ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ κάτι μας εκπλήσσει, αυτό είναι η ταχύτατη επέκταση των ηλεκτρονικών διευκολύνσεων που παρέχει στους πολίτες το Yπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Κυριάκος Πιερρακάκης).
ΚΑΙ δεν είναι μόνο το κρίσιμο θέμα των εμβολιασμών, ούτε η καθιερωμένη προ πολλού άυλη συνταγογράφηση. Είναι και η ηλεκτρονική/ψηφιακή έκδοση πολλών πιστοποιητικών (όπως ας πούμε η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών με ένα sms, ή η επικείμενη έκδοση γυμνασιακού ή λυκειακού Απολυτηρίου) καθώς και η απλοποίηση άλλων διαδικασιών που αφορούν τον πολίτη κ.λπ.
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ πρωθυπουργός, κατά την άποψή μας, είναι αυτός που έχει την εφυΐα να επιλέγει κυβερνητικά στελέχη όχι με κομματικά κριτήρια αλλά με κριτήριο το γενικό συμφέρον. Έτσι που να έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους, στις κατάλληλες θέσεις και μάλιστα στον κατάλληλο χρόνο.
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, «οφείλεται στο ότι υπήρχε ήδη ένα ψηφιακό σύστημα έτοιμο (από τον ίδιο εδώ κι ένα χρόνο), πάνω στο οποίο, ακολουθήθηκαν τρεις αρχές: Πρώτη, ότι το κράτος πάει στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος, δεύτερη, ο σχεδιασμός υπηρεσιών με τον πολίτη στο επίκεντρο του και τρίτη, ότι το κράτος αξιοποιεί στο βέλτιστο βαθμό τις υποδομές του».
ΒΕΒΑΙΑ, η καθιέρωση της “ψηφιακής πολιτικής” δυσκολεύει αφανταστα τους “ψηφιακά αναλφάβητους” (μεσήλικους και ηλικιωμένους) οι οποίοι από τη μια πελαγώνουν με την ταχύτατη αλλαγή των πάντων γύρω τους, από την άλλη όμως διευκολύνονται αφάνταστα στην καθημερινότητά τους (εμβολιασμοί, άυλη συνταγογράφηση για εξετάσεις και φάρμακα κ.λπ.)
ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει, φαίνεται πως πρωτοπορούμε στην Ε.Ε. και με το πιστοποιητικό Covid-19 για τα ταξίδια (που η Ελλάδα πρότεινε πρώτη).
ΘΕΛΟΥΜΕ, δεν θέλουμε, λοιπόν, μπαίνουμε σε νέα εποχή που δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με την, πριν μόλις λίγα χρόνια, κατάσταση στη χώρα. Τέρμα(;) τα “ρουσφέτια”, οι “μεσάζοντες”, το περίφημο “μέσον”, τα “φακελλάκια” για να εξυπηρετηθείς. Κάπως νωρίς και να το σκεφτόμαστε. Όμως…
ΕΚΕΙ που πάσχουμε ακόμη, αλλά ευελπιστούμε πως κι αυτό θα βρει τη λύση του, είναι στον τομέα των πολύμηνων “ραντεβού” στα νοσοκομεία. Κάτι ακούσαμε για “ειδοποιήσεις/υπενθυμίσεις, με sms στο κινητό ή τον υπολογιστή για επιβεβλημένα check-up κ.λπ.! Οψόμεθα…