Με αφορμή το τραγικό περιστατικό του αλόγου που ξεψύχησε σε δρόμο της Κέρκυρας, μετά από ξυλοδαρμό και υπερκόπωση, επανέρχεται στο προσκήνιο, με οργή και αγανάκτηση, η εκμετάλλευση και ταυτόχρονα η κακοποίηση ζώων από τον… πολιτισμένο άνθρωπο!
Πάντα, στην ιστορία της ανθρωπότητας ο άνθρωπος, με διάφορους τρόπους εξημέρωνε ζώα, για την εξυπηρέτησή του στην καθημερινή ζωή, για διατροφή, για αγγαρεία, για διασκέδαση (ταυρομαχίες, τσίρκα, ζωικά πάρκα…) και ακόμα χειρότερο, για πολεμικούς σκοπούς! Είχε, δηλαδή, υπό την κατοχή του άλλα ζώα πρώτης ανάγκης, που αποτελούσαν με τα παράγωγά τους τη βασική τροφή του και άλλα ζώα υποζύγια – υπηρέτες για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το άλογο, λόγω του μυώδους σώματός του, ήταν από τα πρώτα ζώα που είχε τιθασέψει για να τα ρίξει στην πρώτη γραμμή των μαχών.
Βρισκόμαστε στην εποχή της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, των σύγχρονων μέσων μεταφοράς ανθρώπων και υλικών, τουλάχιστον στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου! Υποτίθεται ότι ο άνθρωπος έχει λύσει πολλά προβλήματα που άλλοτε φάνταζαν ανυπέρβλητα, ωστόσο δεν έπαψε ποτέ να είναι ιδιοκτήτης και πολλές φορές δυνάστης των ζώων! Όπως για καναρίνια και παπαγάλους σε κλουβιά; Στη θέση τους θα ήθελες να ήσουν άνθρωπέ μου; Όπως για αλυσοδεμένους σκύλους μέσα σε σιδεροβάρελα; Στη θέση τους θα ήθελες να ήσουν άνθρωπέ μου; Όπως για τσίρκα, πάρκα και φάρμες, όπου βρίσκονται πολλά άγρια ζώα και εκτελούν, αγόγγυστα εντολές των αφεντικών τους, υπό την απειλή μαστιγίων; Στη θέση τους θα ήθελες να είσαι άνθρωπέ μου; Όπως για τους περιβόητους αμαξάδες – ιδιοκτήτες αλόγων, σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας μας, όπως και της πόλης μας, όπου τα συμπαθέστατα τετράποδα τραβάνε τα πάνδεινα για να εκτελέσουν αναγκαστικά, τα βασανιστικά δρομολόγιά τους; Στη θέση τους θα ήθελες να είσαι άνθρωπέ μου; Τα άλογα αυτά χρησιμοποιούνται, χρόνια τώρα, για περιήγηση στην πόλη και τα αξιοθέατα από τους καλομαθημένους τουρίστες, για να μην περπατήσουν ελεύθερα και ανέξοδα στα γραφικά σοκάκια! Είναι πραγματικά, εκτός από την ξεπερασμένη γραφικότητα της αμαξάδας, τραγικό και απάνθρωπο ένα άλογο, να βρίσκεται υπό την απειλή του φόβου του ξυλοδαρμού και της αποκλειστικής εξάρτησης από το….. αφεντικό του! Είναι ένας αργός θάνατος, η μεταφορά φορτίου τεσσάρων και πέντε ανθρώπων, από ένα ζώο, μέσα στη ζέστη, μαζί με το βάρος της άμαξας! Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, δεν μπορεί να αντιδράσει αφού φοβάται και είναι και παγιδευμένο με παρωπίδες και χαλινάρια! Θεωρούμε ότι αυτή η εικόνα της πόλης με τις άμαξες, κάτω από τις καυτές ακτίνες του ήλιου, θα πρέπει να εκλείψει, γιατί μόνο θλίψη και πόνο προκαλεί!
Το ενετικό λιμάνι των Χανίων θα πρέπει, κάποτε να γίνει μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με σεβασμό στην ιστορία του, τα μνημεία του, την αισθητική και εν γένει την εικόνα του που προσδίδει στους επισκέπτες και σε όλους τους κατοίκους! Να δείξει τον σεβασμό και την αγάπη του στα ζώα, δίνοντάς τους την ελευθερία τους, ενώ οι άμαξες να περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μέσα σε μια μοναδική μουσειακή έκθεση!
Η Δημοτική Αρχή, ας αναλάβει δράση!