“Μαθήματα ζωής” από μετανάστες
Μαθαίνουν ελληνικά για να βρουν δουλειά, για να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή και διαμονή στην Ελλάδα, για να γράφουν και να μιλούν σωστά, για να πάρουν πιστοποίηση ελληνομάθειας και, τελικά, για να επικοινωνούν καλύτερα στην καθημερινή τους ζωή.
Ο λόγος για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που απευθύνονται στο πρόγραμμα “ΟΔΥΣΣΕΑΣ – Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό”, που υλοποιείται σε όλη τη χώρα.
Στον Νομό Θεσσαλονίκης το Πρόγραμμα “στεγάζεται” σε χώρους που έχει παραχωρήσει ο κεντρικός Δήμος, στο πλαίσιο των δράσεών του για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
Σύμφωνα με όσα τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κοινωνιολόγος – υπεύθυνος εκπαίδευσης του προγράμματος Άκης Ορφανός, η κατάθεση των αιτήσεων ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2013 και μέχρι σήμερα δήλωσαν συμμετοχή 56 άτομα, μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα ή πρόσφυγες που διαθέτουν τη “’ροζ” κάρτα (ειδικό δελτίο αιτούντος άσυλο αλλοδαπού που ζήτησε να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, το οποίο ισχύει για έξι μήνες και ανανεώνεται μέχρι περαίωσης της εξέτασης του αιτήματος ασύλου).
Ο ίδιος σημείωσε πως, οι 15 αιτήσεις προέρχονται από τις υπηρεσίες εκπαίδευσης των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Κορδελιού – Ευόσμου, με τις οποίες υπάρχει άμεση συνεργασία. Το Πρόγραμμα πάντως απευθύνεται και σε άλλους Δήμους και φορείς.
Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή, η μεγαλύτερη παρατηρείται από χώρες των Βαλκανίων και ακολουθούν: άτομα από Αφρικανικές χώρες, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Λατινικής Αμερικής και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ενώ υπάρχει και μία αίτηση από χώρα της Νοτιανατολικής Ασίας. «Οι ηλικίες των ενδιαφερομένων κυμαίνονται από 19 έως 53. Περισσότερες από τις μισές αιτήσεις προέρχονται από νέους ηλικίας 18 – 35», είπε ο κ. Ορφανός.
Τα πρώτα τμήματα θα ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο, μετά από τεστ κατάταξης που θα γίνουν από εκπαιδευτές- φιλολόγους που συνεργάζονται με το πρόγραμμα “ΟΔΥΣΣΕΑΣ”, στη Θεσσαλονίκη. Η κατάθεση αιτήσεων θα συνεχιστεί, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν σε χώρους που παραχωρούν οι Δήμοι ή και άλλοι φορείς. Μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί θετικά για την παραχώρηση χώρων οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης όπως και το τμήμα εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ- ΙΘΑΚΗ. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει παραχωρήσει χώρο όπου στεγάζεται και λειτουργεί το γραφείο στο κτηριακό συγκρότημα Ευκλείδη, στο 10 ΕΠΑ.Λ. – Κατσιμίδη 11. Επιπλέον, έχει καλύψει και άλλες ανάγκες για τη λειτουργία του χώρου και τη δημοσιότητα του έργου.
Τα μαθήματα γίνονται σε τρία επίπεδα με αντίστοιχες ώρες εκπαίδευσης: Α1 (125 ώρες), Α2 (175 ώρες), Β1 (185 ώρες) καθώς και το Β1 με έμφαση στην παραγωγή και κατανόηση του προφορικού λόγου (195 ώρες).
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν σχετική βεβαίωση, ενώ θα ενημερωθούν για τις εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας, όπως διευκρίνισε ο κ. Ορφανός.
“Επείγον Περιστατικό”: Η μαθητική αντιρατσιστική ταινία που διακρίθηκε στη Βιέννη
Η Κινηματογραφική ομάδα του Γυμνασίου – Λυκείου Παξών δημιούργησε τη, μικρού μήκους, ταινία με τίτλο: “Επείγον περιστατικό” που διακρίθηκε στα Media Literacy Awards της Αυστρίας στην εκδήλωση θεσμό του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Τεχνών της Αυστρίας που βραβεύει οπτικοακουστικά έργα μαθητών από την Αυστρία, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο ανταγωνισμός ήταν ιδιαίτερα σκληρός καθώς οι μαθητές από τους Παξούς είχαν ως «αντιπάλους» τους 450 συμμετέχοντες. Το θέμα της ταινίας προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εποχής θίγοντας τον ρατσισμό και την περιθωριοποίηση των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον.
Τα παιδιά που συμμετείχαν στην κινηματογραφική ομάδα παρακολούθησαν εισαγωγικό μάθημα για την τέχνη του κινηματογράφου και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, έγραψαν σενάρια και δημιούργησαν δύο ταινίες μικρού μήκους, το «Καλάθι με Ρόδες», διάρκειας 2.30 λεπτών και το “Επείγον Περιστατικό”, διάρκειας 5 λεπτών. Πρωταγωνιστές και συντελεστές θα παραστούν στην τελετή παρουσίασης των ταινιών που ξεχώρισαν που θα γίνει στις 6,7 και 8 Νοεμβρίου 2013 στη Βιέννη για να μιλήσουν για την όμορφη δημιουργία τους. Πέρα όμως από την μεγάλη αυτή διάκριση, οι μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Παξών έχουν και ένα ακόμη κίνητρο να συνεχίσουν, μιας και στο σχολείο θα δοθούν κάποια κονδύλια από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, με τα οποία, όπως μας είπαν, σκοπεύουν να εκσυγχρονίσουν με τον κατάλληλο εξοπλισμό το κινηματογραφικό τους εργαστήρι.
Λαμία: Συγκέντρωση σχολικών ειδών για άπορους μαθητές
Τα μέλη της Κίνησης «Κάστρο Αλληλεγγύης», οι καθηγητές και οι δάσκαλοι της Φθιώτιδας στηρίζουν τους μαθητές που έχουν ανάγκη και απευθύνουν κοινό κάλεσμα σε όλους για να βοηθήσουν στην προσπάθεια συλλογής σχολικού υλικού, που κάποιοι μαθητές έχουν ανάγκη. Μάλιστα, εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν τα εξής:
«Στην οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει το λαό μας στεκόμαστε αλληλέγγυοι και στη νέα γενιά. Στεκόμαστε δίπλα στους μικρούς και μεγάλους μαθητές που κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, σε έναν κόσμο δίκαιο, ανοιχτό σε νέες κοινωνικές δομές και απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ζητάμε τη συνεργασία των μαθητών, των γονέων, των εκπαιδευτικών και όλων των συμπολιτών για τη συλλογή μαθητικού υλικού (τετράδια, μολύβια, μπλοκ, χρώματα, γεωμετρικά όργανα, κασετίνες, χάρτες, τσάντες, βοηθήματα, λεξικά ελληνικής ή άλλων γλωσσών, λογοτεχνικά βιβλία κ.ά.) καινούργια ή ακόμα και χρησιμοποιημένα σε καλή κατάσταση. Μέρος αυτών (λεξικά, λογοτεχνικά βιβλία, βοηθήματα) θα διατεθούν επιτόπου ελεύθερα σε όσα παιδιά τα χρειάζονται. Τα άλλα είδη θα σταλούν στα σχολεία μέσω των οποίων θα γίνεται η διανομή. Αύριο, Σάββατο 26 Οκτωβρίου, από τις 10.30 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Οι δυσκολίες και τα οικονομικά προβλήματα μας φέρνουν πιο κοντά. Δίνουμε σφιχτά το χέρι σε κάθε άνθρωπο που είναι δίπλα μας χτίζοντας σχέσεις αλληλεγγύης.
«Το πρόβλημά σου είναι και δικό μου. Τη λύση θα τη δώσουμε μαζί».