Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον SARS-COV-19 μου ευχήθηκε η γιατρός «άντε και καλά αντισώματα». Ο καθένας η πρώτη απάντηση που θα ’δινε, όπως κι εγώ, ήταν “ευχαριστώ”, χωρίς βέβαια να ξέρει, εκτός απ’ τους ειδικούς, τι σημαίνει ο ιατρικός όρος αντισώματα. Πρόκειται κατά τους λεξικολόγους για μια «πρωτεϊνική ουσία, που παράγεται από λευκά αιμοσφαίρια, ως αντίδραση στην είσοδο στον οργανισμό ξένης ουσίας με σκοπό την εξουδετέρωσή της» (Μπαμπινιώτης). Γιατί όμως η γιατρός ευχήθηκε «καλά αντισώματα»; Μήπως υπάρχουν και “κακά” που ενεργούν εναντίον του οργανισμού προκαλώντας του μακροχρόνιες και σοβαρές επιπλοκές;
Όσοι, λοιπόν, ασθενούν απ’ τον ιό «αναπτύσουν αντισώματα, που καταστρέφουν τα κύτταρα και τους ιστούς» του ανθρωπίνου σώματος. Η δημιουργία των “κακών” αντισωμάτων, η ζωή των οποίων είναι αρκετά μεγάλη, ευθύνονται για τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα. Η ελπίδα της θρυλούμενης “ανοσίας” θα εξασθενήσει την covid, έως ότου αποδυναμωθεί.
Μελέτες απ’ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μίσιγκαν απέδειξαν ότι «οι ασθενείς επιβίωσαν μεν, από την covid-19, ωστόσο, όταν βγήκαν απ’ το νοσοκομείο, βρίσκονταν σε χειρότερη φυσική κατάσταση από αυτήν που είχαν πριν νοσηλευτούν. Οι λειτουργικές τους ικανότητες εξασθένησαν τόσο, ώστε δεν μπορούσαν να αυτοεξυπηρετηθούν. Προκαλούνται βλάβες σε πολλά συστήματα του οργανισμού και οι περισσότεροι χρειάζονται θεραπεία μετά την έξοδό τους απ’ το νοσοκομείο σε κέντρα αποκατάστασης, προσθέτοντας συναισθηματικά, οικονομικά και άλλα πρόβληματα στους οικείους τους. Οι περιπτώσεις αυτές δεν πρέπει να αγνοούνται διότι επιφέρουν μεγάλη κρίση στη δημόσια Υγεία και στην εθνική Οικονομία.
Το μεγάλο πρόβλημα, λοιπόν, σ’ αυτούς που νόσησαν είναι ο τρόπος της επιβίωσής τους, ο κίνδυνος δε μεγαλώνει, αν έχουν αναπτυχθεί μέσα στους “κακά” αντισώματα και διαφεύγει ο έλεγχός τους. Τα ευρήματα της μελέτης των αντισωμάτων θα είναι χρησιμότατα, γιατί θα βελτιώσουν, πιθανώς την αποκατάσταση της υγείας τους με την ανάλογη νοσηλεία.
Η εμφάνιση απώλειας της αυτοεξυπηρέτησης των επιβιωσούντων απ’ τη νόσο μελετήθηκε απ’ την αρχή της πανδημίας τότε, που τα νοσηλευτικά ιδρύματα αναζητούσαν τις προσφορότερες θεραπευτικές δυνατότητες για τους αρρώστους. Το 40% όσων πήραν εξιτήριο απ’ το νοσοκομείο, έλαβε μέρος στη μελέτη, απ’ την οποία βγήκαν τα πιο πάνω συμπεράσματα. Όμως το 60% είναι μεγάλο ποσοστό που εμφάνισε και άλλου είδους δυσλειτουργικότητες και δεν κατεγράφησαν.
Πάντως η μάσκα ήρθε για να μείνει και πρέπει εμβολιασθέντες και μη, να την φορούν. Αυξάνει την υγρασία του αέρα, που εισπνέουμε και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χαμηλά επίπεδα υγρασίας «επηρεάζουν τον μηχανισμό της βλεννοεπιθηλιακής κάθαρσης». Κατά την άποψη αρμοδίων του Ε.Κ.Π.Α. «Οι χρήστες μάσκας αισθάνονται το επίπεδο υγρασίας χωρίς να αντιλαμβάνονται, ότι η υγρασία αυτή είναι επωφελής για τους ίδιους». Πηγή: (Το βήμα Online).