Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Κακά… μαντάτα για τις επιχειρήσεις

» Χειρότερο αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2013

Χειρότερο θα είναι για τον επιχειρηματικό κλάδο το δεύτερο εξάμηνο του 2013, σε σχέση με το πρώτο, την ώρα που περίπου 110.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών, αφού πάνω από τις μισές δηλώνουν αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου το επόμενο εξάμηνο και αναμένεται καθαρή μείωση των επιχειρήσεων να είναι 40.000.

Η έμμεση ή άμεση αναδιάρθρωση του εργασιακού κόστους είναι το τελικό καταφύγιο στο οποίο αναμένεται να προχωρήσουν μαζικά το επόμενο διάστημα και η κατάσταση που επικρατεί εκτιμάται ότι ελλοχεύει τον κίνδυνο απώλειας 85.000 – 90.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί), ενώ το 63,3% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.
Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Marc ΑΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας που συνεχίζονται με ένταση αναφέρεται στη ραγδαία μεταβολή του καθεστώτος απασχόλησης στις μικρές  και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η δυναμική μεταβολής των εργασιακών σχέσεων προς πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης συνεχίζεται. Πιο συγκεκριμένα το 65,7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχει προχωρήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε μείωση ωρών εργασίας, ή/ και σε μείωση αποδοχών. Το 49,3% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε άμεση αναπροσαρμογή μισθολογικού κόστους, μειώνοντας αποδοχές. Επίσης πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (50,5%) που απασχολούν προσωπικό έχουν προχωρήσει σε έμμεση μείωση του μισθολογικού κόστους, μειώνοντας ώρες ή ημέρες εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2010 ήταν 30% και για το 2012 ήταν 40,5%.

ΑΝΑΚΑΜΨΗ
ΑΠΟ ΤΟ 2020
Το 40,5% των επιχειρήσεων τοποθετεί χρονικά την ανάκαμψη της αγοράς από το 2020 και μετά (το 15,8% θεωρεί ότι δεν θα έρθει ποτέ) ενώ η κατάσταση που διαμορφώνεται όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη Τύπου δεν αποκλείεται στο επόμενο εξάμηνο να έχει ανεβάσει τους οφειλέτες προς την εφορία πάνω από το 40% ενώ υψηλό θα διατηρηθεί το ποσοστό οφειλετών και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα διπλασιαστούν. Μόλις το 2,7% των επιχειρήσεων αναμένεται να κάνει προσλήψεις. Οι νέες επιχειρήσεις (έως 5 έτη λειτουργίας) εμφανίζονται να προχωρούν σε περισσότερες προσλήψεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες (9,1%).

ΒΡΑΧΝΑΣ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ
1) Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών των επιχειρήσεων αφορά τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ ανήλθε στο 43,2% (από 42% τον Ιανουάριο), στο ΙΚΑ ανήλθε στο 22,6% (από 17,3%). Οι επιχειρήσεις που καθυστερούν να αποπληρώσουν οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν στο 34,1% (από 31,9%).
2) Το 63,3% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί το 2013 στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μάλιστα το 57,2% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα είναι σε θέση ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του τρέχοντος εξαμήνου. Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών δεν φαίνεται να υιοθετείται από τις επιχειρήσεις καθώς μόνο το 20 – 25% αυτών που οφείλουν δηλώνει ότι ενδέχεται να κάνει χρήση της ρύθμισης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1) Για τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας, το 76,5% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η κρίση βαθαίνει με αμείωτους ρυθμούς. Μόλις το 10% θεωρεί ότι υπάρχουν ορατά σημάδια ανάκαμψης για το 2014. Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις βλέπουν την ανάκαμψη τουλάχιστον σε βάθος πενταετίας (το 15,8% ποτέ).2) Μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θεωρείτε ότι εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντά σας», περίπου το 60% δήλωσε κανένα (ΝΔ 10,7%, ΣΥΡΙΖΑ 9,8%, ΧΑ 5,3%, ΚΚΕ 3,5%, ΠΑΣΟΚ 1,5%, ΔΗΜΑΡ 1%, κα).

Διακοπες – Οικονομικη δυνατοτητα
1) Το 66,1 των επιχειρηματιών και αυταπασχολούμενων δήλωσε ότι φέτος δεν θα κάνει διακοπές (έναντι 64,8% τον Ιούλιο 2012).
2) Μόλις το 32,1% αυτών που θα κάνουν διακοπές θα χρησιμοποιήσει κάποιο τουριστικό κατάλυμα (ξενοδοχείο ή δωμάτιο). Με δεδομένου ότι μόνο 1 στους 3 επιχειρηματίες θα πάει διακοπές καταγράφεται με τον πιο ενδεικτικό τρόπο η κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού. Αμεση ανάγκη για ανασχεδιασμό των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για τους αυτοαπασχολούμενους, με δεδομένο ότι τα τελευταία τρία χρόνια καταβάλλουν και αντίστοιχες εισφορές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα