαρδιάµπασης, σε δηλώσεις του είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.”:
«Ενα από τα πράγµατα που κάνουµε τελευταία είναι ότι φτιάχνουµε φορέσιµες κεραίες. ∆ηλαδή, ράβουµε τις κεραίες στα ρούχα µας µε τρόπο που να µη φαίνονται. Και µε αυτόν τον τρόπο γίνεται η επικοινωνία χωρίς να χρειάζεται κάποιος να κουβαλάει κάποια ιδιαίτερη συσκευή για να τη συνδέσει µε το οποιοδήποτε µέσο χρειάζεται. Είναι η αντικατάσταση µιας κλασικής κεραίας. Ενα κουµπί σε ένα πουκάµισο µπορούµε να το αντικαταστήσουµε, να φαίνεται σαν κουµπί αλλά να είναι µια κεραία. Εχουµε εκατοντάδες ραµµένες κεραίες πάνω σε υφάσµατα».

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ
Στο µεταξύ, παλαιότερα (σήµερα ενδεχοµένως να έχουν αλλάξει τα δεδοµένα) σε τρία σχολεία του νοµού Χανίων βρέθηκε υπέρβαση των ορίων ακτινοβολίας, σύµφωνα µε µετρήσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστηµίου.
Ο κ. Βαρδιάµπασης, επισήµανε: «Κάναµε µια µεγάλη έρευνα. Πήγαµε σε όλα τα σχολεία του νοµού Χανίων. Μετρήσαµε παντού. Σε τρία σχολεία βρήκαµε ότι υπήρχε µια υπέρβαση των ορίων. Κατά τ’ άλλα νοµίζω ότι τα πράγµατα µε βάση τη νοµοθεσία, είναι ικανοποιητικά. Τα όρια που ορίζει η νοµοθεσία είναι όρια επικινδυνότητας και όχι όρια ασφαλείας. Αν αύριο τα επιστηµονικά δεδοµένα πείσουν την κοινότητα ότι τα όρια πρέπει να κατέβουν, τα πράγµατα θα είναι διαφορετικά».
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.” ανέφερε ότι «ο ρόλος µας είναι καθαρά επιστηµονικός.
Μετρήσαµε, δώσαµε τα στατιστικά στοιχεία, από εκεί και πέρα κάθε φορά που πας να κάνεις µια µέτρηση τα αποτελέσµατα που µπορεί να προκύψουν είναι διαφορετικά γιατί εξαρτάται από το φορτίο το οποίο έχει η κεραία, το πόσοι είναι οι µαθητές και οι δάσκαλοι τη συγκεκριµένη στιγµή σε ένα σχολείο. Αρα, µπορεί εκείνη τη στιγµή να υπήρχε υπέρβαση, σε µια επόµενη χρονική στιγµή δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει υπέρβαση».
Πάντως σε ερώτησή µας για το πότε έγινε η έρευνα αυτή και για τα σχολεία στα οποία βρέθηκε η υπέρβαση, ο κ. Βαρδιάµπασης διευκρίνισε:
«Τα δεδοµένα της εργασίας ήταν από την προ της πανδηµίας εποχή και ανωνυµοποιήθηκαν πριν την επεξεργασία τους».
Επισης, στο Εργαστήριο αναπτύσσονται και άλλες δραστηριότητες:
«Κάνουµε πειράµατα σε ζώντες οργανισµούς όσον αφορά τις βιολογικές αντιδράσεις των ηλεκτροµαγνητικών πεδίων και της µικροκυµατικής ακτινοβολίας. Εχουµε πλούσια δραστηριότητα γενικά. Εχουµε προγράµµατα µε το στρατό, θέµατα τα οποία πολλές φορές είναι διαβαθµισµένα. Είναι πολύ σηµαντική η δραστηριότητα και του εργαστηρίου και του τµήµατος. Και στο χώρο της Πληροφορικής και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών», σηµείωσε ο κ. Βαρδιάµπασης.
Η χθεσινή ηµερίδα εντασσόταν στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασµού της Παγκόσµιας Ηµέρας Τηλεπικοινωνιών.
«Η επιστήµη της ηλεκτρονικής σήµερα αναπτύσσεται και εξελίσσεται προκειµένου να στηρίξει την επανάσταση των τηλεπικοινωνιών που βιώνουµε και τα οφέλη της απολαµβάνουµε όλοι σήµερα. Το Τµήµα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ δεν θα µπορούσε να µείνει αµέτοχο», σηµείωσε ο πρόεδρος του Τµήµατος Γιάννης Χατζάκης και πρόσθεσε ότι η ηµερίδα στόχο είχε να αναδείξει πτυχές αυτών των σηµαντικών αλλαγών που ζούµε στην εποχή µας.
Αρκετές ήταν οι εισηγήσεις που έγιναν είτε διά ζώσης, είτε µέσω διαδικτύου.
Αναδροµή στην παγκόσµια Ηµέρα Τηλεπικοινωνιών έκανε ο επ. Καθηγητής Γιώργος Λιοδάκης.
Στο περιφερειακό σύστηµα καινοτοµίας, αναφέρθηκε το µέλος του Συµβουλίου ∆ιοίκησης ΕΛΜΕΠΑ, ειδικός σύµβουλος Καινοτοµίας και πρ. Αντιπεριφερειάρχης Καινοτοµίας Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδεράκης.
Στη συµβολή του αυτοµατισµού και της τεχνητής νοηµοσύνης σε εφαρµογές ΙοΤ, αναφέρθηκε ο Γεώργιος Αγαπίου, υπεύθυνος Επιστηµονικής Επιτροπής Ελληνικού Τµήµατος της Ευρωπαϊκής Οµοσπονδίας Τηλεπικοινωνιακών Μηχανικών FITCE.
Στην αποστολή του Τµήµατος Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΕΛΜΕΠΑ αναφέρθηκε ο καθηγητής του Τµήµατος, Γιάννης Βαρδιάµπασης.
Για ηλεκτρονικά Συστήµατα Τηλεπικοινωνιών µίλησε ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος Ελληνικού Τµήµατος Ευρωπαϊκής Οµοσπονδίας Τηλεπικοινωνιακών Μηχανικών FITCE
Σε ναυτικά δίκτυα µη επανδρωµένων αεροχηµάτων, αναφέρθηκε ο Χρήστος Βαζούρας, αν. καθηγητής Σχολής Ναυτικών ∆οκίµων, ∆ιευθυντής Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών και Εργαστηρίου Συστηµάτων Μάχης & Ναυτικών Επιχειρήσεων ΣΝ∆
Στους ραδιοερασιτέχνες και τη συµβολή τους στην πρόοδο των τηλεπικοινωνιών, ∆ηµήτριος Πατεράκης, µέλος ΕΤΕΠ Τµήµατος Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΕΛΜΕΠΑ – Αντώνιος Γαλάνης, αντιπρόεδρος Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης, κ.α.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα